Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι Έλληνες αθλητές που διεκδικούν μετάλλιο
Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 στο Τόκιο, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει τελικά στο Νέο εθνικό Στάδιο του Τόκιο στις 14:00 ώρας Ελλάδος, σηματοδοτώντας την τελετή Έναρξης των «Αγώνων της Πανδημίας», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, των «Αγώνων της ανασυγκρότησης», όπως τους χαρακτήρισαν οι Ιάπωνες στις 8/9/2013 όταν εξασφάλισαν την διοργάνωσή τους, των «Αγώνων της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης», όπως έχει πει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπαίντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικάνικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο, θα βρίσκονται στο στάδιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δεν θα είναι όμως σε μία τελετή Έναρξης, που μόλις χθες οι διοργανωτές απέλυσαν και το νέο διευθυντή της, λόγω σχολίων που είχε κάνει κατά το παρελθόν για το Ολοκαύτωμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τον περασμένο Μάρτιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης, Χιρόσι Σασάκι, παραιτήθηκε μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε μία γυναίκα.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελετή έναρξης χωρίς γέλια, φωνές, χειροκροτήματα
Αυτοί δεν θα είναι όμως οι μόνοι που θα λείπουν. Δεν θα υπάρχουν επίσης γέλια, φωνές, χειροκροτήματα. Όπως αυτά που, για παράδειγμα, καλωσόρισαν την Ομάδα Προσφύγων στο ντεμπούτο της στο Maracana του Ρίο , πριν από πέντε χρόνια.
Τότε αυτοί οι «άστεγοι» αθλητές, που συχνά δραπετεύουν από πολέμους, έκαναν… παρέλαση ως προτελευταία αποστολή. Μπήκαν στη σκηνή λίγο πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία.
Αυτή τη φορά στο Τόκιο, θα το κάνουν δευτερόλεπτα αμέσως μετά την Ελλάδα, που και αυτή τη φορά θα εμφανιστεί πρώτη, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.
Όμως οι πρόσφυγες, όπως και οι υπόλοιποι δεν θα νιώσουν το χειροκρότημα, αλλά θα βιώσουν το κενό και τη σιωπή των άδειων εξεδρών.
Έτσι η πρόκληση της εναρκτήριας τελετής… διπλασιάζεται: θα πρέπει να κατακτήσει περισσότερα από όσα έκανε πάντα, αντισταθμίζοντας την έλλειψη κοινού.
Ένα είδος αδύνατης αποστολής που επικεντρώθηκε στο σύνθημα «Ενωμένοι από το συναίσθημα», το σημείο αναφοράς κάτω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί μια παράσταση που θα συνδυάζει την «Ιαπωνικότητα» και το άνοιγμα στον κόσμο.
Αλλά οι συνέπειες της πανδημίας δεν θα αδειάσουν μόνο τις εξέδρες. Ακόμη και η ίδια η παρέλαση θα μειωθεί, επειδή οι αντιπροσωπείες θα φτάσουν στη σκηνή με λιγότερο αριθμό ατόμων, ειδικά όσο αφορά τους συνοδούς. Η εμφάνιση θα γίνει με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα.
Έτσι κι αλλιώς η τελετή Έναρξης ήταν πάντα μια σημαντική σελίδα των Αγώνων, η πρώτη, μία από αυτές που συχνά παραμένουν στην ιστορία. Ο Πασολίνι μίλησε για «έναν κόσμο γεμάτο μέλλον» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης το 1960, σημειώνοντας την έλευση στη γεωγραφία των Αγώνων των χωρών που είχαν πρόσφατα αποκτήσει ανεξαρτησία.
Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, το 1996 στην Ατλάντα, ο θρυλικός Μοχάμεντ Αλί, ανάβοντας την φλόγα στο Στάδιο, προκάλεσε μια παγκόσμια έκρηξη συναισθημάτων, ενώ το 2018, στους Χειμερινούς Αγώνες του PyeongChang, πραγματοποιήθηκε η απίστευτη κοινή παρέλαση από τις δύο Κορέες, με μια και μοναδική σημαία.
