Στο δρόμο για τη ΔΕΘ Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται αυτές τις μέρες το κέντρο βάρους των πολιτικών εξελίξεων λόγω της Διεθνούς Έκθεσης και της παρουσίας του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, με την κυβέρνηση μάλιστα να επιδιώκει η φετινή ΔΕΘ, 19 μήνες μετά την πανδημία, να σηματοδοτήσει «τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδο στην πληρότητα του οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού βίου».

«Παρακαταθήκη ότι πετύχαμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει αύριο -μετά την ορκωμοσία της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας- για τη Θεσσαλονίκη καθώς το Σάββατο θα πραγματοποιήσει ομιλία και την Κυριακή το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ είναι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανάμεσα στην παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Τετάρτη στις 15 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά και την Πέμπτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει στο αφήγημα ότι τελικά η ως τώρα διαχείριση της πανδημίας κράτησε όρθια την κοινωνία και την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο παρά τις όποιες αναταράξεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πορεία το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη ωστόσο σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες και τις προσδοκίες της κοινωνίας από το βήμα της ΔΕΘ.

«Θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, στο εισόδημα των πολιτών, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στο επίκεντρο των εξαγγελιών οι νέοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο επίκεντρο της παρουσίας και των εξαγγελιών του τους νέους. «Οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανένας να μείνει πίσω».

Κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα μεγέθη στην ανάπτυξη που καταγράφονται δεν είναι παροδικά και όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου, η αλματώδης αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2019 έχει οδηγήσει σε σχέση με τότε σε αύξηση των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων και «αποδεικνύουν πως η πολιτική της Κυβέρνησης να στηρίξει την πραγματική οικονομία, πως η γενικότερη φιλοσοφία αντιμετώπισης του covid, πως οι μεταρρυθμίσεις, οι παρεμβάσεις, η πολιτική διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να είμαστε σήμερα εδώ. Και σε ποιους έχει αντανάκλαση αυτό; Κυρίως, στη μεσαία τάξη και στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, που ήταν πιο ευάλωτοι».

Ακρίβεια και μειώσεις φόρων

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαγγείλει μειώσεις φόρων, κυρίως των έμμεσεων φόρων και του ΦΠΑ σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που αποτελεί και τον μεγάλο οικονομικό αλλά και πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Το θέμα της ακρίβειας είναι στις βασικές αιχμές της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με αυτό το ζήτημα να κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα τους θα πάνε στη ΔΕΘ και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ανεύθυνη και εγκληματική στρατηγική

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε αδιανόητους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική» στρατηγική και ειδικότερα επέκρινε την κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις, προτείνοντας πέντε μέτρα που όπως είπε θα βάλουν φρένο στην ακρίβεια.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης να παρακολουθεί ως θεατής εναρμονισμένες πρακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, και να μην παρεμβαίνει, δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί από μόνη της, είναι μία ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί σε όλο τον κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι το ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη.

«Σήμερα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αφορούν την υπερχρέωση, την έλλειψη ρευστότητας, έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αφορά όχι μόνο την επιχειρηματικότητα, αφορά κάθε νοικοκυριό, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και είναι το τρομακτικό, θα έλεγα, κύμα ακρίβειας στο οποίο βρισκόμαστε μπροστά».

Πέντε συν μία προτάσεις για την ακρίβεια

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια, να υπάρξει μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΗ.

Επίσης κατέθεσε μια δέσμη πέντε προτάσεων σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει:

Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

Επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Αδιανόητοι οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη

«Θεωρώ αδιανόητο με αυτές τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία να βλέπουμε την κυβέρνηση να βγάζει ανακοινώσεις και να πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε εκ νέου το ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα της ακρίβειας καθώς κλιμάκιό του είχε συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και επανέλαβε τις προτάσεις που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά για την ανάσχεση των αυξήσεων στις τιμές του καλαθιού της νοικοκυράς.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει στην αγορά με ελέγχους και κυρώσεις κατά της αισχροκέρδειας, ενώ ζήτησε μειώσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη μεθαύριο Σάββατο, ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Πηγή:in.gr