Η επόμενη μέρα της αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με το Διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο Πρόεδρος Τζοε Μπάιντεν έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους νέους κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν, τους Ταλιμπάν (σ.σ.σπουδαστές του κινήματος της ισλαμικής γνώσης) ότι θα πλήξει αμείλικτα με “χειρουργικά χτυπήματα” όποιους απειλήσουν τη ζωή Αμερικανών πολιτών και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ότι θα προστατέψει την ασφαλή αποχώρηση από το έδαφος του Αφγανιστάν των Διπλωματών, των Στρατιωτικών και των Αποστολών Αμερικής στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Ακόμη ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του -που ήταν και προεκλογική του δέσμευση- να τερματίσει τον εικοσαετή πόλεμο με τους Ταλιμπάν και την ανθρωποθυσία των Αμερικανών στρατιωτών  σε μία χώρα η οποία, όπως είπε, είχε πολιτικούς που δεν ήθελαν να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Η αλήθεια έιναι ότι στα μάτια του κόσμου, η αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν με παράλληλη είσοδο και κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλμπάν, δίνει την εικόνα μιάς μεγάλης ήττας της Αμερικής. Και γι αυτό ανέλαβε την ευθύνη ο Τζο Μπάιντεν. Καθώς αποδέχθηκε και την ασκούμενη από διαφορετικές κατευθύνσεις κριτική αλλά και τις επικρίσεις για την απόφασή του.

Σε μιά πρώτη προσέγγιση του θέματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα κοπάσουν εύκολα οι επικρίσεις εναντίον του Μπάιντεν για την απόφασή του να τερματίσει την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν υλοποιώντας την σχετική απόφαση για λήξη της εκκεχειρίας, απόφαση που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ντόναλτ Τραμπ.

Ούτε είναι εύκολο αυτή την ώρα να εκτιμηθούν οι ευρύτερες ανθρωπιστικές, γεωστρατηγικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το έργο της αποτίμισης θα το αναλάβουν οι ιστορικοί και η Ιστορία. Το κόστος, όμως, μιάς κακής εξέλιξης, θα το πληρώσουν οι νέες γενιές και όχι μόνον Αμερικανών…

Αυτό, όμως, θα φανεί την “επόμενη μέρα” της αποχώρησης των Αμερικανών και της επιστροφής των Ταλιμπάν.