Το Μέγαρο γιορτάζει τα γενέθλια του Μίκη με ένα ορχηστρικό ταξίδι
Τα 96 του χρόνια συμπληρώνει την Τρίτη 20 Ιουλίου ο Μίκης Θεοδωράκης. Την ημέρα αυτή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιλέγει να τιμήσει τον Ελληνα συνθέτη με ένα ταξίδι στον μουσικό του γαλαξία μέσα από κορυφαία ορχηστρικά του έργα.
Σε αυτή την εορταστική συναυλία – αφιέρωμα που παρουσιάζεται στον Κήπο σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων, «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων καθώς και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα.
Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Το πρόγραμμα με μια ματιά
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (γεν. 1925)
Οιδίπους Τύραννος, εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων
Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων
Έρως και Θάνατος, διασκευή για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων
Raven για μεσόφωνο, φλάουτο, άρπα και έγχορδα
ΣΟΛΙΣΤ
Μαίρη-Έλεν Νέζη, μεσόφωνος
Τάσος Αποστόλου, βαθύφωνος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νικόλαος Χαλιάσας
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Είσοδος ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας)
Για την ιστορία…
Οιδίπους Τύραννος
Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.
Έρως και Θανάτος
Τα τραγούδια του κύκλου Έρως και Θάνατος γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη Λήθη και το Έρως και Θάνατος σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο: Έρως και Θάνατος.
Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων
Το έργο αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του συνθέτη και μάλιστα ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως κύκνειο άσμα του (2013;). Το έργα είναι σε ποίηση Διονύση Καρατζά και είναι αφιερωμένο στον γερμανό φίλο του Peter Hanser-Strecker [Πέτερ Χάνσερ-Στρέκερ] ως ένα είδος φόρου τιμής του συνθέτη στη χώρα που ο ίδιος αποκαλεί «πατρίδα του συμφωνικού του έργου».
Raven
Το έργο γράφτηκε το 1970, ενώ βρισκόταν στις φυλακές του Ωρωπού, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Κάτω από αυτή τη συναισθηματική πίεση συνέθεσε ένα έργο που θα του επέτρεπε να επικοινωνήσει με τον συνθέτη, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του. Αυτό επετεύχθη μελοποιώντας το Raven του Γιώργου Σεφέρη.
Info:
Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία μπορείτε να βρείτε στους ιστοτόπους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνώνκαι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αλλά και στο 2107282333.
Πηγή: huffingtonpost.com
Σχόλια Facebook