Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012
Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται οι δύο πίνακες, ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, που είχαν κλαπεί εννέα χρόνια πριν, από την Εθνική Πινακοθήκη, σε ένα περιστατικό που είχε χαρακτηρισθεί η “κλοπή του αιώνα”. Παράλληλα, έγινε και μία σύλληψη. Συγκεκριμένα, οι πίνακες εντοπίστηκαν από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής που όλα αυτά τα χρόνια ερευνούσε για την εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς διακοπή, ενώ συνελήφθη ένας Έλληνας 49 ετών για την υπόθεση αυτή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο 49χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας έπειτα από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια και προσήχθη στη ΓΑΔΑ όπου ομολόγησε τη συμμετοχή του στην κλοπής και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες. Οι πίνακες φέρεται να βρέθηκαν στην Κερατέα σε σημείο μέσα σε ρεματιά, συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές.
Πρόκειται για τον πίνακα του Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το δώρισε ο μεγάλος ζωγράφος το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν του 1905 που απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ», ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.
Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ακόμη ένα έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια το οποίο όμως δεν βρέθηκε και εξακολουθεί να αναζητείται.
Η μεγάλη κλοπή των πινάκων είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 από δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη παραβιάζοντας μια πόρτα αλουμινίου, έκοψε με κοπίδι τους πίνακες από τις κορνίζες και διέφυγε.
Ο δράστης, ο οποίος στις κάμερες ασφαλείας φάνηκε να φορά σκούφο, παραπλάνησε τον άνδρα ασφαλείας του κτιρίου με ψεύτικους συναγερμούς. Ακολούθως, έσπασε τζάμι της Πινακοθήκης και εισέβαλε στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι πίνακες, ενώ στη συνέχεια κάθισε στις σκάλες που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου, όπου προσπάθησε με ένα κοπίδι να αφαιρέσει τα κάδρα.
Σχόλια Facebook