Η “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”, η Γενέτειρα και η Ομογένεια
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Δύο ήτανε, κατά την άποψη του γράφοντος, τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τελευταίας Τηλε-διάσκεψης της “Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της διασποράς” (sic) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη», με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση του Hellenic Congress of America, και του προέδρου του, Νίκου Αποστολόπουλου, για θεσμοθέτηση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού». Δύο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αλλά και μία εξαιρετικά σημαντική προσφορά. Η τηλε-σύσκεψη απέδωσε – κι αυτό για πρώτη φορά- την καταγραφή θέσεων πολλών ομογενειακών οργανώσεων, επί συγκεκριμένων ζητημάτων, που απασχολούν τους απόδημους. Κι αυτό είναι μία πρώτη επιτυχία. Της Επιτροπής και του Προέδρου της, Σάββα Αναστασιάδη. Αλλά και όλων των ομογενών που συνέπραξαν με την τηλεοπτική ή φυσική τους παρουσία.
Ειδικότερα,
1.Το μέγα «πλήθος» των συμμετεχόντων στην Σύσκεψη ομογενών σχεδόν από κάθε μεγάλη γωνιά της γης. Ξεπέρασαν του 40 προέδρους, Γραμματείς και εκπροσώπους οργανώσεων.
2.Η θαυμαστή ομοθυμία και ομοψυχία που επιδείχθηκε και με την οποία ΟΛΟΙ, Απόδημοι, και Μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ενστερνίστηκαν και υιοθέτησαν την πρόταση του Hellenic Congress of America (HECA) και στήριξαν την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής, Σάββα Αναστασιάδη, για την προώθηση του αιτήματος στα συναρμόδια υπουργεία και την Κυβέρνηση για να γίνει Νόμος του Κράτους η “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”.
Το θέμα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης διότι όλο και συχνότερα τους τελευταίους πολλούς μήνες και –ιδιαίτερα- μετά την ψήφιση του εκλογικού Νόμου για την εξ αποστάσεως ψήφο των αποδήμων ελλήνων ψηφοφόρων με τις εξαιρέσεις, τις προϋποθέσεις και τις επιλεκτικές αλχημείες, πολλά ακούγονται και περισσότερα γράφονται για τις αποστάσεις που υποτίθεται ότι λαμβάνει η ομογένεια από το εθνικό κέντρο… Κι όμως, η Ομογένεια “είναι εδώ”, είναι δυνατή και είναι πρωταγωνιστής!
Εθνικό σπόρ Της Ελλάδας η «διαφωνία» πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι εκτός από εκείνα που χωρίζουν τους Έλληνες υπάρχουν και αυτά που τους ενώνουν. Ένα από αυτά τα «λιγοστά» είναι ο Απόδημος Ελληνισμός. Η «άλλη» Ελλάδα, των περίπου 4 εκατομμυρίων Ελλήνων στο φρόνημα, την ψυχή και τη σκέψη.
Από το «σταχυολόγημα» των εκτεθέντων απόψεων των ομογενειακών παραγόντων, προκύπτουν εντυπωσιακά συμπεράσματα.
Ιδού ορισμένες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής από τους απόδημους:
- Η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού –εκτός και πέραν από το τελετουργικό- θα προσφέρει «βήμα» από το οποίο θα αναδειχθούν και θα επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός και οι σχέσεις του με τη γενέτειρα. (Νίκος Αποστολόπουλος, Hellenic Congress of America).
- Θα αναδειχθεί η οικουμενικότητα του ελληνισμού, αλλά και οι τοπικοί πυρήνες του σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. (Λούις Λοϊζου, Πρόεδρος την Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας)
- Να έρθουν τα παιδιά των ομογενών σε επαφή με την Ελλάδα και όλος ο ελληνισμός πίσω με τη μητέρα πατρίδα. ( JOHN THEODOSOPOULOS( Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κογκρέσου Κεμπέκ)
- Να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο, η επιχειρηματική και πνευματική προσφορά των αποδήμων. (ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ Hellenic Bioscintific Association USA).
- Το πρώτο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού έφερε κοντά όλες τις Ομογενειακές οργανώσεις. (ΕΛΕΝΑ ΝΤΟΜΠΡΑ (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας):
- Να αναγνωριστούν οι αγώνες, η ζωή και ότι έχει κάνει μετανάστης στο εξωτερικό.(ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΡΔΙΚΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης ΝΟΣΤΟΣ, Αργεντινή –Association Cultural Hellenica Nostos, Argentina).
