ΓΝΩΜΗ: «Η δύναμη της ψήφου των Αποδήμων» το εμπόδιο
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Νέα «ντρίπλα» στο παρά 5’ της «πολιτικής ήττας» στήνει το υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Έτσι, μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25- να αποδεχθούν το «διορθωτικό» Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση και στο οποίο, με αφορμή τη γνωστή δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, «αίρονται» όλες οι προϋποθέσεις που είχαν θέσει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στον Νόμο 4648/2019 και που στην ουσία απέκλειαν το 75% των αποδήμων ψηφοφόρων από την διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, επανέρχεται με νέα πρόταση προς το ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας να υφαρπάξει τη συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης, ώστε να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Έτσι, ο Υπουργός κ. Βορίδης δηλώνει τώρα ότι προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία “εκλογικών περιφερειών εξωτερικού” και για την κατοχύρωση “συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών” από τον απόδημο ελληνισμό με την προϋπόθεση ωστόσο ότι “ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας”.
Μάλιστα, είναι πρόθυμος να διακόψει τη συζήτηση στη Βουλή ώστε να υπάρξει διακομματική συζήτηση για τη διαμόρφωση των τεχνικών λεπτομερειών.
Πρόσχημα οι ομόφωνες τηλε-τοποθετήσεις εκπροσώπων ομογενειακών σωματείων (αλήθεια με ποια κριτήριο και ποιο μέτρο επελέγησαν;) που τάχθηκαν υπέρ του προωθούμενου κυβερνητικού νομοσχεδίου και ζήτησαν από το σύνολο των κομμάτων να καταργήσουν τους περιορισμούς για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Αλλά οι Απόδημοι τα ίδια έλεγαν και τα ίδια ζητούσαν και τον Δεκέμβριο του 2019, μα κανείς δεν τους έδωσε τότε σημασία και ο Νόμος 4648/2019 πέρασε με ψήφους-ρεκόρ (288 ψήφοι παρόντων επί 300 Βουλευτών) χωρίζοντας τους απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους σε πολίτες δύο κατηγοριών. Τους «ευνοημένους» και τους «μη ευνοημένους». Οι πρώτοι ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής. Οι δεύτεροι ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Δεν ψηφίζουν, όμως, ούτε τα ίδια πράγματα: Οι πρώτοι ψηφίζουν για την Επικράτεια. Οι δεύτεροι για της εκλογικές τους Περιφέρειες…. Θα τους κοστίσει κάτι τις παραπάνω (εισιτήρια, άδειες, δώρα κλπ.) αλλά θα το ευχαριστηθούν!
Μια τρίτη κατηγορία πολιτών συνιστούν στο σύνολό τους οι απόδημοι, καθώς για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις ελληνικές εκλογές υπόκεινται όλοι σε περιορισμούς και προϋποθέσεις που ΔΕΝ προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος το οποίο ορίζει ότι «Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου/ Oι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». (Άρθρο 4, παρ. 1 και 2).
«Ψιλά γράμματα», θα πείτε.
Η πρόταση για “Εκλογικές Περιφέρειες εξωτερικού / Συγκεκριμένος αριθμός Αποδήμων Βουλευτών” και, μάλιστα, “μικρός”, ασχέτως του αριθμού των ψήφων που θα αποσπάσουν, οι οποίοι θα αποκαλούνται «βουλευτές εξωτερικού» και οι οποίοι (εάν ήθελε ψηφισθεί η ρύθμιση) θα αποτελέσουν ανίσχυρα διακοσμητικά στοιχεία «περιφερειών εξωτερικού» στη Βουλή των 300!
