Στα ύψη η αντιπαράθεση για το κυβερνητικό σχέδιο και την «ατομική ευθύνη»
Παραμένει σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για την αποφυγή διακοπών ρεύματος πολύ δε περισσότερο ενός μπλακ άουτ και όπως ήταν αναμενόμενο ο καύσωνας πυροδοτεί την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει έγινε
Μάλιστα και ο καύσωνας γίνεται μέρος μιας αντιπαράθεσης με τους πολιτικούς όρους που γέννησε η πανδημία και εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί της «ατομικής ευθύνης» για να αντιμετωπιστεί μια απειλή για το κοινωνικό σύνολο.
Η παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στην πρωινή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας τροφοδότησαν ακριβώς μια κριτική από την αντιπολίτευση ότι και στα ζητήματα του καύσωνα η κυβέρνηση καταφεύγει στην «ατομική ευθύνη» και δεν παρουσιάζει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης και ετοιμότητας ώστε να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αυξημένη ζήτηση για ενέργεια και την σημαντική επιβάρυνση του συστήματος, διαβεβαίωσε πως «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει» και ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών.
«Όπως είπε και ο Υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα».
Πρόσθεσε δε ότι «καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες κάθε μέρα να διορθώνονται βλάβες καθώς η συνολική, αθροιστική επιβάρυνση στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα που περνάει με καύσωνα εκ των πραγμάτων αυξάνεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Κουβέντα για την ευθύνης της Πολιτείας
«Το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο. Για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε κουβέντα» σχολίασε με έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνέδεσε το ζήτημα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Μπορεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν χρυσό το ρεύμα, με τις τελευταίες πρωτοφανείς αυξήσεις ως και 15% στα τιμολόγια, αλλά τα ακριβοπληρωμένα golden boys του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δε σκέφτηκαν ποτέ να ετοιμάσουν σχέδιο για την επάρκεια του δικτύου σε περίοδο καύσωνα».
Μάλιστα ως ομολογία έλλειψης σχεδίου που οδηγεί στην καταφυγή στην «ατομική ευθύνη» εισέπραξαν στον ΣΥΡΙΖΑ το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη που διερωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «να αφήνουμε φώτα και ηλεκτρικές συσκευές ανοιχτές;».
Ατομική ευθύνη και ακραία καιρικά φαινόμενα
Ανάλογα πυρά πάντως δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το ΚΚΕ, το οποίο επεσήμανε πως ο κίνδυνος ενός μπλακ άουτ που έρχεται στο προσκήνιο εν μέσω καύσωνα επιχειρείται να συγκαλυφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ με «επικλήσεις στην ατομική ευθύνη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Επιπλέον το ΚΚΕ απέδωσε τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ «στις τραγικές συνέπειες από τον ενεργειακό σχεδιασμό που περιστρέφεται γύρω από τις πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ασταθή παραγωγή τους».
Αντίστοιχες βολές εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «καλεί τους πολίτες να μην ανάβουν φώτα και θερμοσίφωνα για να αντέξει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας» τονίζοντας ότι «οι πολίτες είναι αυτοί που για άλλη μια φορά καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να επιδείξουν -τι άλλο;- ατομική ευθύνη».
Σχόλια Facebook