Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 14 μονάδες είναι η «ψαλίδα» μεταξύ Νέα Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Δημιουργία και οι Έλληνες με 1% αντίστοιχα. «Άλλο» απάντησε το 6%, ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ αγγίζουν το 9%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνόν κόμμα να συγκεντρώνει 36% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Δημιουργία και οι Έλληνες με 1% έκαστο, ενώ το 5,5% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ βρίσκεται στο 75% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 65%.

 

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 42% έναντι 24% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 30%.

Υπέρ των εμβολιασμών το 65% – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 7% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Περαιτέρω, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τίθενται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ποσοτό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%.

Τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ κατά του εν λόγω μέτρου είναι όσοι δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.

Αναλυτικά, για όσους έχουν κάνει 1 ή 2 δόσεις το 66% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινίο, για όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 34%, ενώ αντίθετα το 62% όσων δεν έχουν κλείσει ραντεβού δηλώνουν αντίθετοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Γενικότερα, υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τάσσονται περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ανεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, το 72% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο, 65% τον Απρίλιο και 69% τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά σε εκείνους που εμφανίζονται διστακτικοί για το εμβόλιο και δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δόση, σε ερώτηση για το αν θα το κάνουν, ανεξαρτήτως από το πότε, το 36% δήλωσε «σίγουρα όχι», το 21% «μάλλον όχι», το 26% «μάλλον ναι» και το 14% μάλλον ναι.

Σε ό,τι αφορά στην ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το 60% των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά σε αντίθεση με το 19% που δηλώνει ότι ανησυχεί από λίγο έως καθόλου.

Η πορεία της χώρας το επόμενο εξάμηνο

Σχετικά με την πορεία της χώρας το επόμενο εξάμηνο σε βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καταγράφονται διάφορες τάσεις ανάλογα με τον τομέα.

Στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα έναντι 27% που εκτιμούν ότι θα πάνε καλύτερα και 21% ότι θα παραμείνουν στα ίδια.

Αντίστοιχα, απαισιόδοξη είναι η πλειοψηφία του δείγματος αναφορικά με την αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας. Το 42% προβλέπει επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης, το 17% βελτίωση και το 32% στασιμότητα.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς το 35% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσει, το 17% ότι θα βελτιωθεί και το 38% ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

«Μοιρασμένη» είναι η κοινή γνώμη αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την υγειονομική κρίση με το 31% να προβλέπει ότι θα υπάρξει επιδείνωση έναντι 30% που αναμένει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και 28% ότι θα είναι τα ίδια.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η πλειοψήφια (42%) εκτιμά ότι δε θα παρατηρηθούν αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση, το 29% αναμένει επιδείνωση των σχέσεων και το 19% καλυτέρευση.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους, το 43% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, το 30% ότι θυα παραμείνουν ίδια και μόλις το 18% εκτιμούν ότι θα εξελιχθούν χειρότερα.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα σε όλους τους παραπάνω τομείς, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε με τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση: