Η μεγάλη του κοροναϊού αναζωπύρωση – Φόβοι για «καυτό» Σεπτέμβριο
Η μετάλλαξη Δέλτα, η κινητικότητα του καλοκαιριού και του Δεκαπενταύγουστου καθώς και η απροθυμία πολλών να εμβολιαστούν τινάζουν στον αέρα τις προσπάθειες να χτιστεί το τείχος ανοσίας κατά του κοροναϊού, προμηνύοντας πολύ καυτό φθινόπωρο.
Η «νόσος των νέων»
Στο επίκεντρο πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βρίσκονται οι εξελίξεις στο Ισραήλ καθώς εκεί ξεκίνησε το πρόγραμμα των εμβολιασμών ενώ ήδη χορηγήθηκε σε 64.899 άτομα και τρίτη δόση.
Η κινητικότητα του καλοκαιριού που κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιασμού που απέχουν κατά πολύ από τον αρχικό στόχο ανησυχούν τους ειδικούς που διακρίνουν εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ και μιλούν μέχρι και για ρεκόρ κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο.
Δείτε στο MEGA: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – Ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων
Ο κοροναϊός συνεχίζει να είναι η «νόσος των νέων» σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, που προειδοποίησε ότι η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να σημάνει μεγαλύτερη διασπορά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα και σύστησε ιχνηλάτιση και ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Οι σκληροί δείκτες
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες μέρες δείχνει αύξηση στα κρούσματα αλλά και άνοδο των σκληρών δεικτών.
Η απόλυτη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα που φτάνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο να επικρατεί σχεδόν στο 90%, πιέζει το σύστημα υγείας, καθώς παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.
Για να αποφευχθεί το «κρασάρισμα» του συστήματος υγείας ειδικοί και πολιτεία προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η κάμψη που παρατηρείται ίσως και εξαιτίας των αδειών χρειάζεται να ανατραπεί, καθώς όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.Η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να σημάνει μεγαλύτερη διασπορά του ιού (φωτογραφία Eurokinissi)
Ο κ. Γώγος προειδοποίησε ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, και, σε λίγο καιρό, πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης.
Αριθμοί ρεκόρ το φθινόπωρο…
Με σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κατοίκους να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, η συνεκτικότητα του τείχους ανοσίας τίθεται υπό αίρεση καθώς όχι μόνο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κινείται σαν εκκρεμές, γύρω από τα περίπου 3.000 κρούσματα, αλλά τροφοδοτεί με περιοδικές όσο και ανησυχητικές εξάρσεις τον αριθμό των νεκρών που χθες Πέμπτη έφτασαν στους 20.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, ήταν ξεκάθαρος: εάν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ το φθινόπωρο.
Σαρηγιάννης – Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα το φθινόπωρο
«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 4.500 έως 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
«Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε και έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.
«Εκτίναξη» και η σημαντική λεπτομέρεια
Ενδεικτικά είναι όσα λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που θεωρεί αναμενόμενη την «εκτίναξη» του αριθμού των νέων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο όταν αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν και τη σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να κρίνει τη μάχη απέναντι στο τέταρτο για κάποιους πανδημικό κύμα, και όχι προς όφελος του πληθυσμού.
Είναι ένα κενό στον χρόνο που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ιός, όπως έχει δείξει άριστα ότι ξέρει να κάνει, και να αχρηστεύσει όλη την επάρκεια εμβολίων που υπάρχει συγκεντρωμένη στη χώρα για τη θωράκιση της κοινωνίας.
Κάθε φορά που ο ιός προσβάλλει έναν ανοχύρωτο οργανισμό, κινεί τη διαδικασία παραγωγής εξελιγμένων αντιτύπων του, νέων μεταλλάξεων πιο ισχυρών, πιο μολυσματικών. Η εγγενής αυτή ικανότητά του φάνηκε πως δέχτηκε ένα πρώτο πλήγμα όταν ο κόσμος άρχισε να εμβολιάζεται.
Ο ιός αντιμετώπισε αντισώματα που αδρανοποίησαν τα κέντρα ελέγχου του εξελικτικού μηχανισμού.
Παρέμεινε ενεργός με θαυμαστό εύρος προσβολής, όχι όμως τόσο επικίνδυνος για εκείνους που εμβολιάστηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι σταμάτησαν να αποτελούν φυτώριο εκκόλαψης μεταλλάξεων, καθώς μέσα τους ο ιός ασφυκτιά.
Η νέα σχολική χρονιά
Ο νέος παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την ήδη φορτική κατάσταση σχετίζεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που θα αποτελέσει έναν ακόμη χώρο συνωστισμού και κατά συνέπεια εύκολης μετάδοσης του ιού.
