Εμβόλιο: Πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης – Τι είπε η Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην αναμνηστική δόση αποκάλυψε πως πιθανότατα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών.

Εξήγησε ακόμη ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

“Θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε” τόνισε και πρόσθεσε ότι “αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου”.

Όπως είπε σγκεκριμένα η κυρία Θεοδωρίδου: “Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση, όπως λέγεται, την τρίτη δόση.

Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπόψιν, θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, προκειμένου να καθοριστούν στην επόμενη φάση, οι κατηγορίες των ατόμων, των συμπολιτών μας που θα λάβουνε αυτή την τρίτη δόση.

Σημειώνεται ότι ακόμη αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Επομένως, θα έλεγα ότι το μήνυμα σήμερα είναι  ένα: Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και, ας ελπίσουμε, και των διστακτικών”.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε για το νέο εμβόλιο που θα έβγαινε και θα κάλυπτε και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως “όταν δοθεί και η άδεια από τον ΕΜΑ για την εφαρμογή της τρίτης δόσης -διότι όλες οι συζητήσεις που κάνουμε και η προεργασία, είναι προεργασία- δεν έχουμε την έγκριση να αρχίσουμε τη χορήγηση της τρίτης δόσης, θα γίνει με τα εμβόλια mRNA”.

Παράλληλα, σημείωσε: “Αυτό που ελέγετο εξαρχής είναι ότι εάν με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο, οπότε η τρίτη δόση να περιλαμβάνει και τα στελέχη τα μεταλλαγμένα”.

“Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει. Συζητείται για πολύ αργότερα, διότι οι εταιρείες που βγάζουν τα εμβόλια θεωρούν, όπως έχουν δείξει και μελέτες, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αποτελεσματικά και το στέλεχος Δ. Επομένως, η τρίτη δόση είναι με εμβόλιο mRNA” υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα κορονοϊού είναι παιδί

Ένα στα πέντε κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι παιδί, όπως γνωστοποίησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι η πρώτη σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας στηρίχθηκε στην τήρηση των μέτρων προστασίας και η δεύτερη σχετίζεται με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα, τη στιγμή μάλιστα που τα σχολεία είναι κλειστά είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ τον Μάιο του 2021, από το σύνολο των κρουσμάτων το 7,5% αφορούσε παιδιά, τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό έχει φτάσει στο 20%, δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι “άμεσα το ‘κουδούνι χτυπά’ για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων”.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι η νόσηση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των παιδιών, τόνισε.

Η ίδια επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο και για τη μείωση της διασποράς του ιού, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων.

Διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους, λόγω της καραντίνας.

Ίσως ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει και μεγαλύτερα άτομα να εμβολιαστούν, εκτίμησε.

Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα

Ύστατη έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, απηύθυνε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, σε υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, “ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία”.

Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες και είπε ότι θα βγει σχετική ανακοίνωση.

“Ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα”

Τόνισε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία μέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα.

Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, διαμήνυσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, είπε ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. “Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος μίλησε και για την απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε τις αιτήσεις νοσοκομειακών για “πάγωμα” του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επανέλαβε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. “Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι σίγουρα μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι κυρίως σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

enikos.gr