Εγκωμιαστικό ρεπορτάζ για ομογενή αγιογράφο

Άκρως εγκωμιαστικό ήταν το ρεπορτάζ της Jodi Goldberg του τηλεοπτικού σταθμού «Fox 5» για την ολοκλήρωση της εικονογραφίας του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σάουθχάμπτον του Λόνγκ Αϊλαντ τόσο για την κοινότητα αυτή καθ’ εαυτή, όσο και για τον αγιογράφο της ομογένειας, Γιώργο Φιλιππάκη.

Η δημοσιογράφος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το έργο του Φιλιππάκη και μάλιστα έγραψε ότι «Κάποιοι θα αποκαλούσαν τον Γιώργο Φιλιππάκη τον σύγχρονο Μιχαήλ Άγγελο». Παράλληλα αναφέρει ότι τα έργα του 76χρονου αγιογράφου κοσμούν εκατό περίπου ναούς σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Άρα ένας στους πέντε ναούς ανά την Αμερική φέρει την υπογραφή του Γιώργου Φιλιππάκη.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σάουθχάμπτον είναι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του Γιώργου Φιλιππάκη, το οποίο ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο κ. Φιλιππάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενασχόλησή του με την αγιογραφία επεσήμανε ότι «σε ηλικία 11 ετών ερωτεύτηκε την αγιογραφία και γενικότερα την βυζαντινή τέχνη και ότι έκτοτε «κάθε μέρα, όλη την ώρα έχει στα χέρια του το πινέλο και το μολύβι».

Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις διαφορές της βυζαντινής τέχνης με την ζωγραφική με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Το μόνο που «έλειπε» από το ρεπορτάζ ήταν η πολυσχιδής δράση και κοινωνική προσφορά του Γιώργου Φιλιππάκη στην ομογένεια καθώς επίσης και στις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει ως πρόεδρος για δέκα χρόνια στον Σύλλογο Κρητών του Λονγκ Αϊλαντ «Ερωτόκριτος – Αρετούσα», για έξι χρόνια ως πρόεδρος της Μικτής Εκπαιδευτικής Επιτροπής των Κρητικών Συλλόγων της  Νέας Υόρκης, καθώς και στην ίδια την  Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Ο διακεκριμένος αγιογράφος Γιώργος Φιλιππάκης, ο οποίος φιλοτέχνησε και δώρισε την εικόνα του Αγίου Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σε πρώτο πλάνο ο αγιογράφος της ομογένειας Γεώργιος Φιλιππάκης ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτοφραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Πηγή:anamniseis.net