Βλάσης: «Οι Ελληνοαυστραλοί αισθάνονται ότι η πατρίδα ίσως τους παραμελεί αλλά έχουμε λάβει τις ανάγκες τους υπόψη»
Δεν υπήρχε αντιπροσώπευση ούτε από έναν Ελληνοαυστραλό παράγοντα ή άλλο υπεύθυνο στην Ελληνική Επιτροπή 2021.
Δεν υπάρχει Συμφωνία Διπλής Φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Δεν υπάρχει, επίσης, Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στην Αυστραλία παρ’ ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έχει προσφέρει στον Οργανισμό δωρεάν στέγαση.
Για το λόγο αυτό ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Δρ. Κώστα Βλάση, να καταθέσει και να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με τις ανάγκες των Ελλήνων της Αυστραλίας καθώς και το πώς η Ελλάδα τις εντάσσει στην ευρύτερη πολιτική της για τον εκτός ελλαδικής επικράτειας Έλληνες.
Αρχικά, ο κ. Κώστας Βλάσης είπε στον «Νέο Κόσμο» ότι τον συνδέει μια πολύ στενή σχέση με την ελληνική Διασπορά, ειδικότερα με τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εξηγώντας ότι η Αρκαδία, από όπου και κατάγεται, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες-πηγές μετανάστευσης στο εξωτερικό. Ακόμη και πριν τον διορισμό του ως υφυπουργού Αποδήμου Ελληνισμού, είπε, διατηρούσε συχνότατη επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό της Αυστραλίας και όχι μόνο.
«Ως καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρισκόμουν σε συνεχή συνεργασία με Έλληνες γιατρούς από όλο τον κόσμο καθώς και ακαδημαϊκούς, πολύ πριν μου ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο των Ελλήνων του εξωτερικού» είπε στον «Νέο Κόσμο», τονίζοντας το πλήθος περιπτώσεων Ελλήνων ακαδημαϊκών που έχουν σημειώσει παγκόσμια επιτυχία, παρουσιάζοντας σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα και αξιοσημείωτη ερευνητική δουλειά, ιδίως τον τομέα της Ιατρικής».
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πολλά είναι αυτά που προσφέρονται ώστε να πειστούν οι μορφωμένοι Έλληνες του εξωτερικού που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να επιστρέψουν, όπως και τα κίνητρα που στόχο έχουν να δελεάσουν τα λεγόμενα «μεγάλα-μυαλά» να έρθουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα καταβάλει ήδη μεγάλη προσπάθεια να αναστρέψει το «brain drain» -ή αλλιώς τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού- ή τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να μας επικοινωνήσει ο Δρ. Βλάσης, ο οποίος θα ήθελε να δει τους ταλαντούχος νέους που απογοητευμένοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα αφού τη δεδομένη στιγμή δεν τους υποσχόταν ένα καλό μέλλον, να επιστρέφουν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται επαγγελματίες υψηλής εκπαίδευσης, ερευνητές και ακαδημαϊκούς να μεταδώσουν νέες γνώσεις και τεχνολογίες στη χώρα και να συνεισφέρουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξή της όσο και την ανταγωνιστικότητά της» είπε, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει το «κατάλληλο περιβάλλον» ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή των εκλεκτών.
Ο Δρ. Βλάσης πιστεύει ότι «προκειμένου να τους κάνουμε να επιστρέψουν, έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος», τονίζοντας τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται «όπως η βελτίωση υποδομών, η ψηφιοποίηση κρατικών δεδομένων και η απλοποίηση των διαδικασιών».
Ενδεικτικά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Rebrain Greece, μία διεπιστημονική εθελοντική πρωτοβουλία για το μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την ανάσχεση του Brain Drain η οποία λειτουργεί ως μηχανισμός διασύνδεσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης (επιστημόνων, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων) που ζουν στο εξωτερικό, με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Σε συνδυασμό με το επιχειρησιακό του κομμάτι, το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση του 70% του μισθού 500 Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, με την παράλληλη στήριξη ενός δικτύου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων, Δήμων, καθώς και άλλων οργανισμών.
«Εκτός από το Rebrain Greece, παρέχουμε και ένα κίνητρο φοροαπαλλαγής ύψους 50% εντός περιόδου επτά ετών, με σκοπό περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού να μεταφέρουν τα φορολογικά τους δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη παρατηρηθεί ενθαρρυντικά σημάδια ανατροπής του brain drain.
«Πέρυσι 130.000 Έλληνες της Διασποράς αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα» είπε. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος για να εργάζεται και να ζει κανείς».
Παρά τα κίνητρα, οι Ελληνοαυστραλοί -μετακομίζοντας στην Ελλάδα– θα έβαζαν τον εαυτό τους στη δύσκολη θέση της διπλής φορολόγησης για το ίδιο συνολικό εισόδημα, μιας και δεν υπάρχει ανάλογη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας για ένα εισόδημα αυτή τη στιγμή μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας.
«Πράγματι, η Συμφωνία Διπλής Φορολόγησης (DTA) μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα θέμα μεγάλου προβληματισμού για την Διασπορά μας, κυρίως τους επιχειρηματίες.
Στηρίζουμε τη συμφωνία και έχουμε επίγνωση της θετικής επιρροής που θα έχει στο μέλλον, προωθώντας την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα από τη Διασπορά» είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό. «Τέτοιου είδους συμφωνίες, παίρνουν χρόνο» και, όπως είχε πει ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, κ. Josh Frydenberg, παλαιότερα στον «Νέο Κόσμο»… «είμαστε πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση της DTA η οποία θα βοηθήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Αυστραλία».
ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΖΩΝΤΑΝΗ
Κατά τη διάρκεια μιας από τις πρόσφατες διασκέψεις Ανοιχτού Διαλόγου (Open Dialogue), ο Δρ. Κώστας Βλάσης εξήρε την ευφράδεια των ελληνικής καταγωγής παιδιών από την Αυστραλία και την επιτυχία της ελληνικής παροικίας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe.
Ο «Νέος Κόσμος» ρώτησε τον κ. Κώστα Βλάση αν γνωρίζει ότι η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τα επιλεγμένα βίντεο μερικών μόνο μαθητών ελληνικής γλώσσας που παρουσιάστηκαν κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου).
Γνωρίζει, άραγε, ότι οι νεαροί Ελληνοαυστραλοί μετά βίας μιλούν τη γλώσσα των παππούδων τους;
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι άτομα, στην προκειμένη περίπτωση Έλληνες, που ζουν σε παντελώς ξένο περιβάλλον αναπόφευκτα επηρεάζονται από αυτό και ιδίως η νέα γενιά» είπε στον «Νέο Κόσμο», προσθέτοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να συνεχιστεί η συζήτηση για τη γλώσσα.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τα ανεπαρκή βιβλία που διατίθενται από την Ελληνική κυβέρνηση, τα οποία είναι επίσης ακατάλληλα για τα παιδιά για τα οποία προορίζονται, ο υφυπουργός πέταξε το μπαλάκι στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί ζήτημα που αφορά τη δική του υπηρεσία.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται όσον αφορά τη βελτίωση χρήσης υψηλών τεχνολογιών και ενθάρρυνε τους Ελληνοαυστραλούς μαθητλες και μαθήτριες να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα «staellinika» μέσα από την οποία «οι νέοι φίλοι μας και όχι μόνο, μπορούν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και ιστορία», προσθέτοντας ότι η ίδια πλατφόρμα σύντομα θα είναι διαθέσιμη στα Ισπανικά και Πορτογαλικά.
Σε σχέση με παλαιότερα προγράμματα, όπως τα ταξίδια στην Ελλάδα αποκλειστικά για τη Διασπορά, και για το αν αυτά θα επανέλθουν σύντομα ως κίνητρο του να αναζωπυρωθεί το πάθος και το ενδιαφέρον της νέας γενιάς προς και για την Ελλάδα, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.
«Καλώς αναφέρεστε στο παράδειγμα αυτό, το οποίο, όμως, ήταν δημοφιλές στην προηγούμενη γενιά. Επιτρέψτε μου, όμως, να σημειώσω ότι κατά το τελευταίο τέταρτο του 21ου αιώνα, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά» υποστηρίζοντας ότι, ιδίως οι σημερινοί έφηβοι δεν ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το μέρος καταγωγής τους όσο οι πριν από αυτούς.
«Οι σημερινοί έφηβοι και νέοι έχουν διαφορετικές ανάγκες και, θα έλεγα, διαφορετικές ευκαιρίες που θα τους ικανοποιήσουν. Οι τρόποι που επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτοπυς του παρελθόντος.
Σχεδόν αυτόματα ανταλλάσσουν ιδέες, γνώμες και έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσική απόσταση. Επιπρόσθετα, έχουν εμπλουτίσει τους τρόπους με τους οποίους ταξιδεύουν, αρπάζοντας ευκαιρίες οι οποίες ήταν παντελώς άγνωστες στις αρχές του αιώνα μας».
