Τσίπρας: Σχέδιό μας η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
Αθήνα.– Την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα ορίζει το πώς θα χτίσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή και πάνω απ’ όλα, δίκαιη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την προγραμματική πρόταση του κόμματός του για το εργασιακό.
Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι «επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».
Κάνοντας σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν ήταν ποτέ αν θα μείνουμε στην Ευρώπη αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη και εξήγησε: «Το ζήτημα είναι αν θα πιάσουμε ή έστω θα πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε μια σειρά κοινωνικών δεικτών, κριτηρίων και δικαιωμάτων, με πρώτο αυτό της εργασίας και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων. Στην Ελλάδα μόλις το 14,7%.
Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%.
Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες. Στην Ελλάδα είναι 42.
Πώς λοιπόν θα «γίνουμε Ευρώπη», όταν μια κοντόφθαλμη και αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ προσπαθεί εδώ και χρόνια να μας κρατήσει παγιωμένους στο «Εδώ είναι Βαλκάνια»;
«Σε ότι αφορά το μισθό, στόχος μας είναι να αντιστοιχεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ως κυβέρνηση, αμέσως μόλις βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 650 και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Σχέδιό μας και δέσμευσή μας, η αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη κιόλας μέρα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, στα 800 ευρώ. Και στη συνέχεια επαναφορά του προσδιορισμού του στη συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», συνέχισε.
«Τα 800 ευρώ, δεν είναι μια τυχαία προσέγγιση αλλά με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αποτελούν το 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης. Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης του εισοδήματος αλλά και δημιουργίας αντικινήτρων για τον περιορισμό της υποδηλωμένης εργασίας και της μερικής απασχόλησης, σχεδιάζουμε την προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για την μερική απασχόληση κατά 20%», πρόσθεσε.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων δεν αποτελεί μόνο εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και άρα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε.
Σχόλια Facebook