Από τις «δύο κατηγορίες πολιτών» περνάμε στην «υποβάθμιση της ψήφου των πολιτών»! Όλο και καλύτερα…
Αλλά η ψήφος θα προσμετράται «στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας»! Δηλαδή, θα επιμερίζεται στα κόμματα; Με ποιο μέτρο; Δεν θα επιμερίζεται; Αλλά τότε εκτός από ανίσχυρη θα είναι και χαμένη ψήφος, αφού έτσι κι αλλιώς οι εκλογές δεν κερδίζονται από το «συνολικό επικράτειας» αλλά από τον αριθμό των Εδρών των Κομμάτων. Την Έδρα των «εκλογικών Περιφερειών εξωτερικού» ποιος θα την καθέξει; Ίσως ο …φούφουτος!
Και για να σοβαρευτούμε, αν -όπως προκύπτει από τους διακομματικούς «διαξιφισμούς»- ο μέγας φόβος των πολιτικών είναι «η δύναμη της ψήφου των Αποδήμων» γιατί ξοδεύουν τόση φαιά ουσία; Το απλούστερο: Να μην τους παράσχουν καμία διευκόλυνση! Γιατί την ψήφο την έχουν δικαιωματικά από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να τους την στερήσουν!
Ψήφος, όμως, χωρίς ισχύ είναι μη ψήφος. Και ισχύς δίχως δυνατότητα ανάδειξης αντιπροσώπων σου, είναι μη ισχύς! Οι «βουλευτές ομογένειας» ή όπως αλλιώς ήθελε αποκληθούν, είναι αστεία περίπτωση. «Εκλογικές Περιφέρειες εξωτερικού» είναι ουτοπία. Δεν γνωρίζουμε ούτε καν πόσοι είμαστε! Η «προϋπόθεση» που θέτει η κυβέρνηση να ορισθεί «συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών της εκλογικής Περιφέρειας εξωτερικού» είναι αντίθετος με το εν ισχύ Σύνταγμα το οποίο ορίζει: «Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό Διάταγμα με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει»! (Άρθρο 54 Παρ. 2)
Έπειτα, σε πόσες εκλογικές Περιφέρειες θα μοιρασθεί η Αμερική; Σε πόσες η Αυστραλία; Στην Αμερική υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Απόδημοι. Στην Αυστραλία κοντά 800.000. Στην Ευρώπη μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν «βγει» μισό εκατομμύριο Έλληνες. Πόσοι βουλευτές αντιστοιχούν στις περιφέρειες αυτές; Και που θα δίνουν αναφορά οι βουλευτές αυτοί, αφού δεν θα ανήκουν σε κόμματα μια και οι ψήφοι των Αποδήμων θα μετρούνται στην Επικράτεια; Και ποιοι Απόδημοι Έλληνες έχουν τα χρήματα και διαθέτουν το χρόνο για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στις αχανείς μεγαλουπόλεις του κόσμου όπου υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικές Κοινότητες; Θα έχουμε διορισμένους βουλευτές;
Σε σχετικό πόνημα που είχαμε εκδώσει το 2018 και το οποίο έχει δημοσιευθεί στην panhellenicpost.com σε τέσσερις συνέχειες ενώ συνολικά εκτυπωμένα τα άρθρα σε ένα φυλλάδιο, είχε μοιρασθεί τότε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αναλύαμε το όλο θέμα. Και καταθέταμε προτάσεις.
Δεν περιμέναμε ότι θα άλλαζε η προσπάθειά μας αυτή τον ρου της ιστορίας. Ούτε τώρα θα συμβεί αυτό.
Ακόμη και εάν αποτύχει (ως φαίνεται) η «ντρίπλα» που επιχειρεί ο κ. Βορίδης, η όλη κατάσταση στις σχέσεις Μητροπολιτικού Κέντρου-Αποδήμων δεν θα βελτιωθεί όσο τα πολιτικά κόμματα δεν αποφασίζουν με πολιτική γενναιότητα να πράξουν το σωστό: Οι Έλληνες ψηφοφόροι που την Ημέρα των Εκλογών βρίσκονται εκτός Ελλάδος, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ψήφο για τις εκλογικές Περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι Δημότες!
Τόσο απλά, τόσο γνήσια, τόσο δημοκρατικά!
Σχόλια Facebook