Πολιτική αντιπαράθεση για το ακαταδίωκτο

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την χτεσινοβραδινή τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των ειδικών για την πανδημία, ενώ στο θέμα παρενέβη και ο ιατρικός κόσμος χωρίς πάντως να έχει ενιαία στάση απέναντι στην εν λόγω τροπολογία.

Στοχοποίηση και ομολογία ενοχής

Τα κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνονται της τροπολογίας που θεσπίζει ασυλία για τα μέλη των Επιτροπών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση ότι θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν σε αυτές τις επιτροπές και αποφασίζουν και επί της ουσίας δεν αφορά τους επιστήμονες που γνωμοδοτούν.

Αν και όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν τίθεται θέμα δίωξης για την επιστημονική άποψη των μελών της Eπιτροπής των λοιμωξιολόγων εντούτοις η κόντρα γίνεται κυρίως στο πεδίο του ότι δεν δύναται καν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο μέλλον τα μέλη της Επιτροπής στην περίπτωση που ανακινηθούν ζητήματα ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα και άλλα στελέχη που είχαν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων.

Μάλιστα μετά από ένα πρώτο γύρο αντιπαράθεσης το πρωί, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε με ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Κουμουνδούρου και του μεγάρου Μαξίμου.

Στο θέμα παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του χαρακτήρισε στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας την τροπολογία για το «ακαταδίωκτο» των μελών της Επιτροπής, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ασυλία αφορά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Οι ευθύνες όμως που βαραίνουν τον κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πριόνισμα της Επιτροπής και της επιστημονικής άποψης και απάντησε πως «το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και την στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους».

Αμνήστευση συνεργατών

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε και ότι «ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που κουνάει το δάχτυλο για ατομική ευθύνη σε όλη την Ελλάδα, φροντίζει για την αμνήστευση των συνεργατών του με προκλητικό τρόπο».

Ο κ. Ηλιόπουλος διευκρίνισε ότι «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τους επιστήμονες, οι οποίοι ούτως η άλλως απλά γνωμοδοτούν, αλλά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που στελεχώνουν τις επιτροπές και οι οποίοι αποφασίζουν για τη διαχείριση της πανδημίας».

 

Σαν να θέλεις να κρύψεις κάτι

«Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: Μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητά να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Κανείς δε ζήτησε να διώκονται οι λοιμωξιολόγοι. Λειτουργούν σε ένα επιστημονικό πλαίσιο, ως ένα γνωμοδοτικό όργανο» τόνισε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος προσθέτοντας ωστόσο ότι η τροπολογία δείχνει πανικό και φόβο της κυβέρνησης.

Φόβος και πανικός

«Το να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να θεσπίζουμε ρήτρες ή ειδικούς κανόνες για να προστατεύουμε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι να γνωμοδοτούν, είναι μία υπερβολική κίνηση, που δείχνει και τον πανικό και τον φόβο της κυβέρνησης, ενώ επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι παίζονται και πολιτικά παιχνίδια στο όνομα και γύρω από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων» σημείωσε ο κ. Βλάχος μιλώντας στο «Θέμα 104,6».

 

Ούτε ως μάρτυρες δεν θα εξετάζονται

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τις αποφάσεις που έχει λάβει για τη διαχείριση της πανδημίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την επιστήμη για να περάσει την πολιτική της.

Ανέφερε πως είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να διώκεται η έκφραση γνώμης και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των επιστημόνων εισηγείται, τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνει η κυβέρνηση, που προσπαθεί να τις θωρακίσει, διότι η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν πρέπει να εξετάζονται ως μάρτυρες σε περίπτωση κάποιας έρευνας.

Τόνισε ότι η τροπολογία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή για να μη γίνει συζήτηση και για να μην αναδειχθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

 

Θωρακίζει την κυβέρνηση

«Κανείς δεν διώκεται για έκφραση επιστημονικής γνώμης αλλά ακόμα και να προσπαθήσει κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, δεν εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης την ελληνική δικαιοσύνη ή θέλει να θωρακίσει την κυβέρνηση από ενδεχόμενες καταθέσεις των μελών των επιτροπών σε άλλες υποθέσεις που μπορεί να ανακύψουν;» τονίζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.

«Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει και είναι πρόβλημα δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί με αυτούς τους αντιδημοκρατικούς όρους και τρόπους. Όχι δεν είναι η «Μητσοτάκης Α.Ε.» l’ etat. Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να μην εφαρμόσει αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βασικές αρχές της ισότητας, ντροπολογία» επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

 

Αποποιείται των προνομίων

Για το θέμα της τροπολογίας και της ασυλίας των μελών των Επιτροπών παρενέβησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Αποστάσεις από την τροπολογία για το ακαταδίωκτο πήρε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι «αποποιείται των προνομίων» και ζήτησε η ασυλία να επεκταθεί σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την επέκταση ουσιαστικά των προβλέψεων της τροπολογίας για το σύνολο των υγειονομικών.

«Ο ΙΣΑ, με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ζητά να επεκταθεί η ασυλία για όλους τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην πανδημία τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου που έχει ικανοποιηθεί σε άλλες χώρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Απαράδεκτη ρύθμιση

Σε άλλο μήκος κύματος η ΕΙΝΑΠ με ομόφωνη απόφασή της ζητάει την άμεση κατάργηση της τροπολογίας και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη τη ρύθμιση που νομοθετήθηκε μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας «περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών επιτροπών» (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών). Επισημαίνει δε ότι η ρύθμιση αυτή «δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο».

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι «η επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην τροπολογία (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid 19) δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων αλλά κυβερνητικό όργανο. Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες» και υπογραμμίζει ότι «δε μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων»».

Δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Επίσης η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς λέγοντας ότι «για εμάς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως «ακαταδίωκτο» αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών. Επίσης κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική της δέσμευση εδώ και 15 ολόκληρους μήνες».

 

Προστασία από προσκόμματα

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κοντοζαμάνης Βασίλης σημειώνοντας ότι «σκοπός μας είναι να θωρακίσουμε τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να αποτρέψουμε πρόσωπα που είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της επιτροπής».

«Οφείλουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευθυκρισία και ανεξαρτησία των μελών της επιτροπής τα οποία πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα και να εισηγούνται αναλόγως», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι «η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης».

Σχετικά με την αστική ευθύνη των γιατρών, είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Σημείωσε ότι οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων και έκανε λόγο , για «κινδυνολογία και δημιουργία εντυπώσεων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι εφόσον παραστεί ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης ο νομοθέτης θα καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει.