Το έπος της Σαλαμίνας αναβιώνει στο Νομισματικό
Πηγή: huffingtonpost.gr
Ανάμεσα στα σημαντικά γεγονότα που επιστρέφουν από τη μακρά παρένθεση της πανδημίας, είναι η έκθεση που φιλοξενεί το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Η ιστορική αναμέτρηση των Ελλήνων και των Περσών, που για πολλούς έκρινε το μέλλον της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη έκφραση από τα τεχνουργήματα ενός μουσείου που λειτουργεί ως όαση στο αθηναϊκό κέντρο.
Τα μικρά σε διάσταση, αλλά μεγάλης τέχνης χρυσά, αργυρά και χάλκινα αρχαία ελληνικά νομίσματα, τα αρχαία περσικά καθώς και τα πολλά ακόμη κέρματα και χαρτονομίσματα των νεότερων χρόνων που συνδέονται με τη ναυμαχία και φέρουν παραστάσεις του πρωτεργάτη της νίκης Θεμιστοκλή, συνομιλούν ευφάνταστα με τη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.
Γνωστός στο φιλότεχνο κοινό από εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και χώρους με υψηλό ιστορικό φορτίο (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, Μουσείο Βορρέ), ο Παπαμιχαλόπουλος επιμένει να συνομιλεί με την παράδοση, όχι αναπαράγοντας καθιερωμένα μοτίβα ή πρότυπα του παρελθόντος, αλλά φέρνοντάς τα στο δικό του ιδίωμα και σε στενή συνάφεια με τις παραστάσεις της ψηφιακής εποχής.
Το στοιχείο της φρέσκιας, δουλεμένης με τόλμη παραγωγής έργων που προχωρά την εικαστικής μας παράδοση και την επανασυστήνει δημιουργικά, είναι ένα στοιχείο που το πιστώνεται ο ζωγράφος και δικαιολογημένα του δίνει θέση στα εθνικά πολιτιστικά ιδρύματα.
Την τόλμη του αντιλαμβάνεται κανείς στο έργο όπου «ενδύεται» την ιστορική μορφή του Αθηναίου στρατηγού, σαρκώνοντας με χρώμα το μέταλλο που απαθανατίζει τον Θεμιστοκλή.
Σε ένα μνημειακό σύνολο επτά έργων, ο ζωγράφος – στρατηγός αναδύεται μέσα σε χρυσή δόξα για να αντιμετωπίσει τον τερατόμορφο Ξέρξη, σε μια προεικόνιση του καλού και του κακού.
Και παρά την ιδιότυπη, την τόσο δική του εικονογραφία, στο στέρεο, έντονα γραμμικό σχέδιο του καλλιτέχνη μπορούμε να εντοπίσουμε συγγένειες με τις κλασικές παραστάσεις των νομισμάτων που απηχούν τις ναυτικές επιτυχίες των Ελλήνων στα Μηδικά.
Πιο ισχυρή είναι η συνολική εντύπωση που αποκομίζει κανείς από τη «χρυσή θάλασσα» που διατρέχει τα ζωγραφικά έργα.
Είναι απολύτως ταιριαστή με το ιστορικό εκτόπισμα του αρχοντικού του Σλήμαν, λες και οι δημιουργίες του Παπαμιχαλόπουλου ανήκαν πάντα εκεί.
Ο ζωγράφος σημειώνει γι’ αυτή την ενότητα:
«Οι επτά αυτές ζωγραφιές, σε διάλογο με τα αρχαία τεκμήρια και τους θησαυρούς του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, πρέπει να ιδωθούν ως λογικά επακόλουθα, ως συνεπείς απεικονιστικές εκδοχές των αρχαϊκών, ρωμαϊκών και βυζαντινών προτύπων τους, όπως αυτά στεγάζονται παντού στα Μουσεία μας.
Ιδίως στα νομίσματα που ανήκουν στις πλούσιες συλλογές του Ιλίου Μελάθρου και σε αυτή τη συνύπαρξη γραμμάτων, εικόνων και συμβόλων, τα αναγνωρίζει κανείς ως ένα είδος comics avant la lettre, ως ένα προπομπό αυτού του υβριδικού μορφώματος του νεότερου λαϊκού πολιτισμού».
Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (Αθήνα, 1975) σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Συνεργάζεται με την «Athens Review of Books» και με την Ολλανδική De Groene Amsterdammer. ενώ το τελευταίο του έργο αποτελεί μια άκρως εντυπωσιακή εξαώροφη τοιχογραφία στην Πάτρα (στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Σαρανταπόρου), με πρωταγωνιστή έναν, έξω από τα συνήθη, Παπαφλέσσα.
Σημαντικό να γνωρίζετε ότι η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.
Τη γενική επιμέλεια έχει ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12).
Ώρες λειτουργίας από Τετάρτη ως Δευτέρα 09.00 – 16.00, Τρίτη κλειστό.
Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου.
Σχόλια Facebook