Οι πρώτες αντιδράσεις ηγετών στο κλιματικό SOS του ΟΗΕ
Φωτογραφία: GUGLIELMO MANGIAPANE VIA REUTERS Διαδηλωτής έξω από την συνέλευση των Υπουργών Περιβάλοντος των G20 Nάπολη, Iταλία, 22 Ιουλίου, 2021. REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έκρουσε τη Δευτέρα καμπάνα κινδύνου.
Η Γη γίνεται τόσο ζεστή που οι θερμοκρασίες της σε περίπου μια δεκαετία θα ξεπεράσουν το πιο αισιόδοξο όριο που καθορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και μακροπρόθεσμων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.
Η συμφωνία του Παρισιού θέτει σαν στόχο τον περιορισμό των αυξήσεων της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ)-και ιδανικά όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
″Η έκθεση είναι ”ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα. Οι καμπάνες κινδύνου είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο”. –Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η νέα έκθεση της IPCC δεν περιέχει πραγματικές εκπλήξεις. Επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε ήδη από χιλιάδες προηγούμενες μελέτες και εκθέσεις – ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Είναι στο χέρι μας να είμαστε γενναίοι και να λάβουμε αποφάσεις με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται σε αυτές τις εκθέσεις. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, αλλά όχι αν συνεχίσουμε όπως σήμερα, και όχι χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κρίση όπως πρέπει ». – Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβίστρια περιβάλλοντος.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, από την υπερβολική ζέστη έως τις πυρκαγιές και τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, θα συνεχίσουν να εντείνονται εκτός αν επιλέξουμε μια άλλη πορεία για εμάς και τις επόμενες γενιές. Αυτό που απαιτεί ο κόσμος τώρα είναι πραγματική δράση. Όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να δεσμευτούν για επειγούσα δράση για το κλίμα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης δεκαετίας ». – Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα.
«Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη – ο άνθρακας να αποτελέσει παρελθόν και να γίνει στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας, προστασία της φύσης και παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα σε χώρες της πρώτης γραμμής». – Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται πιέσεις να βάλει στο πάγο σχέδια για ένα νέο ορυχείο άνθρακα στην Cumbria.
«Δεν είναι πολύ αργά για να τιθασεύσουμε την τάση και να εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, με την προϋπόθεση ότι θα δράσουμε αποφασιστικά τώρα και όλοι μαζί», Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
«Η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα εντείνεται κάθε μέρα και εμείς στο Climate Vulnerable Forum-που εκπροσωπούμε τα πιο ευάλωτα από το κλίμα έθνη στον κόσμο-είμαστε στην πρώτη γραμμή, καθως τα έθνη μας μαστίζονται από καταιγίδες, ξηρασίες και ανοδικές θάλασσες.»-Mohamed Nasheed, ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων που πλέον εκπροσωπεί μια ομάδα 48 χωρών που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πηγή: Αssociated Press/hyfingtonpost.gr
Σχόλια Facebook