Άρση περιορισμών: Μεταλλάξεις και εμβολιασμοί προβληματίζουν

Αθήνα.- Τα επόμενα βήματα προς την ελευθερία περιμένουν οι πολίτες, με την άρση και των υπόλοιπων περιορισμών. Απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική στην εστίαση, άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων, είναι στο κέντρο της συζήτησης ειδικών και επιστημόνων.

Την ίδια στιγμή οι φόβοι των μεταλλάξεων αλλά και το φρένο που παρατηρείται στους εμβολιασμούς «χτυπάνε καμπανάκια», με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν διαρκώς ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, την επόμενη Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για την άρση των περιορισμών. Αυτό ανέφερε και η Αριστοτελεία Πελώνη στην ενημέρωση στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστούν τα ζητήματα της μουσικής, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και η αύξηση του ορίου των καλεσμένων σε δεξιώσεις.

Μουσική από τον Ιούλιο – Τι θα γίνει με απαγόρευση κυκλοφορίας και self test

Η μουσική αναμένεται να επιτραπεί στην εστίαση από τις αρχές Ιουλίου, ενδεχομένως από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Επίσης, στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, θα αποφασιστεί αν θα επιτραπεί οι συμμετέχοντες στις δεξιώσεις να αυξηθούν από τους 100 στους 200.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της επιτροπής σήμερα επί τάπητος τέθηκε η πιθανή εξαίρεση από την διεξαγωγή των self-test για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με ισχύ από τις 15 Ιουνίου.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν τίθεται θέμα άρσης του μέτρου πριν από τα μέσα Ιουνίου.

Σχετικά με τους οίκους ευγηρίας τέθηκε το ζήτημα στη συνεδρίαση της επιτροπής, οι ηλικιωμένοι να δέχονται επισκέπτες υπό όρους και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκέπτες θα επιτρέπονται , όμως θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 95% οι εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές και κατά 85% οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί.

Επίσης, οι δικοί τους άνθρωποι που θα τους επισκέπτονται θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και να έχουν αρνητικό self-test.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που μίλησε στον realfm 97,8.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στην άρση των περιορισμών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και προτείνει στην επιτροπή, περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων, των φροντιστηρίων, και άλλων χώρων.

Όπως ανέφερε για την επανεκκίνηση της αγοράς:

Σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:  «Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αφού συμφωνήσουμε με την επιτροπή, να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, που θα δημοσιοποιήσουμε, όλων των δραστηριοτήτων, και της μουσικής και των νυχτερινών κέντρων και των φροντιστηρίων και των εσωτερικών χώρων εστίασης και των πάντων.

Έχουμε ήδη φτιάξει το χρονοδιάγραμμα και είμαστε σε επαφή με τους ειδικούς. Θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος είναι να δημοσιοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα μέχρι την επόμενη Παρασκευή, ώστε να ξέρει η κάθε επιχείρηση και ο κάθε πολίτης πώς θα οργανώσει τη δουλειά του».

Οι μάσκες θα παραμείνουν για καιρό

Ωστόσο, η άρση των περιορισμών είναι υπό την αίρεση της καλής επιδημιολογικής πορείας. Και μπορεί η χώρα να παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα, το τείχος ανοσίας, όμως, είναι ακόμα μακριά.

Αυτό ανέφερε η Βάνα Παπευαγγέλου δηλώνοντας συγκεκριμένα: «καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα για τις διακοπές γνωρίζοντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας. Οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντομα.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020. Βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Φέτος μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού μας έχει εμβολιαστεί αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας».

Όπως είπε θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί, ενώ κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία να εμβολιαστούν.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως οι μάσκες θα μας συνοδεύουν καιρό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξαφνιάζουν την επιτροπή μας οι απόψεις που λένε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες. Η μάσκα είναι το ατομικό μας όπλο».

Αγκάθι στην επιστροφή στην κανονικότητα, αναδεικνύονται από τη μία οι μεταλλάξεις και από την άλλη το φρένο στους εμβολιασμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) βρίσκεται μονίμως σε επαγρύπνηση για τα νέα στελέχη που αναδύονται στη Γηραιά Ήπειρο. Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται μονίμως σε επαγρύπνηση καθώς, ενόσω η εμβολιαστική καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας «σούπερ μετάλλαξης» που θα διαφεύγει το εμβόλιο.

Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης μεταλλάξεων που διαφεύγουν τα εμβόλια

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «οι μεταλλάξεις είναι μια ενδογενής διαδικασία των ιών και συνεπώς απόλυτα φυσιολογική». Παρ’ όλα αυτά, όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού ανά τον κόσμο, δημιουργείται έδαφος για ανατροπές.

«Οι ανεμβολίαστοι λαοί μπορούν να γίνουν εργαστήριο μεταλλάξεων που διαφεύγουν τα εμβόλια και συνεπώς να έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ακόμη και όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί έναντι της λοίμωξης Covid-19», προειδοποιεί.

Μειώνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών;

Στην Ελλάδα ενώ οι εμβολιασμοί προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς γενικά, υπάρχουν περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμα χαμηλή. Όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι πέντε περιοχές με τη χαμηλότερη κάλυψη είναι:

  • Φλώρινα
  • Ξάνθη
  • Φωκίδα
  • Σέρρες
  • Δράμα

 

Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας. Οι Περιφέρειες αυτές είναι: Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η περίπτωση της Σάμου

Προβληματισμός επικρατεί για την έλλειψη διάθεσης από την τοπική κοινωνία της Σάμου να λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ οι εμβολιασμοί που ήταν προγραμματισμένοι από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου αναβάλλονται.

Το θέμα ανέδειξε μέσω της ΕΡΤ ο βουλευτής του νησιού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος τόνισε πως ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για τους εμβολιασμούς των 4.300 δόσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, θα έφταναν στο νησί 25 γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο δεδομένης της πολύ μικρής συμμετοχής, μόλις 110 άτομα, η πλατφόρμα «έκλεισε» προσωρινά. Ανέφερε ακόμη ότι στο Καρλόβασι υπάρχουν περίπου 300 ελεύθερα ραντεβού και μπορούν οι πολίτες άμεσα να τα κλείσουν.

Οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την άρση περισσότερων περιορισμών, αλλά και να δημιουργηθούν εκ νέου εξάρσεις σε περιοχές, που θα σημάνουν κλείσιμο δραστηριοτήτων. Όσο ενθαρρυντικά να είναι τα στοιχεία με την μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, οι ειδικοί δεν παύουν να προειδοποιούν για αυστηρή τήρηση των μέτρων, αύξηση των εβολιασμών, και να υπενθυμίζουν ότι η επιστροφή στην προ κοροναϊού εποχή απέχει αρκετά.

Πηγή:in.gr