Θα βρίσκονται μόλις 950 με 1.000 VIP καλεσμένοι
Η τελετή Έναρξης είναι επίσης η πιο περιζήτητη και ακριβή ημέρα των Αγώνων. Ένα εισιτήριο για το Λονδίνο το 2012 ήταν κοντά στα χίλια ευρώ, πολύ περισσότερο από αυτό που πλήρωσε κάποιος για τον Μπολτ ή τον Φελπς.
Όμως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει αυτό το πρόβλημα, αφού θα βρίσκονται μόλις 950 με 1.000 VIP καλεσμένοι.
Πάντως ακόμα και αυτοί οι εκλεκτοί δεν θα ακούσουν η μουσική του Κέιγο Ογιαμάντα, αφού παραιτήθηκε, μιας και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε ότι ο συνθέτης είχε εκφοβίσει και παρενοχλήσει άτομα με αναπηρίες όταν ήταν μικρός. Έτσι ο σκηνοθέτης της τελετής Χιγιόκκι Τακαγιούκι αναγκάστηκε να κοιτάξει άλλο τρόπο για να καλύψει τα τέσσερα λεπτά της μουσικής από το σενάριο.
Το Νέο Εθνικό Στάδιο, χτισμένο στον ίδιο χώρο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες του 1964, είναι έτοιμο για ένα Ολυμπιακό βάπτισμα που δεν θα είναι εύκολο.
Το ξύλο κέδρου, οι φυσικοί του ανεμιστήρες, οι εξωτερικές κυκλικές βεράντες με θέα στο όρος Φούτζι, βρίσκονται στις θέσεις τους , περιμένοντας την αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτούς τους ξεχωριστούς και ιδιαίτερα Αγώνες…
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Οι Έλληνες που θα διεκδικήσουν μετάλλιο για την Ελλάδα
Η Ελλάδα ξεκινά στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μειωμένη σε αριθμό ομάδα (83) σε σχέση με τις τελευταίες διοργανώσεις μετά το 2004, ωστόσο οι προσδοκίες για μετάλλια παραμένουν υψηλές.
Υπάρχει μία πλειάδα αθλητών που συγκεντρώνουν πολλές ή… καλές έστω πιθανότητες για βάθρο, ενώ πάντα υπάρχουν και εκπλήξεις με μετάλλια που έρχονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Σύμφωνα με ανάλυση του gazzetta.gr, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αθλητών που έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα μετάλλιο.
Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική, κρίκοι)
Το δύσκολο πέρασε για τον Πετρούνια που ήταν η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Λίγο η πανδημία, λίγο η επέμβαση στον ώμο, ήρθαν τα πάνω κάτω και την τελευταία στιγμή πήρε το εισιτήριο για το Τόκιο. Εκεί, αν εκτελέσει το πρόγραμμά του όπως μόνο αυτός ξέρει, θα είναι έκπληξη αν χάσει το χρυσό μετάλλιο και σοκ αν μείνει εκτός βάθρου. Υπάρχει ο Ζανέτι από την Βραζιλία, υπάρχει ο Τούρκος Τσόλακ, υπάρχει ο Ρώσος Ναγκόρνι και οι Κινέζοι, αλλά ο Λευτέρης είναι ένα επίπεδο πάνω…
Αννα Κορακάκη (σκοποβολή, αεροβόλο 10μ., πιστόλι 25μ.)
