Να πληρώνουμε τα ταξίδια, αλλά να υπάρχει και ένα όφελος για τον Οικουμενικό Ελληνισμό!

ΓΝΩΜΗ:  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο της Πανδημίας (2019-2021) κατά την  οποία υπήρξε γενική απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός Ελλάδος   -γεγονός που αναγκαστικά «καθήλωσε» και τους υφυπουργούς Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, από του να επισκέπτονται Ελληνικές Παροικίες στο εξωτερικό- από την Μεταπολίτευση μέχρι και το 2020, σχηματίστηκαν 23 ελληνικές κυβερνήσεις (εάν δεν λαθέψαμε στο μέτρημα)…

Εάν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο σε κάθε  κυβερνητική θητεία άλλαζαν (με τους ανασχηματισμούς) τουλάχιστον  δύο υφυπουργοί για τον απόδημο ελληνισμό, αυτό σημαίνει ότι στα 47 χρόνια από το ΥΠΕΞ πέρασαν τουλάχιστον σαράντα (40) υφυπουργοί για τον Απόδημο Ελληνισμό.  Σαράντα υφυπουργοί σε διαρκή κινητικότητα προς τον ελληνισμό του εξωτερικού σε κοντινές, μεσαίες και μακρινές αποστάσεις , είδαν συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με χιλιάδες ομογενείς μας, οργανωμένους σε ομογενειακούς συλλόγους και μη. Μάλιστα ορισμένοι υφυπουργοί,  επέδειξαν ιδιαίτερο «ζήλο» κάνοντας κυριολεκτικά «τον Γύρο του Κόσμου» με εκατοντάδες ταξίδια!

Τούτων δοθέντων, θα περίμενε κανείς στο Υπουργείο Εξωτερικών να έχει δημιουργηθεί μία ειδική αρχειοθήκη με φακέλους,  έγγραφα, σημειώσεις, εκθέσεις και προτάσεις  γύρω από θέματα, αιτήματα και προβλήματα που αφορούσαν, πολλά ακόμη αφορούν,  άμεσα την καθημερινότητα των εκτός Ελλάδος διαβιούντων Ελλήνων –ψηφοφόρων και μη- και, μάλιστα, ταξινομημένα κατά ημερολογιακό έτος, κατά Κράτος και κατά Ήπειρο.  Προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Απόδημοι τόσο στη χώρα διαμονής όσο και στην (με την)  γενέτειρα.

Παράλληλα, να υπήρχε έστω και ένας φωριαμός*, με φακέλους σχετικά με  τις λύσεις που προωθήθηκαν όλα αυτά  τα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις,  στα προβλήματα και τα αιτήματα των ομογενών μας.

Δυστυχώς, όσο και εάν μοιάζει απίστευτο, στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει ούτε ένα δισέλιδο που να αφορά απολογισμό ταξιδιού Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ και των επαφών που είχε με την Ομογένεια!  Όπως έγραψε σε άρθρο του Ειδικός Συνεργάτης, που δημοσιεύθηκε στην Panhellenic Post  “Παρατηρώντας τους δημοσιοσχεσίτες να κτίζουν προσωπικές σχέσεις και να οικοδομούν πολιτικές και μανατζεριακές καριέρες. Παρατηρώντας τους ταξιδιώτες να επισκέπτονται εστίες ελληνισμού σε όλο τον πλανήτη μαζί με τους άσχετους με το αντικείμενο συμβούλους τους και να μην προσκομίζουν ούτε ένα φάκελο, με τη γνώση που απεκόμισαν, για τα αρχεία του έρμου του Υπουργείου των Εξωτερικών, που πληρώνει τα έξοδα ως οφείλει να πράττει”…

Δεν είναι δική μας δουλειά να αναζητήσουμε ευθύνες. Δική μας υποχρέωση είναι να παραθέτουμε όλες τις απόψεις -και τη δική μας- να καταθέτουμε προτάσεις και  όλα αυτά να τα πράττουμε δημοσίως. Αυτό, κατά την γνώμη μας, είναι έντιμη δημοσιογραφία.

Με όλο το σεβασμό, λοιπόν,  Κύριε Πρωθυπουργέ, δυστυχώς, παρότι είχατε την πρόθεση,  δεν σας «επέτρεψε» η αντιπολίτευση να κάνετε έναν σωστό Νόμο για την διευκόλυνση ΟΛΩΝ των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού,  να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.   Έτσι έχουμε σήμερα έναν «κουτσό» και με διακρίσεις, Νόμο.  Ούτε, όμως,-και εδώ δεν υπάρχει η δικαιολογία της αντιπολίτευσης- θελήσατε να πρωτοπορήσετε ιδρύοντας  ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού (κατά το πρότυπο της …Αιγύπτου!) αίτημα της Ομογένειας από το 1953** συνεχώς επανερχόμενο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι ομογενείς αναμένουν από Εσάς,  ως ελάχιστον δείγμα  ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης, να συστήσετε στους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς Εξωτερικών που έρχονται σε άμεση επαφή με ομογενείς είτε στην Ελλάδα είτε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, να καταγράφουν εφεξής  τα αιτήματα, τα προβλήματα και τις προτάσεις των ομογενειακών παραγόντων και των Οργανώσεών τους  καθώς και τις δικές τους ενέργειες,  για την ικανοποίησή τους και  να τα καταθέτουν στο αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό δεν θα αντικαταστήσει βεβαίως τις  δυνατότητες (ακόμη και στον οικονομικό τομέα) ενός  Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, θα συνεισφέρει, όμως,  στην αντιμετώπιση κάποιων εξίσου  σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν και σήμερα την Ομογένεια, όπως είναι η ελληνόγλωσση Παιδεία και το φοροτεχνικό.

Εν κατακελίδι, να πληρώνουμε τα ταξίδια, αλλά να υπάρχει και ένα όφελος για τον Οικουμενικό Ελληνισμό!

ΥΓ:

*Φωριαμός, ντουλάπι ή κιβώτιο (συνήθ. μεταλλικό) που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση ρουχισμού, φακέλων, βιβλίων κτλ.

**Μπάμπης Μαρκέτος, Λογοτεχνικό Περιοδικό «Νέα Εστία» Δεκέμβρης 1953.