Αφορολόγητη Πλέον Η Γονική Παροχή Στην Ελλάδα!

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

Μία πολύ θετική αλλαγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021. Η γονική παροχή δεν θα έχει φόρο για μεταβίβαση ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα, έως το ποσό των 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονέας θα μπορεί από 1η Οκτωβρίου 2021 να μεταβιβάσει προς κάθε παιδί του ακίνητο, μετρητά χρήματα ή μετοχές, έως 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί, χωρίς να απαιτείται πλέον να πληρώσει φόρο γονικής παροχής.

Το ίδιο θα ισχύσει και για μεταβίβαση, δηλαδή δωρεά χρηματικού ποσού έως 800.000 ευρώ από τον γονέα προς το παιδί. Επομένως, ο κάθε γονέας θα μπορεί να δωρίζει χρηματικό ποσό έως 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί του, χωρίς να πρέπει να πληρώσει φόρο.

Σήμερα, οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες έως του ποσού των 150.000 ευρώ, από τον κάθε γονέα προς κάθε ένα από τα παιδιά του. Από το ποσό των 150.000 ευρώ έως τις 300.000 ευρώ, ο φόρος γονικής παροχής είναι ένα τοις εκατό (1%). Εάν συνεπώς σήμερα ένας γονέας μεταβιβάσει με γονική παροχή προς ένα παιδί του ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ. Με τα νέα μέτρα από 1-10-2021, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για την ίδια μεταβίβαση.

Σε άλλο παράδειγμα, μεταβίβαση με γονική παροχή ακινήτου ή ακινήτων αξίας 600.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο, ενώ σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ, με τα νέα μέτρα ο φόρος θα είναι μηδέν. Εξάλλου, μεγάλη σημασία έχει και η κατάργηση του φόρου στην δωρεά μετρητών από γονέα σε τέκνο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Σήμερα, κάθε δωρεά χρηματικού ποσού από γονέα σε τέκνο επιβαρύνεται με φόρο 10%. Εάν δηλαδή ένας γονέας δώσει επισήμως με δωρεά στο παιδί του ποσό 180.000 ευρώ, ο φόρος που πρέπει να πληρώσει είναι 18.000 ευρώ. Με τα νέα μέτρα, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο, ακόμα κι αν η δωρεά είναι έως και 800.000 ευρώ.

Αυτονόητο είναι ότι για κάθε χρηματικό ποσό που ο γονέας θα δωρίσει στο παιδί του, για το οποίο δεν θα πληρώνει πλέον φόρο 10%, ο γονέας θα πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή των εισοδημάτων του τουλάχιστον κατά το ποσό που δώρισε στο παιδί του. Με άλλα λόγια, ο γονέας δεν απαλλάσσεται από το “πόθεν έσχες” και πρέπει να έχει δηλώσει ως εισόδημα τα ποσά που θα δωρίσει στο παιδί του, ή να μπορεί να δικαιολογήσει με άλλον νόμιμο τρόπο την κτήση τους, όπως επί παραδείγματι ότι τα έλαβε από κληρονομιά ή από πώληση δικού του ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πολύ μεγάλη αύξηση στο αφορολόγητο των γονικών παροχών από τις 150.000 ευρώ από κάθε γονέα προς κάθε παιδί, στις 800.000 ευρώ, δεν θα συνοδευθεί με ανάλογη αύξηση του αφορολογήτου στις κληρονομιές, που μέχρι τώρα είναι το ίδιο με τις γονικές παροχές, δηλαδή για τις πρώτες 150.000 ευρώ κληρονομικό μερίδιο ο κάθε κληρονόμος δεν πληρώνει φόρο κληρονομίας, εφόσον ο θάνατος είναι από το 2010 και μετά. Για τον λόγο αυτό, οι γονικές παροχές αποκτούν πλέον μεγάλο πλεονέκτημα και προβάδισμα έναντι της κληρονομίας και στο γνωστό ερώτημα τι συμφέρει περισσότερο, να δώσει κάποιος γονέας με γονική παροχή εν ζωή ακίνητα ή μετρητά στα παιδιά του ή να τα αφήσει να τα κληρονομήσουν, η απάντηση είναι πλέον τώρα ότι συμφέρει να προβεί σε γονική παροχή, ιδιαιτέρως αν η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είναι πάνω από 150.000 ευρώ προς κάθε παιδί του.

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος

 είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, 

Master of Laws.

www.greekadvocate.eu

bm-bioxoi@otenet.gr

ΡΗΡ