Η σημαιοφόρος της Ελλάδας (μαζί με τον Πετρούνια) στην τελετή έναρξης, πάει με σκοπό να πάρει τουλάχιστον άλλο ένα μετάλλιο, μετά τα δύο (ένα χρυσό και ένα χάλκινο) στο Ρίο. Τότε για την Ελλάδα ήταν η ευχάριστη έκπληξη καθώς λίγοι πρόσεξαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να πάρουμε μετάλλιο στην σκοποβολή. Τώρα πάει με «βαρύ» φορτίο στην πλάτη της σε μια χρονιά που ούτως ή άλλως ήταν προβληματική καθώς έκανε ένα χρόνο να αγωνιστεί. Οι πρόβες έγιναν σε μεγάλες διοργανώσεις και η αποστολή της θα είναι πιο δύσκολη φέτος στο Τόκιο καθώς πάει όχι ως αουτσάιντερ, αλλά ως φαβορί για βάθρο.
Μίλτος Τεντόγλου (στίβος, μήκος)
Στον στίβο ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβασε μόνος του τον πήχη των προσδοκιών. Πρωταθλητής Ευρώπης και κορυφαίος στον κόσμο βάσει επίδοσης φέτος (8,60μ.) δεν μπορεί παρά να πηγαίνει με στόχο ένα μετάλλιο. Η αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι καθώς υπάρχουν 5-6 αντίπαλοι που εύκολα μπορούν να κάνουν άλματα πάνω από τα 8,50μ.
Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος, επί κοντώ)
Πολλοί ίσως απορείτε γιατί η Στεφανίδη ως χρυσή ολυμπιονίκης δεν είναι στην λίστα των τριών άλλων αθλητών. Προφανώς και η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρωταθλήτρια του επί κοντώ συγκαταλέγεται στα φαβορί για μετάλλιο. Και οι πιθανότητες είναι καλές. Όμως… Με τουλάχιστον τρεις αθλήτριες να έχουν πάνω από 4,90μ. φέτος, με 2-3 ακόμη να κάνουν σταθερά άλματα πάνω από τα 4,80μ., το έργο της Στεφανίδη θα είναι πολύ πιο δύσκολο από το Ρίο όπου ήταν στο πικ της καριέρας της. Υπάρχουν δύο αθλήτριες που δείχνει εξαιρετικά απίθανο να είναι εκτός βάθρου (Ναζότ, Σιντόροβα θα είναι σοκ αν δεν πάρουν μετάλλιο) οπότε μένει μία θέση ακόμη κενή…
Εθνική πόλο ανδρών
Η μοναδική εκπροσώπηση σε ομαδικό άθλημα έχει καλές πιθανότητες να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, σε ένα άθλημα που αποτελεί παραδοσιακή δύναμη. Η εθνική ομάδα αναμένεται να περάσει εύκολα τον σκόπελο της φάσης των ομίλων (Ουγγαρία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ν. Αφρική και Ιαπωνία ο όμιλος) όπου τέσσερις στις έξι ομάδες θα μπουν στα προημιτελικά. Εκεί όλα θα εξαρτηθούν από τις διασταυρώσεις, με την ελληνική ομάδα να γνωρίζει πως στον άλλο όμιλο οι ισχυρές ομάδες είναι η Ισπανία, η Σερβία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοΐα, laser radial)
H Βασιλεία Καραχάλιου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για βάθρο στην ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που παραδοσιακά φέρνει διακρίσεις και μετάλλια για την Ελλάδα. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι σταθερά σε βάθρο ή πολύ υψηλές θέσεις στις μεγάλες διοργανώσεις και μπορεί να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.
Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής (ιστιοπλοΐα,470)
Το 2016 στο Ρίο κατάφεραν να ανέβουν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Και φέτος το ελληνικό δίδυμο είναι υποψήφιο για βάθρο, σε μια κατηγορία ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη. Ως κάτοχοι ολυμπιακού μεταλλίου και σταθεροί στις καλές εμφανίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λογικό είναι να βρίσκονται στην λίστα.
Κριστιάν Γκολομέεβ (κολύμβηση, 50μ. ελεύθερο)
Ο Γκολομέεβ θα συμμετέχει σε τρία αγωνίσματα (4Χ100μ. mixed και 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών), αλλά το 50αρι ελεύθερο είναι το αγώνισμα στο οποίο ο πρωταθλητής της κολύμβησης πάει ως ένα από τα φαβορί για μετάλλιο. Μόνο οι Ντρέσελ, Αντριου (ΗΠΑ), Μοροζόφ (Ρωσία), Ντε Μπερ (Ολλανδία) και Πράουντ (Βρετανία) έχουν κάνει φέτος καλύτερους χρόνους από τον Κριστιάν που θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν τον δούμε τελικό.
Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη, 53κ.)
Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι μακράν η καλύτερη αθλήτρια που έχει δει η ελληνική πάλη. Έχει στην συλλογή της μετάλλια και τίτλους σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και παγκόσμια κύπελλα. Και υπάρχουν 2-3 αθλήτριες στην κατηγορία της που μπορούν να την δυσκολέψουν. Αν η κλήρωση δεν φέρει εκπλήξεις, περιμένουμε να διεκδικήσει τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο.
Στέφανος Τσιτσιπάς (τένις)
ΟΚ, μπορεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς να κατεβαίνει στο Τόκιο, όμως ο δρόμος για ένα μετάλλιο είναι… ορθάνοιχτος για τον Τσιτσιπά. Ως το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης εξάλλου και με τον Ναδάλ ήδη εκτός Τόκιο, ο Στέφανος θα πρέπει να… ξεχάσει τις εμφανίσεις του από το Wimbledon και το Αμβούργο και να πάει όπως στο Παρίσι… Το κίνητρο είναι μεγάλο για τον ίδιο που θα αγωνιστεί και στο μικτό με την Σάκκαρη. Δεν χωρά αμφιβολία πως αν πάει συγκεντρωμένος, έχει σοβαρότατες πιθανότητες να κατακτήσει ένα μετάλλιο.
Ποιοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη
Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία, όμνιουμ)
Εχει δύσκολη αποστολή, αλλά ο Βολικάκης σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις είναι ανταγωνιστικός και διεκδικεί μετάλλια. Έχει βρεθεί στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο αγώνισμα που θα κατέβει επομένως μπορεί να θεωρηθεί εκ των διεκδικητών ενός μεταλλίου σε ένα άθλημα που η Ελλάδα έχει να δει βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896…
Βύρωνας Κοκκαλάνης (ιστιοπλοΐα, RS:Χ)
O Κοκκαλάνης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται βάθρο στην κατηγορία του. Εκτος το 2012, πέμπτος το 2016 και… τρίτος στο Παγκόσμιο φέτος, συγκαταλέγεται στα δυνατά ονόματα της ιστοσανίδας και μόνο έκπληξη δεν θα είναι να τον δούμε σε βάθρο.
Γιώργος Πιλίδης (πάλη, 65κ.)
Ο… Γιωρίκας (ή και «παιδί θαύμα» όπως αποκαλούνταν) μεγάλωσε και στην πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες πάει με φιλοδοξία για ένα μετάλλιο. Το δήλωσε κι ο ίδιος εξάλλου μετά την πρόκριση στο Τόκιο. Ασχετα με το πως θα καταλήξει η παρθενική του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παρίσι και Λος Αντζελες αν συνεχίσει χωρίς προβλήματα, θα είναι από τα ισχυρά «όπλα» της Ελλάδας για μετάλλια.
Μαρία Σάκκαρη (τένις)
Σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε την Σάκκαρη στο βάθρο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Υπάρχει η Οσάκα, η Μπάρτι, η Σαμπαλένκα, η Κβίτοβα, η Πλίσκοβα, η Σβίατεκ, η Σβιτολινα, η Μουγκουρούθα… Όμως όπως έδειξε στο Παρίσι, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Λίγες οι πιθανότητες, αλλά… πιθανότητες. Και υπάρχει και το μικτό με τον Τσιτσιπά.
newsbeast.gr
Σχόλια Facebook