Πώς σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού
Αθήνα.– Τη συγγνώμη που είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “η συγγνώμη σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι οφειλόμενη. Το θέμα είναι εάν η συγγνώμη είναι συνειδητή, εάν την κατανοεί για ποιο λόγο τη ζητά και εάν αυτή η συγγνώμη έχει έμπρακτη έκφραση σε όσα θα κάνει από εδώ και στο εξής. Εγώ δεν κατάλαβα για ποιο πράγμα ζητά συγγνώμη. Λίγες στιγμές μετά στο ίδιο διάγγελμα μας έλεγε πόσο εξαιρετικά τα έχει πάει με την πανδημία, με τις κρίσεις που έχει αναλάβει να διαχειριστεί κλπ”.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε “ήταν τελικά μια ειλικρινής συγγνώμη ή ήταν μια επιβεβλημένη από τους επικοινωνιολόγους και προσχηματική συγγνώμη; Θα δείξει. Μπορεί αυτή η συγγνώμη να λέει πολλά μπορεί και τίποτα. Σε κάθε περίπτωση θα δείξει στην πράξη εάν έχει συνειδητοποιήσει για ποιο λόγο ζήτησε συγγνώμη και αν κατάλαβε τα λάθη – δεν αναφέρθηκε σε κανένα. Θα δείξει εάν θα είναι ο ίδιος εκτός πραγματικότητας και εκτός κλίματος κοινωνίας πρωθυπουργός ο οποίος θα συνεχίσει να αυτοθαυμάζεται ή θα αλλάξει στάση και θα αποκτήσει ενσυναίσθηση των ευθυνών του και της πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνει ο τόπος”.
Ο κ. Τσίπρας έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση να καταρτίσουν από κοινού με την αντιπολίτευση ένα σχέδιο για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές αλλά και για τη συνολική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει με συγκεκριμένες προτάσεις, αντιλαμβανόμενος όπως είπε την “ευθύνη” του απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες, ενώ αρνήθηκε να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα και να “εργαλειοποιήσει πολιτικά την οργή”.
Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει την “τακτική” του “αυτοθαυμασμού” και της “ωραιοποίησης”, προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει “σύντομα θα δρέψει τα σταφύλια της οργής”, κάτι που όπως τόνισε δεν είναι ο στόχος του γιατί δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα εν γένει. “Στόχος μου είναι να δώσουμε ελπίδα στον τόπο. Το τελευταίο που αυτή την ώρα με απασχολεί, είναι να εκμεταλλευτώ πολιτικά τον πόνο, την καταστροφή, μια τραγωδία που βιώνουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας”, είπε.
“Κάθε Ελληνίδα και Έλληνας μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Εμείς επιλέξαμε η κριτική μας να είναι τεκμηριωμένη πάνω σε συγκεκριμένα λάθη και παραλήψεις, όχι με αφορισμούς. Με το βλέμμα στο μέλλον και το τι πρέπει να γίνει για να μη βρεθούμε μπροστά σε νέες κρίσεις”, υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “ειλικρινή” την πρόθεσή του να συμβάλει με τις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα και υποχρέωσή του να τις γνωστοποιήσει στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι αγνοήθηκαν στο παρελθόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και μέσω παραιτήσεων, υπογράμμισε ότι δεν είναι ο δικός του ρόλος να τις αναζητήσει, αλλά του πρωθυπουργού “να κατανείμει τις ευθύνες στους πολιτικούς του υφιστάμενους κα σε όσους επιχείρησαν”, ενώ δε στάθηκε ούτε στο ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων. Σημείωσε, δε, ότι δε θα προσέλθει στον όποιο διάλογο με προϋποθέσεις, ωστόσο, είπε πως η ευθύνη για συναντήσεις και διαβουλεύσεις ανήκει στον πρωθυπουργό.
“Αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια γραμμή, της αβάσταχτης ελαφρότητας της επικοινωνίας, της αγνόησης των προτάσεων της αντιπολίτευσης, σε μια αφ’ υψηλού αντιμετώπιση εμείς θα επιδιώξουμε αυτές τις προτάσεις και τις θέσεις μας να τις συζητήσουμε τους επιστημονικούς φορείς και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στον τόπο και τον ελληνικό λαό, μια ευθύνη που σύντομα θα κληθούμε να αναλάβουμε αν η κυβέρνηση συνεχίσει με έναν επιδεικτικό τρόπο να απαξιώνει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και την ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση και κοινός σχεδιασμός”, δήλωσε, ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως διευκρίνισε, ακόμα και αν αλλάξουν τα πρόσωπα, “δε θα κοιμάται ήσυχος”, καθώς αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι να αντιμετωπιστούν “δομικά προβλήματα” του κράτους.
Εξάλλου, αναφέρθηκε και στον “περιβαλλοντοκτόνο” νόμο της κυβέρνησης ζητώντας την απόσυρσή του και την εκπόνηση “από κοινού” ενός νέου ουσιαστικού, κλιματικού νόμου”.
Κληθείς να σχολιάσει εάν ορθώς έγιναν οι προληπτικές εκκενώσεις και έτσι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών, τόνισε ότι “αναμφίβολα” προτεραιότητα έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά, σημείωσε πως δε θα έπρεπε να μπαίνει τόσο “χαμηλά ο πήχης”, προσθέτοντας ότι έπρεπε να υπήρχε πολύ καλύτερη προετοιμασία.
Στο ίδιο πλαίσιο, όσον αφορά τα εναέρια μέσα και κατά πόσο ήταν ελλιπή, σημείωσε ότι παρ’ όλο που αναδείχθηκαν λάθη και ελλείψεις, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ενισχυθεί και ο στόλος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην “πρόληψη”.
Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για “θλιβερή” και “ανατριχιαστική” αποκάλυψη ότι ζητήθηκε από κάποιον πολίτη “πολιτικό μέσο” για να έρθει η πυροσβεστική, τονίζοντας ότι θέλει “ξερίζωμα νοοτροπίας” και όχι αντιμετώπιση μόνο των “συμπτωμάτων”, μέσω μιας “ψευτοένορκης διοικητικής εξέτασης”.
Αναφορικά, δε, με τις αποζημιώσεις των πληγέντων πολιτών, σημείωσε πως δεν αρκεί να αποζημιωθούν στο “100%” αλλά να γίνει και εγκαίρως, καλώντας εκ νέου σε πολιτική συνεννόηση για να προσπεραστούν όποια γραφειοκρατικά προβλήματα προκύψουν. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη αναπροσαρμογής του σχεδίου αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να επουλωθούν οι πληγές, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά πρέπει να γίνει με τρόπο που θα είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.
Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των καμένων εκτάσεων, ξεκαθάρισε πως ανεξαρτήτως από αυτές τις ανησυχίες, “μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να είναι αυστηρή”, προκειμένου να στείλει το μήνυμα σε “επίδοξους εμπρηστές και οικοπεδοφάγους”, ότι οι εκτάσεις αυτές προστατεύονται νομικά. Επανέλαβε, λοιπόν, ότι είναι “συνταγματική υποχρέωση” να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις που κάηκαν, να μην υπάρξει αλλαγή χρήσης και οι όποιες επενδύσεις να ανασταλούν και να συμπεριληφθούν στο συνολικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση των περιοχών.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις όποιες νομικές ευθύνες υπάρχουν για τις πυρκαγιές αναφέρθηκε στην εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση τυχόν εγκληματικών ενεργειών και τόνισε ότι πρέπει η έρευνα να διευρυνθεί σε όλες τις “πιθανές ευθύνες και αιτίες”.
Τέλος, στηλίτευσε την απουσία ενημέρωσης από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση, παρά τις προσπάθειες, όπως είπε του αρμόδιου τομεάρχη, ενώ χαρακτήρισε “θλιβερό για το επίπεδο της δημοκρατίας και του πλουραλισμού” ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια κυβερνητική ενημέρωση με δυνατότητα να κατατεθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές σχολίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
“Άκουσα τον κ. Τσίπρα να διατυπώνει κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη. Εννοείται λοιπόν ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Άλλωστε και χθες ο ίδιος είπα ότι αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια κάθε θετική συμβολή, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι καλοδεχούμενη” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχόλια Facebook