Ο ίδιος ώθησε τους νέους Έλληνες της Διασποράς «να διατηρήσουν την επαφή τους με την Ελληνική γλώσσα, η οποία θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τις ρίζες με τη γλώσσα των προγόνων τους», χωρίς, όμως, να προσφέρει καίριες λύσεις ως προς το πώς κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατόν.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ
Αν και ο κ. Βλάσης πιστεύει ότι «η Διασπορά είναι σαν δεύτερη Ελλάδα», το επι δεκαετίες όνειρο των μεταναστών πρώτης γενιάς να μπορούν να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές από τη χώρα μόνιμης διαμονής τους, δεν μπορεί να γίνει καθολική πραγματικότητα.
«Έχουμε επεκτείνει τις προσπάθειές μας να διορθώσουμε τις ελλείψεις του νομοσχεδίου 4648/2019. Ξεκάθαρα η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η Διασπορά να λάβει μέρος ενεργά στη διαδικασία ψηφοφορίας».
«Ό,τι αφορά τους Έλληνες του εσωτερικού, αφορά και τους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν θέλουμε διπλά μέτρα και σταθμά στο δικαίωμα ψήφου».
Ερωτηθείς για την κριτική που άσκησε ο γραμματέας του MεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στο νομοσχέδιο, ισχυριζόμενος ότι αντιμετωπίζει τη Διασπορά ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με το να μην τους επιτρέπει να ψηφίζουν τους δικούς τους εκπροσώπους» ο κ. Βλάσης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, όπου και αν ζουν θα μπορούν να ψηφίσουν και η ψήφος τους θα έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα.
Σχετικά με τη δημιουργία Κόμματος Διασποράς, ο υφυπουργός δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, αλλά τόνισε ξανά στον «Νέο Κόσμο» ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει διπλά μέτρα και σταθμά στο θέμα ψήφου.
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ
Ο Δρ. Κώστας Βλάσης είπε ότι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή ήταν «η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Προξενεία στους Έλληνες του εξωτερικού» και ότι ο κύριος τρόπος επίλυσης του ζητήματος αυτού είναι η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.
«Από το ξεκίνημα κιόλας, είχαμε αποφασίσει να κόψουμε τον Γόρδιο Δεσμό της γραφειοκρατίας και να προχωρήσουμε σε αλλαγές με σκοπό να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» είπε, τονίζοντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών που θα απλοποιήσουν την παροχή υπηρεσιών και τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται γι’ αυτές, λέγοντας ότι σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά γέννησης σε λίγες ώρες από το να περιμένουν τρεις με έξι μήνες όπως σήμερα.
«Επίσης, μέχρι το τέλος της χρονιάς, όλες οι Ελληνικές προξενικές αποστολές στο εξωτερικό θα διαθέτουν παροχή πολιτικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως μέσω βίντεο», αναφερόμενος στο MyConsulLive –μια υπηρεσία που ήδη «τρέχει» σε περισσότερες από 70 αποστολές «επιτρέποντας στους πολίτες να εξυπηρετηθούν από προξενικό υπάλληλο χωρίς να επισκεφθούν το Προξενείο ή την Πρεσβεία».
«Κατόπιν βαθιάς μελέτης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το 70% των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε τα κατά τόπους Προξενεία, αφορούσαν παρόμοια αιτήματα. Ως εκ τούτου, καθιερώσαμε αυτόματη βοήθεια μέσω chatbot το οποίο απαντά οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με υπηρεσίες που παρέχει το Προξενείο» είπε.
«Προς το παρόν, η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται από τα Προξενεία μας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Οφείλω να παραδεχθώ ότι τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πολίτες κερδίζουν χρόνο. Τελικώς, θα ήθελα να αναφέρω ότι σύντομα, αντί να επισκέπτονται οι πολίτες το Προξενείο, θα συμβαίνει το αντίστροφο. Έχουμε επεκτείνει τις προξενικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, οργανώνοντας επισκέψεις και ταξίδια συλλογής αιτήσεων για έκδοση διαβατηρίων. Η Κινητή Μονάδα Διαβατηρίων μας θα αναλάβει το έργο της συλλογής αιτήσεων από απομακρυσμένες περιοχές».
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Θέσαμε στον υφυπυργό το ζήτημα ότι οι Ελληοαυστραλοί συχνά δεν τυχαίνουν αρκετής προσοχής στο πλαίσιο της πολιτική της Ελλάδας ως προς τους Έλληνες του εξωτερικού.
Για παράδειγμα, δεν υπήρχε αντιπροσώπευση ούτε από έναν Ελληνοαυστραλό παράγοντα ή άλλο υπεύθυνο στην Ελληνική Επιτροπή 2021. Δεν υπάρχει Συμφωνία Διπλής Φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Ακόμα παρά την ύπαρξη Παραρτημάτων του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει Γραφείο του Οργανισμού παρ’ ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έχει προσφέρει στον Οργανισμό δωρεάν στέγαση.
Εξετάζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις των Ελληνοαυστραλών, ο Δρ. Βλάσης είπε ότι η ελληνική Διασπορά της Αυστραλίας «είναι ξεχωριστή όσο και κάθε άλλη ελληνική Διασπορά στον κόσμο». Κοιτάζοντας την ελληνική Διασπορά ως σύνολο, συμπλήρωσε ότι «αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της χώρας μας».
«Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειές των Ελληνοαστραλών, τη συνεισφορά τους στο εξωτερικό και στην πατρίδα μας, και τις διακρίσεις τους ως μέλη της κοινωνίας στην οποία ζουν και συναναστρέφονται. Παρομοίως, η Διασπορά των Ελλήνων της Αυστραλίας, έρχεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των καιρών, το πώς, δηλαδή, πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και να ξεπεράσει περιβαλλοντικά ζητήματα που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι μας» είπε.
«Ας μην ξεχνάμε τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που σάρωσαν την Αυστραλία τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αντιμετωπίζει προκλήσεις που αφορούν την ίδια την ελληνική κοινότητα, όπως η διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και του δεσμού με τον τόπο καταγωγής και τους συγγενείς τους. Μιλάμε για απόδημους τέταρτης και πέμπτης γενιάς που μεγαλώνουν σε αυτή την όμορφη χώρα και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν παρά μόνο μακρινές αναμνήσεις από τους προγόνους τους και τη ζωή τους στην Ελλάδα».
Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Ο Δρ. Βλάσης δήλωσε ότι έχει δεχτεί 150 προτάσεις για τη δημιουργία Ημέρας Ελληνικής Διασποράς και ευχαρίστησε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτημα για την πολύτιμη συμβολή τους. Είπε ακόμη ότι κατατέθηκαν πολλές ιδιαίτερες ιδέες, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερα ως προς το ποιες ακριβώς ημερομηνίες προτάθηκαν.
Μίλησε για τη σημασία ύπαρξης συγκεκριμένης ημέρας για τον εορτασμό της Διασποράς, ιδίως ύστερα από την συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνική μας απελευθέρωση.
«Ας μην ξεχνάμε ότι την περασμένη δεκαετία, η Ελλάδα απέκτησε τη φήμη ότι διαστρέβλωσε τις πραγματικές τις δυνατότητες», είπε.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πατρίδα μας δεν ξεχνά ποτέ την συνεισφορά της Ελληνικής Διασποράς κατά την περίοδο της Επανάστασης, και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όσους συνέβαλλαν αυτά τα 200 χρόνια μέχρι τη μεταμόρφωση της χώρας μας στη σύγχρονη εκδοχή του 21ου αιώνα. Αυτό έχει τη μέγιστη σημασία για μας».
Ο Δρ. Βλάσης εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες της Διασποράς και τη βοήθεια που προσέφεραν στην πατρίδα με τις πρόσφατες φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα. Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει ένας Έλληνας του εξωτερικού για να βοηθήσει, ο Δρ. Βλάσης εξήγησε πως το Υπουργείο Οικονομικών άνοιξε ειδικό λογαριασμό ο οποίος ονομάζεται Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής – Εισφορές Ιδιωτών («State Aid Account – Contributions from Individuals» για όσους επιθυμούν να καταθέσουν από τραπεζικό λογαριασμό ξένης τράπεζας).
Στον εν λόγω λογαριασμό μπορεί να καταθέσει κανείς ό,τι επιθυμεί προκειμένου να βοηθήσει όσους πλήγηκαν από την καταστροφή.
Η επιτυχία της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης και το εάν ή όχι θα αποφέρει καρπούς, θα φανεί στο μέλλον, όπως συνέβη και με το έργο των προκατόχων του Δρ. Βλάση.
«Όταν διορίστηκα υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τους Έλληνες της Διασποράς, σχεδίαζα την πραγματοποίηση μιας σειράς συναντήσεων και επικοινωνιών με πολλούς από τους προκατόχους μου προκειμένου να λάβω την απαραίτητη γνώση σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό μου» είπε, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να εφαρμόσει «μία σταθερή και συναφή στρατηγική, βασισμένη στη συνέχεια, με σκοπό να ανταποκριθεί σε ορισμένα μακροχρόνια αιτήματα και πόθους της Ελληνικής Διασποράς».
Παράλληλα, ο ίδιος εστιάζει στο μέλλον, και ελπίζει ότι οι απαγορεύσεις και τα σκληρά μέτρα εξαιτίας της COVID-19 θα χαλαρώσουν σύντομα και θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει σειρά προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας.
Σχόλια Facebook