Διατήρησε τη συνοχή της η ΝΔ για τη συνεπιμέλεια
Αθήνα.-
Πληγωμένες άφησε τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και την συνεπιμέλεια. Στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα εκφράστηκε με την καταψήφιση των δύο επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 7 και 13) από τις δύο βουλευτίνες και πρώην υπουργούς Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στο ΚΙΝΑΛ το πρόβλημα εκφράστηκε με διαφορετικό τρόπο. Για να μην υπάρξει πολυδιάσπαση στην ονομαστική ψηφοφορία, η Χαριλάου Τρικούπη κρύφτηκε από την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε τον ίδιο δρόμο, καθώς υπήρξε πλειάδα βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που είχαν διαφορετική άποψη από τη Φώφη Γεννηματά και έβλεπαν θετικά το νομοσχέδιο του Κώστα Τσιάρα.
Για το κυβερνών κόμμα πάντως πέραν από τις δύο καταψηφίσεις υπήρξαν συνολικά τέσσερις καθαρές διαφοροποιήσεις καθώς εκτός από τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη και οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου έθεσαν αντίστοιχες ενστάσεις για το «εξίσου» στη γονική μέριμνα και το τεκμήριο του 1/3 του χρόνου φυσικής επικοινωνίας γονέα και παιδιού. Υπενθυμίζεται ότι σε πιο ήπιους τόνους είχαν εγείρει ζητήματα κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου ο Βασίλης Υψηλάντης και η Σοφία Βούλτεψη.
Πάντως από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα περνούσε επί της αρχής, αλλά και επί των άρθρων η κυβέρνηση επέλεξε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά και να μην θέσει κομματική πειθαρχία καθώς σε αυτή την περίπτωση το πολιτικό ζήτημα που δημιουργούνταν θα ήταν ακόμα πιο σοβαρό καθώς θα έπρεπε να τεθούν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ηχηρά ονόματα.
Δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας
Τον τόνο αυτό άλλωστε έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη που τόνισε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ πως είναι ένα νομοσχέδιο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας.
Τελικά στην ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ κατάφερε παρά τις ρωγμές να διατηρήσει τη συνοχή της και να ψηφίσει με 156 ψήφους τα δύο άρθρα που αναδείχτηκαν σε κομβικό σημείο αντιπαράθεσης και διαφωνιών με την αντιπολίτευση και πλήθος φορέων.
Πάντως ενδεικτικό του πολιτικού προβλήματος που υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέστη στη Βουλή για να ζητήσει να πάρει το λόγο παρά το γεγονός ότι μίλησαν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος, σφυροκοπώντας το νομοσχέδιο και καταγγέλλοντας ότι αλλάζει ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του οικογενειακού δικαίου και αυτό θα αποβεί σε βάρος του παιδιού.
Πιο σοβαρά τα προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ τα πράγματα αν και δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, είναι πολύ πιο σοβαρά.
Καθώς ενώ η Φώφη Γεννηματά πήγε στη Βουλή με τη γραμμή περί απόσυρσης του νομοσχεδίου και άσκησε σκληρή κριτική στην κατεύθυνση των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στο οικογενειακό δίκαιο, πέντε τουλάχιστον βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν σύμφωνα με πληροφορίες εντελώς διαφορετική άποψη και ήταν θετικά διακείμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες ήθελαν τον Αντρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και Δημήτρη Μπιάγκη να εκφράζονται θετικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Κρύφτηκε πίσω από την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα όταν έγινε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία, ο Αντρέας Λοβέρδος επειδή δεν ήθελε να καταψηφίσει ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά ότι θα απέχει. Στην ίδια κατεύθυνση οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που συμφωνούσαν με την θετική στάση του κ. Λοβέρδου στο νομοσχέδιο ήθελαν να μην υπάρχει κομματική πειθαρχία και να εκφραστούν κατά συνείδηση.
Μπροστά στο ενδεχόμενο της διχοτόμησης ή και τριχοτόμησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε για να κρύψει αυτή την εικόνα να ακολουθήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία.
Μάλιστα την ανακοίνωση ότι αν απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ θα απείχε και το ΚΙΝΑΛ έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τα άρθρα 7 (εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας) και 13 (τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα).
Το τέλος του lockdown της Βουλής από τον Τσίπρα
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία για να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις στη ΝΔ εντούτοις απείχε ο ίδιος καθώς έχει επιλέξει εδώ και καιρό να απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξακολούθηση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων (μειωμένος αριθμός βουλευτών με αυτοπρόσωπη παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας λόγω κοροναϊού).
Στο παραπάνω πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ουσιαστικά σήμερα το τέλος του lockdown από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς όπως είπε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα περιοριστικά μέτρα θα προσέρχονται στο σύνολό τους στη Βουλή τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα.
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η λειτουργία της Βουλής με όρους καραντίνας γίνεται σκόπιμα καθώς όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει να εκφραστούν οι διαφωνίες βουλευτών και σε άλλα νομοσχέδια όπως αυτό για την φαρμακευτική κάνναβη ή τα (εφαρμοστικά της Συμφωνίας των Πρεσπών) μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook