Έτοιμη για όλα η ελληνική διπλωματία…
Αθήνα.– Με τα μάτια στραμμένα στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας, βρίσκεται η ελληνική διπλωματία, δηλώνοντας πανέτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Ελλάδα την Κυριακή και τη Δευτέρα, 30-31 Μαΐου, πραγματοποιώντας την Κυριακή «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη, ενώ τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Μάλιστα, εκτός από τη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια, ο Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια επανάληψη με αντιστροφή ρόλων του μοντέλου των συναντήσεων που είχε ο Νίκος Δένδιας. κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου είχε τετ α τετ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε δηλώσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, πως έχει όλη την καλή διάθεση να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως συναντήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία: «Αν έρθει, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είδε τον Νίκο Δένδια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Προετοιμασμένη δηλώνει η ελληνική πλευρά για παν ενδεχόμενο, με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι «τσακωμός» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του Τούρκου ΥΠΕΞ με το Νίκο Δένδια, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου.
Να σημειωθεί, πάντως, πως ανάλογα με το αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, θα διαφανεί και το εάν θα υπάρξει συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πελώνη: Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα
Στην επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα και ειδικότερα στην «ιδιωτική» επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ούτε να φοβηθούμε, σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που, θυμίζω, ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιωτική» την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη.
«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας πως, σε αντίστοιχη κίνηση, μπορεί να προβεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου
O Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μίλησε στην εκπομπή Live News του Mega για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
«Θέλουμε τη μείωση της έντασης, θα δούμε τι θα κάνει η Τουρκία. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αν επιχειρήσει μέσω Θράκης να κάνει επίθεση στην Ελλάδα, θα κάνει μεγάλο λάθος. Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλάει για μειονοτικά δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει πάει πέρα από την ισονομία. Έχει θεσμοθετήσει μέτρα υπέρ της θρησκευτικής μειονότητας», τόνισε ο κ. Καιρίδης.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ακόμα πως «η Τουρκία παραβιάζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Η Τουρκία έχει άλλες βλέψεις στην περιοχή. Εμείς, με αυτοπεποίθηση, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ας αποδραματοποιήσουμε λίγο την επίσκεψη Τσαβούσογλου, γιατί λέγονται πολλά», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις γενικότερες επιδιώξεις της Τουρκίας, ο Δ. Καιρίδης ανέφερε: «Ο Ερντογάν δυσκολεύεται να «διαβάσει» τον Μπαίντεν και να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Του είχε συγχωρέσει πολλά η κυβέρνηση Τραμπ. Νομίζει ότι μέσα από τσαλίμια και μέσα από μια διπλωματική προσπάθεια, μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να έρθει κοντά».
Δυναμιτίζουν το κλίμα με την «τουρκική» μειονότητα
Η επίσκεψη Ταβούσογλου στη Θράκη, που έχει προκαλέσει εξ αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση ρεβάνς εκ μέρους της τουρκικής διπλωματίας απέναντι στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυτα, θα είναι έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη επίσκεψη.
Γιατί μπορεί η Ελλάδα να επιθυμεί να επενδύσει σε μια θετική ατζέντα και η Τουρκία να έχει μειώσει την ένταση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει πλήρως οι προκλητικές κινήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» των τουρκικών ΜΜΕ, ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ τη σκυτάλη πήρε νωρίτερα την Πέμπτη και το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, καθώς εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μουσουλμανική μειονότητα, επαναφέροντας θέμα περί υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.
Αυστηρά ευρωπαϊκά μηνύματα προς την Τουρκία
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα για τη στάση της, από την οποία θα εξαρτηθούν και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο έστειλε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το γεγονός ότι οι γρήγορες αποφάσεις, όσον αφορά τη Λευκορωσία, «έσωσαν την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αφού στην περίπτωση της Τουρκίας, η Ένωση δεν υπήρξε το ίδιο γρήγορη, ο κ. Σασόλι τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πολύ σαφές, ακόμη και στην τελευταία Ολομέλεια, κατά την οποία ζητήθηκε από τους βουλευτές η επανεξέταση της θέσης της Τουρκίας σε πολλά θέματα.
«Θα αγωνιστούμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες θα γίνονται με χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΕΚ και προσέθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή από τις εθνικές κυβερνήσεις, για να καταστήσουν σαφές ποια είναι τα κοινά συμφέροντα.
Αυτός είναι ο λόγος, ανέφερε ο κ. Σασόλι, για τον οποίο «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η φωνή των πολιτών και συνεχίζει να πιστεύει ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και από άλλες χώρες, αποτελεί τη θεμελιώδη ρήτρα για την ανάπτυξη της όποιας αντιπαράθεσης, του διαλόγου μεταξύ μας και της διπλωματικής μας δράσης».
Αναστασιάδης: Δεν θα συναινέσω σε θετική ατζέντα με την Τουρκία
«Θεωρώ αδιανόητο από δικής μου πλευράς να συναινέσω σε μια θετική ατζέντα, που θα περιελάμβανε εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, που θα περιελάμβανε τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Και προσέθεσε πως «η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά. Και θετική συμπεριφορά», όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά, «δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που ετέθη στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των ΗΕ και ανατρέπει τη βάση λύσης, με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών».
«Σνόμπαρε» τον Ερντογάν η Σλοβακία
Την απόφαση της Σλοβακίας να αποσύρει τη συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021», λόγω της συμμετοχής των Κατεχομένων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ivan Korcok, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδρασή του. Να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος, συντονισμένα, είχαν ζητήσει από την Σλοβακία να μην συμμετάσχει στην άσκηση.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook