Σε θέσεις μάχης Χατζηδάκης, κόμματα και συνδικάτα
Δεκαήμερο φωτιά έρχεται με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και πρώτο σταθμό την απεργία της Πέμπτης στις 10 Ιουνίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Αντεργατικό έκτρωμα VS μεταρρύθμισης
Τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια στις 17 Ιουνίου.
Σε αντίθεση με τις κατηγορίες που εξαπολύουν οι πολέμιοι του νομοσχεδίου το οποίο έχουν χαρακτηρίσει «αντεργατικό έκτρωμα», η κυβέρνηση επιμένει στην επιχείρηση οικοδόμησης ενός θετικού αφηγήματος γύρω από το νομοσχέδιο και στη ρητορική περί μιας «σημαντικής μεταρρύθμισης» που «δίνει δύναμη στους εργαζόμενους» και «ενισχύει τα δικαιώματά τους».
Σε αυτό το πνεύμα μάλιστα κινήθηκε και σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της ψηφιακής κάρτας εργασίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Επανάσταση στην αγορά εργασίας
Απαντώντας εμμέσως και στην κριτική για την κατάργηση του 8ωρου και τον ενταφιασμό των συλλογικών συμβάσεων, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ατομικό επίπεδο, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μία επανάσταση στην αγορά εργασίας. Ένα αίτημα της ΓΣΕΕ το οποίο αποδέχεται η κυβέρνηση. Είναι μία εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου. Για την τήρηση του 8ώρου. Για τις υπερωρίες. Για τη διευθέτηση. Είναι ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός μηχανισμός, πρωτοποριακός και για τα ευρωπαϊκά ακόμα δεδομένα».
Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν στροφές και μάλιστα οι ηγεσίες τους αναλαμβάνουν και σχετικές πρωτοβουλίες προκειμένου, μέσω της «μητέρας των μαχών», όπως είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση για τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας, να εμφανιστεί το καθένα για λογαριασμό του ως αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση της ΝΔ και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Γύψος
Εκτός από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου γύρω από τα αμιγώς εργασιακά ζητήματα, σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι διατάξεις που αφορούν τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία αλλά και η κρατική παρέμβαση και έλεγχος στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
«Δε μπαίνει στο «γύψο» κανένα δικαίωμα. Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Σεβαστό, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και το δικαίωμα, του κοινωνικού συνόλου να μη γίνεται όμηρος αυθαιρεσιών και καταχρήσεων» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων για τις αρνητικές αλλαγές που επέρχονται στα ως τώρα ισχύοντα του συνδικαλιστικού νόμου (ν.1264/1982).
Εγκαινιάζει νέο γύρο επαφών με συνδικαλιστές
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος τις επόμενες μέρες στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει αύριο ένα νέο γύρο επαφών με συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί και εργασιακούς χώρους.
Ουσιαστικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αντιμετωπίζεται ως βασικό επιχείρημα για να προβάλλει τη διαχωριστική γραμμή περί «δίκαιης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδιαστολή με την «ανάπτυξη για λίγους» την οποία, όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο ήδη στέλνεται κεντρικά και μαζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα για συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης.
Κορυφαία μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή
Το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα δώσει και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας ότι «θα είμαστε μαζί με τον κόσμο της εργασίας σε αυτή την κορυφαία μάχη»
«Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι θα συνεχίσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, με την Φώφη Γεννηματά να είναι παρούσα, ως επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, στην πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτει:
«Στηρίζει τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων, εντείνει την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες αυτού του νόμου», προκειμένου να «σπάσει την «σιωπή των αμνών», που επιχειρούν να επιβάλλουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση, μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Υπενθυμίζετι ότι η κα Γεννηματά τις προηγούμενες μέρες είχε επαφές προέδρους Εργατικών Κέντρων, σωματεία εργαζομένων, επισκέφτηκε εργασιακούς χώρους ενώ θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό καθώς αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί θα επισκεφτεί και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στο Κέντρο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
Να πετάξουν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Tο ΚΚΕ συνεχίζει το πολιτικό άνοιγμα που ξεκίνησε με τις κομματικές συγκεντρώσεις από τα τέλη Μαΐου κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και καλεί στις απεργιακές συγκέντρωσεις των συνδικάτων την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε νέο κάλεσμα στους εργαζόενους να πετάξουν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης.
«Όσο θράσος κι αν επιστρατεύσει ο υπουργός Εργασίας για να παρουσιάσει ως δήθεν φιλεργατικό το νομοθετικό του έκτρωμα, δεν πείθει κανέναν. Όταν ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες, όταν ταυτόχρονα ορίζεται ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας οι 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα, τότε οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή: Να πετάξουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στα σκουπίδια και να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις!» αναφέρει ο Περισσός.
Παλλαϊκή συστράτευση
Σε παλλαϊκή συστράτευση να μην περάσει το «έκτρωμα» της «κατεδάφισης» των εργασιακών δικαιωμάτων καλεί το ΜέΡΑ25.
Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει:
«Η κυβέρνηση έφερε τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων του κ. Χατζηδάκη.
»Ένα νομοσχέδιο που εμπεδώνει ότι σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας όχι μόνο δεν μπορούν να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα -άλλωστε όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις «συνέβαλαν» σε αυτό-, αλλά κατεδαφίζονται πλήρως, γυρνώντας το ρολόι της Ιστορίας αιώνες πίσω.
»Έντεκα χρόνια μνημονιακής διαδικασίας μεταμόρφωσαν βήμα-βήμα το τοπίο της εργασίας σε μια Τεχνοφεουδαρχία που ξεπερνάει τις πιο δυστοπικές προβλέψεις, γεννώντας πρωτόγνωρα νέα μοντέλα εκμετάλλευσης πάνω στα οποία ο Υπουργός δήθεν Εργασίας της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, θέλει να «προσαρμόσει» ως μετακαπιταλιστικός Προκρούστης τον κόσμο της εργασίας.
»Απέναντι σε αυτή την όλο και εντεινόμενη εκμετάλλευση, που διαγράφει από τα κεκτημένα αιώνων και αγώνων ακόμα και το ζήτημα του χρόνου εργασίας, το ΜέΡΑ25 καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση, ώστε με ενότητα για την ρήξη, με τα κινήματα μπροστά, πρωτοπόρα και ακηδεμόνευτα, να δώσουμε τη μάχη, αρχής γενομένης από την Πέμπτη με την μεγάλη απεργία, να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».
Σχόλια Facebook