Η Ελλάδα κερδίζει το «στοίχημα» – Ποιες χώρες μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης

Ένας Ιούλιος από τα παλιά ήταν ο φετινός για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς παρά τις σοβαρές δυσχέρειες, παρά την απουσία των Βρετανών στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής, παρά την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα, οι τουρίστες ήρθαν τελικά στην Ελλάδα.

Στις πρώτες θέσεις από αυτούς που ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, ήταν η Γερμανοί, ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι και στο τέλος του μήνα μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και οι Βρετανοί.

Πάνω από 2 εκατ. ταξιδιώτες έφτασαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα και μπορεί ό αριθμός αυτός να υπολείπεται κατά πολύ αυτών που ήρθαν στην χώρα το 2019, ωστόσο ήταν κατά πάνω από τις απαισιόδοξες προβλέψεις στην αρχή του μήνα, όπου και τα κακά νέα ήταν αυτά που κυριαρχούσαν κατά κόρον.

Στο 7μηνο, οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν οριακά λιγότεροι από 4 εκατ. και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αύγουστο που παραδοσιακά είναι ο καλύτερος μήνας του έτους για τον ελληνικό τουρισμό και ως εκ τούτου θα δείξει το κατά που θα γύρει η πλάστιγγα.

Τον Αύγουστο του του 2019, χρονιά κατά την οποία η χώρα έσπασε κάθε ρεκόρ, τα έσοδα ανήλθαν σε 4,2 δις και οι αφίξεις άγγιξαν τα 7 εκατ., συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 6,8 εκατ. τουρίστες.

Οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οδικές αφίξεις) σημείωσαν άνοδο κατά 45,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με πάνω από 2 εκατ. φέτος σε σύγκριση με το 1,34 εκατομμύριο αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Βέβαια ο αριθμός αυτός εν μέσω πανδημίας, έστω κι αν υπολείπεται έναντι του ρεκόρ των 3,7 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων του Ιουλίου του 2019, κρίνεται απόλυτα ικανοποιητικός.

Εξαιρετική εικόνα τον Ιούλιο

Το θετικό στοιχείο είναι ότι τον Ιούλιο, που η εικόνα ήταν εξαιρετική, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, βρέθηκε στην κορύφωσή της η μετάλλαξη Δέλτα που κυριάρχησε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα. Ωστόσο αυτό που δεν συνέβη ήταν να αυξηθεί υπέρμετρα η πίεση στο σύστημα υγείας.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η καλή εικόνα σε ότι αφορά τις αφίξεις έχει να κάνει τόσο με εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα αεροπορικώς, όσο και οδικώς.

Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τον Αύγουστο είναι μάλλον ευοίωνα. Ωστόσο οι παράγοντες της αγοράς είναι συγκρατημένοι και αυτό διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε πολλά νησιά είναι επιβαρυμένα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν στο άμεσο μέλλον.

Οι καλοί πελάτες της Ελλάδος

Με βάση τον όγκο των αναζητήσεων στην Google, στο top 3 είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, δηλαδή η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ακολουθεί η Γαλλία, όπου φέτος η χώρα μας είναι Νο1 προορισμός εξωτερικού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, συνεχίζοντας να κεφαλαιοποιεί την καλή της φήμη από την περυσινή χρονιά.

Ακολουθεί η Πολωνία, ενώ Ολλανδία και Ιταλία επίσης τοποθετούν ψηλά την Ελλάδα για το διάστημα από 1-23 Ιουλίου ως προς τις αναζητήσεις για διαμονή το επόμενο διάστημα. Στην 7η θέση των αναζητήσεων βρίσκεται η πολύ σημαντική, λόγω υψηλής δαπάνης αλλά και αφίξεων, αγορά των ΗΠΑ, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν Βέλγοι, Ουκρανοί και Σέρβοι.

Σε ότι αφορά τους Έλληνες ταξιδιώτες το διάστημα έως τις 23 Ιουλίου, πρώτη στις αναζητήσεις στα ταξίδια εσωτερικού είναι η Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Χαλκιδική, Αθήνα, Νάξος, Λευκάδα, Χανιά, Ρόδος, Κως, Ηράκλειο και Κέρκυρα.

Πρώτοι οι Γερμανοί στις αφίξεις

Σε ότι αφορά τα αναλυτικά στοιχεία, «πρωταθλητές» στις αφίξεις αναδεικνύονται οι Γερμανοί καθώς έως τώρα έχουν αφιχθεί στη χώρα μας 600.000, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξεως του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η έκπληξη βέβαια έρχεται από την Πολωνία. Η ροή τουριστών προς τη χώρα μας από την Πολωνία, είναι εντυπωσιακή και την φέρνει στην σχετική κατάταξη των αφίξεων στην 2η θέση με 280.000 ταξιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου τόσους Πολωνούς τουρίστες η Ελλάδα είχε υποδεχτεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία, με 275.000 τουρίστες.

Στην συνέχει και στην 4η θέση βρίσκει κανείς την Ρουμανία με 185.000 ταξιδιώτες και αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2020. Βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό είναι διαχρονικά οι αφίξεις Βρετανών και Αμερικανών, καθώς αμφότεροι αποτελούν μεγάλες δεξαμενές τουριστών για τη χώρα μας.

Στους Βρετανούς καταγράφεται σημαντική αύξηση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, των κρατήσεων για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021, όπως φαίνεται στο σύστημα των αεροπορικών εταιρειών.

Πηγή:newsit.gr