- Α. Να δημιουργηθούν επιτροπές συνεργασίας Ελληνικού Κοινοβουλίου, Υπουργείων και ομογένειας. Β. Ελληνικές πανεπιστημιακές εδρες, να βοηθήσουν οι ομογενείς. Γ. Να δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία για θέματα ομογενών να ξεφύγουμε απ’ αυτήν τη γραφειοκρατία. (Ρ. ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΖΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Β. Αμερικής).
- Ωραία είναι μια μέρα αλλά ας μη μας ξεχνάτε τις άλλες 364 ημέρες! (…) Παρακαλώ την ελληνική κυβέρνηση, ας πάρουν αυτή την ενέργεια στα σοβαρά και ας είναι μια αρχή μιας πολύ καλής στενής συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων όπου και αυτοί να είναι. (ΜΑΡΚΟΣ ΤΕΟ (Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας).
- Ο απόδημος Ελληνισμός έχει δύο θέματα, την Παιδεία και την Νεολαία. Αυτά είναι τα δύο θέματα που θα διατηρήσουν τον Ελληνισμό. (ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΚΟΛΗ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής).
- Αυτή η μέρα μας αγγίζει σε τέσσερις άξονες 1. Το πώς οι Έλληνες της Ελλάδας βλέπουν όλους εμάς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό. 2. Το να γνωρίζουμε εμείς το πώς μας βλέπουν από την Ελλάδα. 3. Η διασπορά μας σιγά σιγά περνάει στις καινούργιες γενιές και νομίζω ότι μια τέτοια μέρα θα μπορέσει να δώσει τη σημασία που χρειάζεται για να καταλάβουμε και να νιώσουμε μέσα το σημαντικό, του να είσαι Έλληνας. 4. Να μπορούμε να προβάλλουμε κάθε στιγμή την καταγωγή μας, τον Ελληνισμό μας και να υπάρχει υποστήριξη από αυτό από τη Μητέρα Πατρίδα. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ (Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας του μείζονος Μόντρεαλ).
- Η Μητρόπολη να αναγνωρίζει π.χ. 300 Έλληνες παγκοσμίως, που έχουν δώσει μία ολόκληρη ζωή για τον Ελληνισμό στη χώρα εκεί που ζούνε και τον παγκόσμιο Ελληνισμό. (ΤΖΟΝ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (Αυστραλία).
- Η επιθυμία που εμείς έχουμε εκφράσει σαν Κρήτες, είναι η ίδρυση επιτέλους ενός υπουργείου, που θα εκπροσωπούσε όλους εμάς και μέσα από αυτό θα μπορούσαν να λύνονται τα προβλήματα των ομογενών ανά τον κόσμο.( ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών):
- Παρά την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για δεύτερη φορά να βελτιώσει το Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων, δυστυχώς αυτό δεν είχε θετική κατάληξη. (ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανία ).
- Η Κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, που αφορά την ψήφο των Αποδήμων. Πρέπει λοιπόν να φέρει μία πρόταση και ένα οργανόγραμμα για το πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος πρακτικά. Επειδή βλέπω ότι τίθενται συνέχεια τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στον Απόδημο Ελληνισμό, υπάρχει ένα οργανωτικό ζήτημα. Πως τελικά παίρνει μια μορφή που συνδέει όλη αυτή την, αν θέλετε, την ομόθυμη διάθεση, να μπούνε σ’ αυτήν τη διαδικασία, οι απόδημοι Έλληνες, να αποκτήσει ένα οργανωτικό αποκρυστάλλωμα. ( ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Αντιπρόεδρος Επιτροπής).
- Τη μία χρονιά, για παράδειγμα, να τιμάμε τους Απόδημους της Αυστραλίας. Επειτα τον απόδημο στην Αμερική, Νότια Αφρική, Γερμανία κ.ο.κ.. (…) Παλαιότερη πρόταση της Ομοσπονδίας μας και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου. Είμαστε εκατομμύρια απόδημοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει Υπουργείο των Αποδήμων Ελλήνων στελεχωμένο από απόδημους. (ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας).
- Η πρότασή μας δεν τελείωσε με το να καθοριστεί η μέρα για τον απόδημο ελληνισμό μόνο, αλλά έχει και συνέχεια με τιμητικές διακρίσεις, τρόποι εορτασμού, και λοιπά. Δεύτερον, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα του ΣΑΕ. Πρέπει να επανέλθει και πρέπει να επανέλθει ως Νέο ΣΑΕ, για να είναι κατά κάποιον τρόπο το ελάχιστο 50% χρηματοδοτούμενο από την ομογένεια. Διότι, αν παραμείνει όπως ήταν το ΣΑΕ, δεν θα έχει επιτυχία. (ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος. Hellenic Congress of America).
- Νομίζω ότι ωριμάζει μια σκέψη να υπάρξει Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού (…) να μην είναι ο φτωχός συγγενής του Υπουργείου Εξωτερικών (Βουλευτής ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ).
- Χαίρομαι, διότι απέκτησα σήμερα έναν σύμμαχο, σε μία προσπάθεια που έκανα, σε μία πρόταση. Ζήτησα και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και στην Επιτροπή, αλλά το ζήτησα και με επιστολή μου, όχι στο σημερινό Πρωθυπουργό, στον προηγούμενο Πρωθυπουργό, αλλά και στον Πρόεδρό μας. (…) Αρχείο για τους συλλόγους, συλλογικότητες, νομίζω ότι υπάρχει και στις Επιτροπές και νομίζω ότι η Γενική Γραμματεία έχει ακόμη καλύτερο αρχείο, από ότι έχουν οι Επιτροπές. (ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής).
- Θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να έχουμε ένα οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα. Τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για τους απόδημους. (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ, Βουλευτής).
- Τέτοιου είδους ανάλογες συναντήσεις να γίνονται θεσμικά για το λόγο ότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος σημαντικοί φορείς του Απόδημου Ελληνισμού να μην συμμετέχουν. (ΜΩΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Πρόεδρος Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας).
- Το ουσιαστικό είναι ότι ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις για σύσφιξη των δεσμών των αποδήμων με τη γενέτειρα. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι αναπτύχθηκε ένας γόνιμος προβληματισμός. (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΛΙΟΣ (Εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής).
- Θέλω να ευχαριστήσω, εκτός από τους απόδημους σήμερα οι οποίοι ήταν εδώ μαζί μας, θέλω να ευχαριστήσω εσάς κύριε Πρόεδρε. Διότι, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί απόδημοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σήμερα στην Βουλή και είναι προς τιμή σας που τους καλέσετε όλους αυτούς. (ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού).
Θα χρειασθεί να επανέλθουμε στο όλο ζήτημα. Διότι πρέπει να επισημανθούν ορισμένα κρίσιμα στοιχεία, όπως π.χ. τα αλλεπάλληλα ταξίδια των Γενικών Γραμματέων και των Υφυπουργών στο εξωτερικό και τι αυτά έχουν αποδώσει. Ή τι απέγιναν εντέλει τα πολυδιαφημισμένα 17 σημεία του πρώην Πρόεδρου της Επιτροπής Αλ. Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) που υποτίθεται θα επέλυαν όλα τα προβλήματα των σχέσεων γενέτειρας – αποδήμων.
Και μία επισήμανση. Το σωστό είναι, όπως και προτάθηκε, να γίνονται οι προσκλήσεις των συμμετεχόντων ομογενών, θεσμικώ τω τρόπω. Και αφού προηγουμένως έχει τεθεί η ατζέντα και αφού έχει ζητηθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος των οργανώσεων να έχει ορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο των Οργανώσεων μετά από σύσκεψη και αποφάσεις επί των θεμάτων της ατζέντας, ώστε οι απόψεις των εκπροσώπων να απηχούν τις επίσημες θέσεις των οργανώσεων. Μία προοπτική 15 ημερών θα ήταν αρκετή για να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα αυτές οι Τηλε-διασκέψεις οι οποίες και κόστος δεν έχουν και ευκολο-προσβάσιμες στους Απόδημους είναι, αντί των πολυέξοδων και πολυήμερων ταξιδίων.
Όπως εκ των ανωτέρω εύκολα γίνεται αντιληπτό, η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού ακόμη δεν θεσμοθετήθηκε και ήδη διαφαίνεται να αποδίδει ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ. Οπότε ας μην σπεύδουμε να τα μηδενίζουμε προκαταβολικά και με ευκολία όλα. Και ας μην ομφαλοσκοπούμε πολιτικά! Δεν πειράζει μια καλή πρωτοβουλία να μην προέρχεται από την Πολιτεία. Αντίθετα, είναι πιο σπουδαίο να προέρχεται από την Ομογένεια υπέρ της Ελληνικής Πολιτείας!
Σχόλια Facebook