Γι’ αυτό, όπως επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, «η είσοδος στο σχολείο, δεν θα επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα, θα υπάρξει αυτομάτως το οριζόντιο μέτρο από το υπουργείο Εσωτερικών που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και σημαίνει ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, άρα συνεπάγεται ότι θα υπάρχει αναστολή εργασίας και δεν θα υπάρχει πληρωμή».
«Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει τυχούσα διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν τη νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας, γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση» πρόσθεσε.
Και κατέληξε, τονίζοντας πως «το επίσημο κράτος έχει κάνει το χρέος του, έχει δώσει την δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού σε όλους, δεν είναι δυνατόν να αναλάβει την ευθύνη, να ανεχθεί πιθανόν τυχούσα διασπορά από ευθύνη όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, από τους οποίους το 80% έχει εμβολιαστεί και θέλουμε το 100%, να εμβολιαστούν όλοι, γιατί μιλάμε για σχολεία 300-400 μαθητών, για τάξεις έως και 25 παιδιών και πρέπει να αποφύγουμε την παραμικρή διασπορά».
Ισραήλ και τρίτη δόση
Στο Ισραήλ, που ξεκίνησε πρώτο σε όλο τον κόσμο τους εμβολιασμούς, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε προχθές 5.755 μολύνσεις. Παράλληλα ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, έφθασε σε αριθμό-ρεκόρ για τους τελευταίους 6 μήνες, στις 400 περιπτώσεις.
Οπως σημειώνουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι εξελίξεις στη δημόσια υγεία στο Ισραήλ παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από τις άλλες χώρες, καθώς στη χώρα αυτή το πρόγραμμα των εμβολιασμών ξεκίνησε πρώτο.
Περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη δόση, 5,4 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ ήδη χορηγήθηκε σε 64.899 άτομα και τρίτη δόση.
Το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που ώθησε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ προχθές να καλέσει τους ηλικιωμένους να λάβουν και τρίτη δόση.
Πάντως, στο ειδικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους δεν τάσσονται υπέρ μιας τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών. Κάτι που, βέβαια, μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες εάν αυξηθεί το ποσοστό θανάτων από Covid.
To υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την έγκριση νέων περιορισμών στη δημόσια ζωή, διευρύνοντας τη χρήση του λεγόμενου πράσινου πιστοποιητικού που θα απαιτείται στις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι για να εισέλθει κάποιος σε επιχειρήσεις, θα πρέπει να διαθέτει απόδειξη ότι εμβολιάστηκε, ασθένησε ή έχει αρνητικό τεστ των τελευταίων 72 ωρών.
Η ανοσία της αγέλης
Εν τω μεταξύ, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί λόγω της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμών της Οξφόρδης.
Ο καθηγητής σερ Αντριου Πόλαρντ, ενημερώνοντας βρετανούς βουλευτές, δήλωσε χθες πως επειδή τα εμβόλια δεν σταματούν την εξάπλωση της Covid η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης είναι αδύνατη.
«Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι δεν πρόκειται για ιλαρά. Εάν το 95% των πολιτών είχαν εμβολιαστεί για την ιλαρά, ο ιός δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί. Ομως η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει και τους εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, κάποια στιγμή θα συναντηθεί με τον ιό. Δεν διαθέτουμε κάτι που θα σταματήσει εντελώς τη μετάδοση».
Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικίας 18 έως 64 ετών έχουν περίπου 49% λιγότερο κίνδυνο να μολυνθούν σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να δείξουν θετικοί σε τεστ, αφότου έρθουν σε επαφή με κάποιον που ασθενεί με Covid.
Ο βρετανικός «αντίλογος»
O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε προχθές ότι ήδη υπάρχουν σχέδια να ξεκινήσουν εμβολιασμοί με την τρίτη δόση στις πιο ευάλωτες ομάδες, από τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, θα γίνεται στις ομάδες αυτές και το εμβόλιο της γρίπης.
Ομως ο σερ Πόλαρντ αμφισβήτησε την ανάγκη τρίτης ενισχυτικής δόσης: «Αυτή θα χρειαστεί εάν δούμε αποδείξεις ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες ή τους θανάτους μεταξύ των εμβολιασμένων. Αυτό δεν είναι κάτι που καταγράφεται προς το παρόν».
Πρόσθεσε ότι ακόμα και εάν μειώνονται τα αντισώματα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιθανόν να θυμάται τον εμβολιασμό για δεκαετίες και να προσφέρει έναν βαθμό προστασίας εάν εκτεθούμε στον ιό. «Αρα δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή», κατέληξε.
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook