Παναθηναϊκός: Μαθήματα τακτικής στο 4-2-3-1

Φουλ της τακτικής είχε το… μενού της απογευματινής προπόνησης του Παναθηναϊκού το απόγευμα στο Χορστ της Ολλανδίας. Μετά το ζέσταμα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χώρισε τους παίκτες του σε δύο σύνολα. Το ένα, αποτελούμενο από τους μεσοεπιθετικούς και τους φορ δούλεψε με τους βοηθούς του Σέρβου τεχνικού σε μοτίβα διάσπασης της τελευταίας αμυντικής γραμμής του αντιπάλου και τελειώματα, στα οποία ξεχώρισε ο Γιουνούς Σανκαρέ.

Το άλλο με τους αμυντικούς και τους μέσους υπό τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς δούλεψε πάνω στο build up, το χτίσιμο δηλαδή των επιθέσεων για το ᾽᾽σπάσιμο᾽᾽ της πρώτης γραμμής άμυνας του αντιπάλου. Ο έμπειρος κόουτς ζητούσε συγκεκριμένες κινήσεις, ειδικά από τους δύο κεντρικούς μέσους, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι αυτοματισμοί και δημιουργία χώρων για την ασφαλή μετάβαση της μπάλας.

Μεταξύ άλλων, ζητούσε τα εξής:

  • Σε καμία περίπτωση παράλληλες πάσες. Μάλιστα, σε μία από αυτές που δεν προσέφεραν τίποτα στην ανάπτυξη της άσκησης, ο Γιοβάνοβιτς πάτησε τα πρώτα… γκάζια! ᾽᾽Τι σκατά να την κάνω την παράλληλη πάσα εκεί᾽᾽; φώναξε ο Σέρβος τεχνικός και στην συνέχεια με ήρεμο τρόπο εξήγησε το σωστό.
  • Όταν ο Φραν Βέλεθ επέλεξε να μην ξεκινήσει με συρτή πάσα το build up και να σηκώσει ψηλά την μπάλα, είπε ᾽’ i don’t like this”, σταμάτησε την άσκηση και έδωσε εντολή για ξεκίνημα από την αρχή.
  • Για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά μία ομάδα, η ποιότητα της πάσας, το timing, η δύναμη, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε μία λάθος πάσα, σε άσκηση που δεν υπήρχε πίεση, ο Γιοβάνοβιτς έβαλε τις φωνές και φώναζε στην μητρική του γλώσσα!

4-2-3-1 και ιδιαίτερα με κώνους στο φινάλε!

Στην συνέχεια οι δύο ασκήσεις ενώθηκαν σε μία και ο Παναθηναϊκός δούλεψε με διάταξη 4-2-3-1 στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, με τις αρχές που είχαν τα δύο σύνολα στις προηγούμενες ασκήσεις. Μάλιστα όταν η άσκηση έφτανε στο τέλος της με τελική προσπάθεια, ο πορτιέρο έπαιζε γρήγορα την μπάλα με βολέ, ώστε να υπάρξει άμεση μετάβαση από φάση επίθεσης σε φάση άμυνας και άπαντες να επικεντρωθούν στην ανάκτηση της κατοχής.

Ο Γιοβάνοβιτς ήθελε υπομονή στην κυκλοφορία, υπήρχαν συγκεκριμένες κινήσεις από τους εξτρέμ, τον επιτελικό και τους μπακ για άνοιγμα των χώρων και ο Σέρβος ζητούσε είτε την μπάλα να πηγαίνει από μέσα προς τα έξω και να γίνεται τελική πάσα με σέντρα από την τελευταία ζώνη, είτε όταν η μπάλα είναι στο ένα άκρο με δύο-τρεις πάσες να πηγαίνει στην απέναντι, θεωρητικά αδύναμη πλευρά του αντιπάλου.

Στο φινάλε του προγράμματος, ο Γιοβάνοβιτς μάζεψε τους μέσους στην σέντρα του γηπέδου και με κώνους για αρκετή ώρα τους έδειχνε ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις τους πάνω στο χορτάρι.

Πρόοδος για Κουρμπέλη

Από κει και πέρα, ευχάριστα νέα ήρθαν από την διαδικασία επιστροφής του Δημήτρη Κουρμπέλη μετά την επέμβαση που έκανε στους κοιλιακούς. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ακολούθησε την αρχή του προγράμματος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και για πρώτη φορά έκανε ασκήσεις με την μπάλα στα πόδια.

Στον αντίποδα εκτός έμεινε ξανά ο Αγιούμπ που έχει ενοχλήσεις στον δικέφαλο.

Πηγή:gazzetta.gr