Ο σούπερ Οδικός Άξονας της Κρήτης

Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο αυτοκινητόδρομος θα φθάνει σε μήκος τα 300 χλμ., με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο οδικό έργο που χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας.

Χανιά.- Το σχέδιο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) παρουσίασε η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη αυτόν τον αιώνα»

Μιλώντας για τη χρηματοδότηση του νέου ΒΟΑΚ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξουν κεφάλαια και από το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια εκκρεμότητα που μας έρχεται από το παρελθόν» και η οποία πρέπει να ρυθμιστεί για «να πάψει η Κρήτη να είναι αναπτυξιακα ακρωτηριασμένη, ενώ αναφέρθηκε στην οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι στην Κρήτη έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία δυστυχήματα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού, να θρηνούν πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η ενιαία χάραξη ήταν μονόδρομος», προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το έργο, με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες.

Όπως είπε, ο νέος ΒΟΑΚ αναμένεται να δημιουργήσει έως και 150.000 νέες θέσεις εργασίας. «Το μεγαλόπνοο οδικό και αναπτυξιακό έργο αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να αλλάξει τις μεταφορές, τον Τουρισμό και την ασφάλεια στην Κρήτη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο νέος ΒΟΑΚ θα συνδέει την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

Ο αυτοκινητόδρομος θα φθάνει σε μήκος τα 300 χλμ., με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο οδικό έργο που χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι τα πρώτα εργοτάξια θα ανοίξουν στα τέλη 2022, με το έργο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις αρχές του 2024.

Τα επόμενα βήματα

Αφού το έργο πλέον έχει χάραξη, θα ακολουθήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες των παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων και η ολοκλήρωση των μελετών για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που θα δημοπρατηθεί στις αρχές του επόμενου έτους ως δημόσιο έργο, με προϋπολογισμό που θα αγγίξει 145 εκ. ευρώ.

Για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά έχουν ανατεθεί και εκπονούνται ήδη οι μελέτες ώστε να εισαχθεί ως προαίρεση στη Σύμβαση Παραχώρησης. Ενώ τα τμήματα μετά τον Άγιο Νικόλαο ως τη Σητεία, μελετώνται ήδη προκειμένου να υλοποιηθούν ως δημόσια έργα. Ταυτόχρονα, μελετάται και το κομμάτι Σούδα – Αεροδρόμιο.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι περί το τέλος του 2022 θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια και ως τις αρχές του 2024 θα έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα. Με πρώτα τα Δημόσια έργα, ύστερα το ΣΔΙΤ και τελευταίο το μεγάλο κομμάτι της Παραχώρησης.

Με βάση αυτό το πλάνο, στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου και θα είναι ανοικτό μόνο το κομμάτι της Σύμβασης Παραχώρησης, στο οποίο όμως θα έχει ήδη ολοκληρωθεί σημαντικό τεχνικό αντικείμενο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Κίσσαμος – Χανιά (Προαίρεση στη Σύμβαση Παραχώρησης)

Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 37,5 χλμ.
Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα.
2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα
Εκτιμώμενο κόστος 180 εκ. ευρώ
Χανιά – Ηράκλειο (Σύμβαση Παραχώρησης)

Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ.
Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα από 12,50 σήμερα.
2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ.
10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου
Εκτιμώμενο κόστος 1,32 δισ ευρώ.
Χερσόνησος – Νεάπολη (ΣΔΙΤ)

Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 22,44 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου 9,65 χλμ
Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα.
2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
12 γέφυρες μονού κλάδου (1,7 χλμ.)
5 σήραγγες μονού κλάδου (συνολικού μήκους 6,75 χλμ.)
1 cut & cover διπλού κλάδου (215 μ)
5 νέους Ανισόπεδους Κόμβους
Στο ΣΔΙΤ θα ενταχθεί και η λειτουργία και συντήρηση των 14 χλμ. του Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος
Κατατέθηκε η ΜΠΕ και ξεκίνησε η Β’ Φάση του διαγωνισμού
Εκτιμώμενο κόστος 290 εκ. ευρώ.
Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος

Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 14,0 χλμ.
Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα
2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
Μελετάται και προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί ως Δημόσιο Έργο στις αρχές του 2022
Εκτιμώμενο κόστος 145 εκ. ευρώ.

Άγιος Νικόλαος – Σητεία

Θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τα τμήματα Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή και Παράκαμψη Παχειάς Άμμου
Το έργο είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο και η δημοπράτηση μπορεί να γίνει αρχές 2022.

 

neoskosmos.com