Σαρηγιάννης : Αναπόφευκτη η άνοδος σε κρούσματα και νοσηλείες

Άνοδο των νέων κρουσμάτων κοροναϊού θα πρέπει να περιμένουμε από τις επόμενες ημέρες και ως το τέλος Μαΐου, καθώς το άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα στη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα, θα ανακόψουν την πτωτική πορεία που βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Τουλάχιστον αυτή την πορεία διαβλέπει το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένη Σαρηγιάννη, λαμβάνοντας υπόψιν και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την πολιτική προστασία. Η αύξηση των πελατών που επιτρέπονται στο εσωτερικό των καταστημάτων, η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, το άνοιγμα φροντιστηρίων για την 3η Λυκείου και για εξετάσεις ξένων γλωσσών και η λειτουργία ΙΕΚ και κολλεγίων, καθώς και η επαναφορά των διοικητικών δικαστηρίων και μέρους των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, θα έχουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση της μετάδοσης, παρά το γεγονός ότι πρέπει να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τον ιό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των παραπάνω δραστηριοτήτων, η επίπτωση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, όμως δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και στο 30%, καθώς η διακύμανση που καταγράφεται από το μοντέλο είναι αναλογική.

1.200 κρούσματα

Όπως επεσήμανε στο in.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για το επόμενο διήμερο, αναμένεται η πορεία να διατηρήσει την πτωτική πορεία της μέχρι να φθάσουμε περίπου στα 1200 ημερήσια κρούσματα βάσει του εβδομαδιαίου κυλιόμενου μέσου όρου. (Για λόγους σύγκρισης, επισημαίνουμε ότι χθες με τα 2093 κρούσματα που καταγράφηκαν, ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος ήταν στα 1658 κρούσματα). Από τις 7 Μαϊου και στη συνέχεια, με το άνοιγμα στις νέες δραστηριότητες, τα κρούσματα θα πάρουν ανοδική πορεία φτάνοντας τα 1800 την ημέρα βάσει κυλιόμενου μέσου όρου εβδομάδας, περί τα τέλη του μηνός.

Στην ανακοπή της ανοδικής πορείας αναμένεται να συμβάλλουν και οι εμβολιασμοί, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα που κυμαίνονται από 50.000-66.000 την ημέρα.

Με δεδομένες τις παραπάνω προβλέψεις του μοντέλου, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι ήδη έχουμε παρατηρήσει ελαφρά άνοδο στις νοσηλείες από covid – 19, ενόσω οι εντατικές στη χώρα δεν έχουν ακόμη αποσυμφορηθεί σημαντικά. Ήδη η πληρότητα στη χώρα υπολογίζεται στο 84% κατά μέσο όρο, όταν διαθέτουμε μόλις 152 κενές κλίνες σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτές, οι 44 κλίνες αφορούν τις ΜΕΘ της Αττικής, οι οποίες παρουσιάζουν πληρότητα 90% και οι 13 αφορούν τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν πληρότητα 93%.

Ο καθ. Σαρηγιάννης, υπογράμμισε ότι καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου κυμαίνεται γύρω από τη μονάδα, σημαντικός παράγοντας στην πορεία του αριθμού των νέων κρουσμάτων έχει και η συμπεριφορά του πληθυσμού ανά περιοχή, ανάλογα με την κινητικότητα που καταγράφεται.

Πηγή:in.gr