Σαρώνει τα βραβεία ομογενής επιστήμονας στην Αυστραλία

PHOTO: Ο Παντελής Ψάλτης. Φώτο: Supplied

Μελβούρνη.- Ο Ελληνοαυστραλός επιστήμονας γιατρός Παντελής Ψάλτης αναγνωρίστηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Νότια Αυστραλία για τις υπηρεσίες του στον τομέα της ιατρικής και ειδικότερα στον τομέα της έρευνας πάνω στην αρτηριοσκλήρωση.

Ο Δρ. Ψάλτης, γιος ομογενών από την Μικρά Ασία και την Πελοπόννησο παρέλαβε το βραβείο Marshall and Warren Innovation Award από το Διεθνές Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικών Επιστημών, National Health and Medical Research Council (NHMRC) για την έρευνα που έκανε πάνω στην αρτηριοσκλήρωση και συγκεκριμένα στον τομέα της αιμοβλάστησης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Καμπέρα.

Ο δραστήριος επιστήμονας και πατέρας τεσσάρων παιδιών, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την αναγνώριση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει μαζί με την ομάδα του να διερευνήσει τις αιτίες που οδηγούν στην αρτηριοσκλήρωση, την καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τόνισε μάλιστα πως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό είναι οι δυο βασικές αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος.

Ο 45χρονος επιστήμονας, γιος του Δημήτρη Ψάλτη ενός από τους πρώτους ομογενείς γιατρούς στην Νότια Αυστραλία, και της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Λέλας Ψάλτη είναι καρδιολόγος, αγγειακός βιολόγος και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Αδελαΐδας, ενώ ηγείται το καρδιακό και αγγειακό πρόγραμμα Heart and Vascular program που έχει έδρα στο ερευνητικό κέντρο υγείας και έρευνας στην Νότια Αυστραλία South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI).

«Οι γονείς μου με έμαθαν να εργάζομαι σκληρά και να στοχεύω ψηλά. Είμαι πολύ περήφανος και για τους δύο. Δεν περνάει μέρα που να μην μου πει κάποιος πως γνωρίζει είτε τον πατέρα μου ή την μητέρα μου και να μην μου αφηγηθεί μια εμπειρία που είχε με τους γονείς μου, είτε ως ασθενής στην περίπτωση του πατέρα μου ή ως μαθητής στην περίπτωση της μητέρας μου. Και οι δύο πέτυχαν πολλά στους τομείς της ιατρικής και της εκπαίδευσης και αυτό μου δίνει δύναμη και έμπνευση να συνεχίσω. Είναι σίγουρα δύο άνθρωποι που έχουν μεταδώσει και σε μένα και τον αδελφό μου την ηθική, καθώς και το μικρόβιο της ιατρικής και μας έχουν δείξει τί σημαίνει σκληρή δουλειά και αφοσίωση στον συνάνθρωπο» λέει ο ομογενής επιστήμονας ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστραλία, εγκαταστάθηκε με την σύζυγο του και τα τρία τους παιδιά στην Μινεσότα των Η.Π.Α. για να συνεχίσει εκεί την έρευνα και την διατριβή του στην κλινική Mayo.

Η οικογένεια επέστρεψε στην Αυστραλία όπου ο καθηγητής Ψάλτης ανέλαβε να εργαστεί στην διοίκηση της ερευνητικής μονάδας του καρδιοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης πριν εγκατασταθεί στην Αδελαΐδα.

Σήμερα ο 45χρονος γιατρός θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιστήμονες και καρδιολόγους της γενιάς τους.

Μάλιστα, το 2018 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραχώρησε στον δρ. Ψάλτη το ποσό των $400,000 για να συνεχίσει την πολύτιμη έρευνα του, αλλά παρά τις επιτυχίες και τις διακρίσεις σε Αυστραλία και εξωτερικό εκείνος γνωρίζει την σημασία του να παραμένει κανείς ταπεινός.

«Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Και δεν με αφορά η επιτυχία. Οι γονείς μου με ενθάρρυναν πάντα να στοχεύω στην τελειότητα. Αυτή με αφορά όπως και το να εργάζομαι σκληρά, να στοχεύω ψηλά και να δίνω πάντα το 100% των δυνατοτήτων μου. Είμαι εκ φύσεως τελειομανής το οποίο κάποιες φορές είναι θετικό και άλλες ίσως όχι αλλά αυτό ξέρω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω με το ίδιο πάθος και αφοσίωση. Το να είναι κανείς ευφυής δεν έχει να κάνει με το μυαλό του αλλά με την δίψα του για μάθηση και με την διάθεση του να έχει πάντα τα μάτια και τα αυτιά του ανοικτά. Οφείλουμε να είμαστε μαθητές και παρατηρητές της ζωής» λέει ο δραστήριος γιατρός ο οποίος παραδέχεται πως καθώς μεγάλωνε η μητέρα του ήταν εκείνη που πάντα «προσγείωνε» απότομα τον ίδιο και τον αδελφό του Άλκη, όταν το νεαρό της ηλικίας και οι επιτυχίες των δύο τους έκαναν να χάνουν την ουσία των πραγμάτων.

Ο 45χρονος επιστήμονας γνωρίστηκε με την αγαπημένη του σύζυγο – επίσης επιστήμονα –Μαρία Τσιούνη το 1999 και εξομολογείται πως από την πρώτη στιγμή ήξερε πως αυτή ήταν η γυναίκα της ζωής του.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε δυο χρόνια αργότερα και το 2002 απέκτησαν τον γιό τους Δημήτρη. Έκτοτε έχουν αποκτήσει ακόμα τρία κορίτσια, ηλικίας 17, 14 και 6 ετών.

«Η Μαρία και εγώ μεγαλώσαμε μέσα σε ελληνικές παραδοσιακές οικογένειες και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και ευλογημένο που έχω μια σύντροφο στην ζωή που αναγνωρίζει την σημασία της οικογένειας. Με την σύζυγο μου μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες και απόψεις για το πώς επιθυμούμε να ζούμε την ζωή μας και πως θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Για εμάς σημασία έχει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να βλέπουμε τα παιδιά μας χαρούμενα και ουσιαστικά ευτυχισμένα. Αυτό που διαρκώς τους υπενθυμίζουμε και προσπαθούμε να τους «περάσουμε» είναι να είναι ειλικρινείς, ταπεινοί και ευγενείς με τον ίδιο τους τον εαυτό πρώτα και με τους συνανθρώπους μας.

«Πάνω από όλα σημασία έχει να είμαστε άνθρωποι» καταλήγει ο δρ. Ψάλτης.

Πηγή: neoskosmos.com