H συμβολή Αμερικανών φιλελλήνων στο 1821
Στην Υδρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Μιαούλεια 2021» βρίσκεται ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.
Ο αμερικανός πρέσβης τιμά με την παρουσία του τη μεγάλη γιορτή της Υδρας σε μια ιδιαίτερη και συμβολική στιγμή που η χώρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Ο Τζέφρι Πάιατ κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Ναυάρχου της Ελληνικής Επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη.
Το νησί της Υδρας, μάλιστα, θέλησε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με αφορμή τη μεγάλη επέτειο, να τιμήσει και τη συμβολή δύο σπουδαίων Αμερικανών φιλελλήνων στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μας δίνοντας το όνομά τους σε δρόμο του νησιού. Ετσι, κεντρικός δρόμος της Υδρας ονομάζονται πλέον George Jarvis και William Washingthon προς τιμήν των δύο φιλελλήνων που έδρασαν και στην Υδρα το 1821.
«Μεγάλη τιμή να καταθέτω στεφάνι στο άγαλμα του Ναυάρχου Μιαούλη, ήρωα της ελληνικής επανάστασης, που οδήγησε τους Ελληνες σε νίκες στη θάλασσα, επισημαίνοντας τη διακεκριμένη ναυτική ιστορία της Ελλάδας και τη γενναιότητά της στην επιδίωξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», έγραψε ο αμερικανός πρέσβης στο Twitter.
«200 χρόνια αφότου ο William Washington και ο George Jarvis έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα γαι την ελληνική ανεξαρτησία, οι δεσμοί των δύο χωρών μας είναι ισχυρότεροι από ποτέ», προσέθεσε σε άλλο tweet ο Αμερικανός πρέσβης ποστάροντας φωτογραφίες από τις επιγραφές με τα ονόματα των αμερικανών φιλελλήνων στο δρόμο που ονοματοδοτήθηκε προς τιμήν τους.
«Μας τιμά και μας συγκινεί η χειρονομία των Υδραίων που τιμούν τα 200 χρόνια ελληνοαμερικανικής φιλίας», σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία σε δικό της tweet.
Στο νησί, όπως αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται και η μπάντα του τμήματος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και την Αφρική και η χορωδία Alliance Brass Quintet οι οποίοι έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ για να τιμήσουν τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους εδώ και 200 χρόνια.
Στην ομιλία του χθες ο Τζέφρι Πάιτ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για εκείνον να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τους δύο αμερικανούς φιλέλληνες που υποστήριξαν την Ελλάδα στον αγώνα της για ανεξαρτησία πριν από 200 χρόνια.
Ο Τζέφρι Πάιτ απέδωσε τα εύσημα, μάλιστα στην Υδρα για τη διοργάνωση των Μιαουλείων λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα μετά την πανδημία. «Αλλά και μια θαυμάσια ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, λίγες μέρες πριν από την επέτιο της 4ης Ιουλίου για την αμερικανική ανεξαρτησία», προσέθεσε.
Ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε ακόμη τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με την αμερικανική πρεσβεία αυτή τη χρονιά για τις εκθέσεις για τη συμβολή των Αμερικανών φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι η Αμερικανική πρεσβεία υποστηρίζει και τις δύο εκθέσεις, τόσο στο νέο Μουσείο Φιλελληνισμού (στον τρίτο όροφο του οποίου η έκθεση επικεντρώνεται στους Αμερικανούς φιλέλληνες) και στην έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη για τη συμβολή των αμερικανών φιλλελήνων στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.
«Η Πρεσβεία υποστηρίζει και τις δύο εκθέσεις στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, αλλά και για να βοηθήσουμε την εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών σχετικά με τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο επαναστάσεις μας». Τόνισε ακόμη τη συνεργασία της αμερικανικής πρεσβείας με την επιτροπή Ελλάδα 2021 και την εξήρε για το σημαντικό της έργο να εκπαιδεύσει τους πολίτες για τη σημασία και το συμβολισμό των 200 ετών από τον αγώνα για την ανεξαρτησία.
«Η εκστρατεία της πρεσβείας τιτλοφορείται ”ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας”. Σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει τις ιστορίες γενναίων Αμερικανίδων και Αμερικανών που 200 χρόνια πριν στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού», προσέθεσε.
«Η αμερικανική κοινωνία ευεγερτήθηκε από τις πρώτες της ημέρες από τη σχέση της με την Ελλάδα και τους Ελληνες. Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη 245η επέτειο της Αμερικανικής ανεξαρτησίας σε λίγες ημέρες την 4η Ιουλίου, τιμούμε ακόμη τις αρχαίες αθηναϊκές αρετές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που ενέπνευσαν τους ιδρυτές του αμερικανικού κράτους καθώς και την κληρονομία του κινήματος των Φιλλελλήνων στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική υποστήριξη στον αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία έφερε τις χώρες μας κοντά, αυξάνοντας την αλληλεπίδραση των πολιτών και οδήγησε τους Αμερικανούς να παραδώσουν τα πρώτα πακέτα ξένης βοήθειας, μερικά από τα οποία αναμφίβολα ήρθαν σε αυτό το λιμάνι σε αυτό το νησί.
Αυτή η ιστορική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας ενέπνευσε το κίνημα για την ελευθερία και την ισότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες που βοήθησε αργότερα στο να οδηγήσει στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών και στα κινήματα για την κατάργηση της δουλείας, τα οποία άλλαξαν για πάντα την αμερικανική κοινωνία προς το καλύτερο».
Σε ότι αφορά στην ονοματοδοσία των δύο οδών στην Υδρα, ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι με την κίνηση αυτή οι δύο αυτοί φιλέλληνες θα τιμώνται και από τις μελλοντικές γενιές που θα περπατούν στο λιμάνι της Υδρας. «Οι ιστορίες τους δείχνουν τι γνώριζαν καλά οι Αμερικανοί φιλέλληνες: ότι τα θεμέλια των εθνών μας είναι μοναδικά συνυφασμένα, εμπνευσμένα από τα ίδια δημοκρατικά ιδανικά και αξίες. Επιπλέον, μάθαμε και στις δύο χώρες ότι η δημοκρατία είναι ένα συνεχές έργο. Και η δέσμευση για δημοκρατικές αξίες στο εξωτερικό συμβαδίζει με τη δέσμευση για δημοκρατικές αξίες στο εσωτερικό των χωρών μας. Οι Αμερικανοί φιλέλληνες βοήθησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των λαών μας και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην πρώιμη ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Οι εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήριζαν την έκρηξη αμερικανικής συμπάθειας και υποστήριξης για τον ελληνικό σκοπό ως «Η ελληνική πυρκαγιά», επειδή εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε όλη τη χώρα. Με τον ίδιο τρόπο, η φλόγα της δημοκρατίας πέρασε από την αρχαία Αθήνα στην Αμερική, διαμορφώνοντας τις ιστορίες των χωρών μας και τη φιλία μας και μας οδήγησε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος που λέω ότι η σχέση μεταξύ των χωρών μας σήμερα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Και είμαι επίσης πεπεισμένος ότι η φλόγα που ενώνει και ενέπνευσε τους λαούς μας πριν από δύο αιώνες θα συνεχίσει να φέρνει κοντά τα δύο έθνη μας και να φωτίσει το δρόμο μπροστά καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε και να ενισχύουμε την αξιοσημείωτη συμμαχία μας».
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook