Το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και η πραγματικότητα
Αγαπητέ κ Μαλασπίνα,
Το δικαίωμα ψήφου των ομογενών από της χώρες παραμονής των είναι πλέον γνωστό και πολυσυζητημένο.
Γνωστό είναι επίσης ότι η τελευταία συζήτηση που έγινε στην ΒτΕ πρόσφατα για την αλλαγή του ισχυοντος νομου δεν είχε αποτέλεσμα έτσι λοιπόν η παραβατικότητα της ΒτΕ στο Σύνταγμα της χώρας συνεχίζεται.
Γνωστές είναι και τις απόψεις μου μέσα από την εφημερίδα σας όσον αφορά την ανοιχτή πλέον πληγή στο σώμα της Ομογένειας που ακούει στο όνομα ψήφος!
Παλαιότερα και μέσω της Panhellenic Post είχα υποστηρίξει ότι οι εκλογές με τον νέο νόμο κινδυνεύουν να γίνουν ένα κυβερνητικό φιάσκο που τέτοιο δεν έχει γνωρίσει μια κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας ”Καθημερινη” η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των Ομογενών ψηφοφόρων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφήσουν από τους χώρους κατοικίας τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι το λιγότερο απελπιστική.
Μόλις 120 άτομα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα ενώ 1200 Ομογενείς έχουν ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις εγγραφής!
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν σε πρώτη φάση να εγγραφούν 50000 Ομογενείς ψηφοφόροι με ανώτατο επίπεδο, limit, τις 100000!
Μαθηματικά μιλάμε για πανωλεθρία όταν οι εγγραφές περιορίζονται στα 0,12-0,24%!
Με τα σκληρά αυτά δεδομένα και πραγματικότητες ακόμη και η καμπάνια που κατά πληροφορίες που εχω ετοιμάζεται για την ενημέρωση των ομογενών στο ζήτημα της ψήφου θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει χιλιάδες ευρώ στην θάλασσα με μια χώρα βυθισμένη στα δάνεια.
Το θέμα κ Μαλασπίνα είναι να αλλάξει ο νόμος.
Η λύση δηλαδή του προβλήματος είναι μονόδρομος ότι και να λέει η φιλότιμη αλλά αντιπαραγωγική στο θέμα αυτό κυβέρνηση. Ο μονόδρομος αυτός είναι απλός, δημοκρατικός και δίκαιος.
Εξηγούμαι: Οι Ομογενεις ψηφοφόροι ψηφίζουν όπως και οι ετεροδημότες, από εκει που βρίσκονται την ημέρα των εκλογών εντός η εκτός της Ελλάδας.
Με το άρθρο 54 παρ 1 του Συντάγματος εάν οι Ομογενείς θεωρηθούν ετεροδημότες δύνανται να πάρουν την διευκόλυνση ψήφου από μακριά και με 180 ψήφους στην ΒτΕ.
Ήδη λοιπόν συγκεντρώθηκαν πρόσφατα 190!
Η διαφορά θα είναι ότι η αλλαγή θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ήλθε καιρός λοιπόν να ”ξυπνήσουμε” και ιδιαίτερα η κυβέρνηση. Νέα πλειοψηφία των 200+ ψήφων δεν θα βρεθεί!
Θαταν λοιπόν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο να ακούσουμε τι έχει να πει επι του θέματος ο υπουργός κ Βορίδης, εάν φυσικά μας κάνει την τιμή να απαντήσει στα γραφόμενα μου.
Με εκτίμηση,
Σωτήρης Δελής
Βουλευτής emeritus της Σουηδικής Βουλης
Επιτιμο μέλος ΠαΔΕΕ
Σουηδια
Σχόλια Facebook