Σε τεντωμένο σκοινί… μονάδες και δίκτυο ηλεκτρισμού
Σε πρωτόγνωρη δοκιμασία έχει μπει από σήμερα το σύστημα ηλεκτρισμού με τις ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα και την υψηλή ζήτηση να δοκιμάζουν τις αντοχές της ηλεκτροπαραγωγής αλλά κυρίως των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου διανομής.
Αν και ευχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς είναι να μην χρειαστεί, εντούτοις ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) φέρεται κατόπιν και του σχεδιασμού της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης της ΡΑΕ να έχει στο συρτάρι του έτοιμο και το plan B: Αυτό των προγραμματισμένων κι εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης, στο ενδεχόμενο που εκδηλωθεί πρόβλημα επάρκειας ισχύος και ευστάθειας στις γραμμές μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή αν βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή προκύψει βλάβη σε μεγάλο μέρος της υψηλής και της υπερυψηλής τάσης.
Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός πως και για σήμερα Δευτέρα στις εννιά το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του συστήματος. Συμμετέχουν οι Μάνος Μανουσάκης του Διαχειριστή, ο Αθανάσιος Δαγούμας της ΡΑΕ, ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και υψηλόβαθμα στελέχη των ιδιωτικών ομίλων ηλεκτροπαραγωγής Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison.
Στο φουλ οι θερμικές μονάδες
Πέραν αυτού οι προσπάθειες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ επικεντρώνονται στις εισαγωγές ρεύματος – οι οποίες είναι περιορισμένες λόγω του ό,τι το ηλεκτρικό καλώδιο Ιταλίας – Ελλάδας βρίσκεται σε συντήρηση – και στην εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας από τις βιομηχανίες. Δηλαδή να ζητηθεί από ενεργοβόρες βιομηχανίες να μεταφέρουν έναντι αποζημίωσης τη λειτουργίας τους σε ώρες όπου δεν υπάρχει κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Μεγάλη προσπάθεια γινόταν επίσης μέχρι χθες αργά το βράδυ ώστε να μπει από σήμερα σε λειτουργία άλλη μία ακόμη λιγνιτική μονάδα, και συγκεκριμένα η «Μεγαλόπολη 3», ενώ η ΔΕΗ έχει βάλει εντός συστήματος και τις επίσης λιγνιτικές «Μεγαλόπολη 4», «Μελίτη» και «Αγ. Δημήτριο 1,2,3 και 4». Στο φουλ λειτουργούν και οι μονάδες φυσικού αερίου Κομοτηνή, Αλιβέρι 5, Λαύριο 3 και 4 της ΔΕΗ αλλά και εκείνες των ιδιωτών οι δύο της Elpedison και της ΗΡΩΝ, η μία της Protergia στον Αγ. Νικόλαο της Βοιωτίας και η Korinthos Power της Mytilineos και της Motor Oil.
Ρεκόρ ζήτησης
Η ζήτηση, το φορτίο αιχμής, αναμένεται για 5,5 ώρες να βρίσκεται πάνω από τα 10.000 MW και για την ακρίβεια στις 12.30 θα εκτιναχθεί στα 10.555 MW. Πρόκειται για ρεκόρ 14ετίας.
Την επάρκεια ισχύος αναμένεται να ενισχύσουν και εισαγωγές της τάξης των 1.400 MW ανά ώρα, ενώ τις νυχτερινές ώρες στη μάχη για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες θα ριχτούν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ. Οι βραδινές ώρες χάνουν την κάλυψη των φωτοβολταϊκών και συνεπώς το κενό καλύπτεται από τα νερά.
Συνολικά για τη σημερινή μέρα οι εκτιμήσεις θέλουν τη ζήτηση να φτάνει κοντά στις 210.000 ΜWh. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας σχεδόν το 43% της ζήτησης θα καλυφθεί από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι εισαγωγές θα αγγίξουν το 18%, οι ΑΠΕ το 15,5%, ο λιγνίτης το 15,16% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 8,5%.
Οι βλάβες στο δίκτυο
Η ανησυχία των παραγόντων της αγοράς εστιάζεται επίσης και στην παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα αλλά και στο ενδεχόμενο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών από όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς και δίκτυο διανομής. Οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν «σοκ» στα καλώδια και τους μετασχηματιστές με αποτέλεσμα την αυτόματη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας. Επιπλέον το σύστημα μεταφοράς και διανομής είναι πεπαλαιωμένα με αποτέλεσμα η παραμικρή καταπόνηση τους να προκαλεί βλάβες. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες καύσωνα που θα διαρκέσει για 10 ημέρες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προηγούμενες μέρες της εβδομάδας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε επιφυλακή το τεχνικό προσωπικό όπως και υπεργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται ώστε να αντιμετωπίζουν το ταχύτερο δυνατόν ενδεχόμενες βλάβες.
Συστάσεις για περιορισμό κατανάλωσης
Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι «οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες».
Το υπουργείο μάλιστα συνιστά στους καταναλωτές κατά τις ώρες αιχμής ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:
· Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
· Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
· Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.
in.gr
Σχόλια Facebook