Διπλωματικός πυρετός για τη φιέστα Ερντογάν στην Αμμόχωστο
Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.
Αυτό, αν συμβεί, θα συνιστά τεράστια πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, αφού θα πρόκειται για επέκταση της εισβολής του 1974. Μια τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο (ψηφίσματα 550 και 789), που ζητούν να αποδοθεί η περίκλειστη πόλη στους νόμιμους κατοίκους της και να τεθεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Σεβασμό σε όσα ορίζουν τα δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ ζήτησε και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 25 Ιουνίου. Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συνεχείς διαβουλεύσεις, που σκοπό έχουν να συντονίσουν την αντίδρασή τους, αν ο Ερντογάν προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις. Οι ελπίδες εναποτίθενται κυρίως στις πιέσεις που ασκούνται στον Ερντογάν από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να μετριάσει τις ανακοινώσεις του. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έχουν διαβιβαστεί μηνύματα προς τον Ερντογάν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να μην προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, δημόσιες δηλώσεις στο πνεύμα αυτό έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Aμυνας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Αν ο Ερντογάν προχωρήσει όπως σχεδιάζει με τις ανακοινώσεις, η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε την Τετάρτη, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που επικοινώνησαν με το προεδρικό στην Αγκυρα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει στην εξαγγελία ότι ανοίγει η Αμμόχωστος υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και ότι θα πει κάτι που θα βρίσκεται μια «σκάλα» κάτω από αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση της Ελλάδας, αλλά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως συνάγεται από συνομιλίες που είχαν τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών.
Μάλιστα, οι παράγοντες αυτοί θεωρούν πως ο Ερντογάν θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον θρησκευτικό χαρακτήρα της επίσκεψής του, αφού, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα εγκαινιάσει και ένα τζαμί που βρίσκεται στην παραλιακή λωρίδα της περίκλειστης πόλης. Κυπριακές πηγές εκτιμούν, πάντως, πως ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει το άνοιγμα όχι όλης της πόλης, αλλά μόνο μιας γειτονιάς των Βαρωσίων και να ζητήσει από τους μόνιμους κατοίκους να επιστρέψουν για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.
Σχόλια Facebook