Ο Τσίπρας απέναντι στο δίλημμα της αλλαγής

Στην προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός του ΠαΣοΚ είχε ως κεντρικό σύνθημα το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Το σύνθημα αναφερόταν στη χώρα, αλλά αυτό ως κεντρική ιδέα υπάρχει σε πολλούς και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά ως οδηγός για τις αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, όχι γιατί θα βουλιάξει, αλλά διότι υπάρχει ο κίνδυνος της στασιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα στελέχη που προκρίνουν την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να δώσει περισσότερο ζωτικό χώρο σε στελέχη της νεότερης γενιάς στη λογική να κάνει ένα ουσιαστικό φρεσκάρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το είπε με σαφήνεια την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στο «Βήμα», όταν σημείωσε με έμφαση ότι επιβάλλεται να αναδειχθούν νέα στελέχη. «Η μόνη κριτική που δέχομαι είναι ότι δεν έχουμε αναδείξει ακόμα περισσότερα» σημείωσε στη συνέντευξή του. Αυτό το ενστερνίζεται ο κ. Τσίπρας, που φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη σε ριζικές τομές στο εσωτερικό του κόμματος για να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη… βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ουσιαστικά θα επιχειρήσει να αναδειχθούν νέα πρόσωπα που θα συνδυάζουν πολιτικότητα με την τεχνοκρατική επάρκεια.

Αναζητώντας νέα πρόσωπα

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει στο στενό επιτελείο του μια νέα γενιά στελεχών που κινούνται ηλικιακά στη ζώνη των 35-45 ετών, από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και πρώην υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Νίκο Ανδριόπουλο, τον Τάκη Κορκολή, εκ των βασικών οικονομικών συμβούλων, κ.ά. Αυτή η ομάδα των νέων ανθρώπων όμως δεν αρκεί, όπως και μερικά πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Απαιτείται πιο γενναία ανανέωση, όπως λένε κεντρικά στελέχη του κόμματος. Τα πρόσωπα υπάρχουν και μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει και εντός των τειχών του κόμματος, όπως και σε ινστιτούτα που συνδέονται ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως το «ΕΝΑ» ή το «Νίκος Πουλαντζάς».

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο που επιθυμούν να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή φλερτάρουν με το κόμμα, αλλά μέχρι στιγμής είτε δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις προσέγγισης είτε συναντούν το τείχος των παλαιότερων στελεχών. Αυτό φαίνεται έντονα στην περιφέρεια που οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ «κεντροαριστεροί» αντιμετωπίζονται με απαξίωση ή αδιαφορία.

Οχι άλλους Φωτόπουλους

Το θέμα της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού συζητήθηκε έντονα στο εσωκομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μετά την εκδήλωση του κόμματος το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης για τα εργασιακά. Και αυτό διότι μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα μίλησαν συνδικαλιστές με παρουσία στο συνδικαλιστικό κίνημα τουλάχιστον τριών δεκαετιών, όπως π.χ. ο Νίκος Φωτόπουλος της ΔΕΗ, θέμα που το ανέδειξε και η ΝΔ λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πορεύεται στον 21ο αιώνα με λογικές και νοοτροπίες του 19ου αιώνα. Και ενώ στις εκδηλώσεις για την υγεία και το ιδιωτικό χρέος υπήρχε μια θετική αύρα, σε πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε η εικόνα των βετεράνων συνδικαλιστών που εμφανίστηκαν. Κεντρικά στελέχη που δεν ανήκουν στην προεδρική ομάδα σημείωναν ότι είναι μείζονα προτεραιότητα να υπάρξει διείσδυση σε κοινωνικούς και μαζικούς χώρους και σε συνδικάτα και σωματεία, αλλά με την ανάδειξη και προώθηση στην πρώτη γραμμή στελεχών με φρέσκο λόγο. Μία τέτοια περίπτωση θεωρείται η Τάνια Καραγιάννη, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε παρουσία στην ΑΔΕΔΥ.

Το βασικό όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι την επόμενη περίοδο – και αυτό είναι παραδοχή πολλών – να δώσει μια εικόνα ριζικά ανανεωμένη στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι εάν δει κανείς τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων και ειδικά όταν υπάρχει αναφορά σε πρόσωπα θα διαπιστώσει εξαιρετικά χαμηλή βαθμολόγηση για πολλά στελέχη που κατείχαν θέσεις υπουργών ή υφυπουργών επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα. Σε μια περίοδο που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν ως προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους Νίκο Παππά (λόγω της Προανακριτικής Επιτροπής για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», αν και η ηγεσία τον στηρίζει) και Παύλο Πολάκη, σταθερά θετικό πρόσημο υπάρχει για τους μετριοπαθείς Γιάννη Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και για τον Ανδρέα Ξανθό. Ο τελευταίος έχει δημιουργήσει πολύ καλή εικόνα λόγω και της στάσης του στο ζήτημα της πανδημίας ως τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρμόδιος πρώην υπουργός. Θετικές κρίσεις υπάρχουν και για την τομεάρχη Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου που έχει φιλοτεχνήσει ένα εξαιρετικά θετικό προφίλ που συνδυάζει πολιτικό λόγο και τεχνοκρατικό ύφος. Σε επίπεδο «μιντιακών εμφανίσεων» πόντους κερδίζουν ο Γιώργος Τσίπρας και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ θετικές κρίσεις υπάρχουν για τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση.

Οι «αρμοί της εξουσίας» και οι «εκκαθαρίσεις»

Στη στενή ομάδα των στελεχών που στηρίζεται ο κ. Τσίπρας συμπεριλαμβάνεται και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα όσα είπε για το τι θα γίνει εάν έρθει η αξιωματική αντιπολίτευση στην εξουσία.

Η ΝΔ επιμένει ότι μίλησε για «εκκαθαρίσεις» δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που όμως αρνείται ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος, εμμένοντας ότι αναφέρθηκε και εμμένει σε αυτό, στα διάφορα «αυτονομημένα δίκτυα εξουσίας» που εμπόδιζαν την υλοποίηση κυβερνητικών και πολιτικών επιλογών.

Η δήλωση αυτή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έγινε σε διαδικτυακή συζήτηση με δημάρχους της Ανατολικής Αττικής ήταν ένα ακόμα μήνυμα σε όσα είχε πει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παλαιότερα ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» απέτυχε επί της ουσίας να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας», αλλά και αυτό που λένε πολλά στελέχη της προεδρικής ομάδας και ο κ. Πολάκης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν είχε την εξουσία.

«Οχι σε εμάς κριτική για ρεσάλτο στο Δημόσιο» είπε προχθές, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας υπερασπιζόμενος τον κ. Τζανακόπουλο και μιλώντας για «επιτελικό γιουρούσι» της ΝΔ στον δημόσιο τομέα.  Στην προεδρική ομάδα βλέπουν ένα ακόμα επεισόδιο, όπως λένε, του σίριαλ αντιπερισπασμού μέσω της γνωστής «μονταζιέρας» και τονίζουν ότι πρόκειται καθαρά για «προπαγάνδα», όρο που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφερόμενος δε στον εμβολιασμό μίλησε για «ξεσκαρτάρισμα εμβολίων» και ότι γι’ αυτό άνοιξε η πλατφόρμα τόσο γρήγορα για τις μικρότερες ηλικίες, φράση που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου.

Εργασιακά, η «μητέρα των μαχών»

Το συγκρουσιακό κλίμα που διαμορφώνεται θα προσπαθήσει ο κ. Τσίπρας να ενισχύσει το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να κερδίσει ακροατήριο σε κοινωνικούς χώρους που δεν είχε ιδιαίτερη δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και σε πιο μικρές ηλικίες (17-35), όπου μπορεί να υπερτερεί της ΝΔ, αλλά δεν διευρύνει το νεανικό κοινό που φλερτάρει πιο πολύ προς τα αριστερά (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25). Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει προσκλητήριο σε συνδικάτα, κοινωνικούς φορείς και εργαζομένους με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

«Οταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνεται νόμος, η αντίστασή μας γίνεται καθήκον» είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα που έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι στον δρόμο και να συμμετέχει ενεργά τόσο στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς όσο και στις κινητοποιήσεις για το εργατικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, προ ημερών φάνηκε και η σαφής διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στη διαδικτυακή εκδήλωση με περισσότερους από 350 συνδικαλιστές (πολλοί πασοκογενείς με έτη πολλά στον συνδικαλιστικό χώρο), κυριαρχούσε το σύνθημα: «όπως νικήσαμε το νομοσχέδιο Γιαννίτση, έτσι και τώρα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει μεγάλο βάρος τις κινητοποιήσεις της προσεχούς εβδομάδας και προσδιορίζει ως άκρως σημαντική από πολλές πλευρές την αναμέτρηση με την κυβέρνηση. «Η μάχη για τα εργασιακά θα είναι η μάχη των μαχών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» είναι η χαρακτηριστική του φράση.

Σε πρώτο πλάνο η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα προβάλει με ένταση τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επ’ αυτού ενεργό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι κ.κ. Δραγασάκης και Χαρίτσης και η κυρία Αχτσιόγλου που ανέλαβαν να συντάξουν μια μακροσκελή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τη λειτουργία και την αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μάλιστα, την κατέθεσαν με τις υπογραφές 61 βουλευτών του κόμματος και σε αυτήν μεταξύ άλλων ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη): α) για ποιον λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα ως βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, β) εάν προτίθενται να αξιοποιηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με βάση τις προβλέψεις του ιδρυτικού της νόμου, γ) εάν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ως δημόσιος φορέας που ανήκει στο Μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, θα δημοσιεύει, στο πλαίσιο της διαφάνειας, τους ισχύοντες Κανονισμούς Λειτουργίας, Εργασίας και Αποδοχών και δ) εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανοιχτή προκήρυξη όλων των θέσεων του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