Παιχνίδια για το 1821 για τα παιδιά των ομογενών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα.-Τετρακόσια επιτραπέζια παιχνίδια για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δώρισε χθες το Πολεμικό Μουσείο στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία με τη σειρά της θα τα στείλει σε παιδιά ομογενών σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η δωρεά, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Πολεμικού Μουσείου με ελληνική εταιρεία παιχνιδιών, έχει ως στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα και να δώσει τη δυνατότητα στα ελληνόπουλα του εξωτερικού να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία της.

Παραλαμβάνοντας τα παιχνίδια κατά τη διάρκεια λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Πολεμικού Μουσείου από τον Πρόεδρό του, Αναστάσιο Λιάσκο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, κ. Κώστας Βλάσης, δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά αποδεχόμαστε σήμερα την ευγενική δωρεά του Πολεμικού Μουσείου προς τους μικρούς μας ομογενείς. Για τα παιδιά, το παιχνίδι αποτελεί βασικό εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας. Η δωρεά τετρακοσίων παιχνιδιών δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να έρθουν σε επαφή με την πατρίδα τους και να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Τα ελληνόπουλα του εξωτερικού, όσο μακριά και αν βρίσκονται, είναι το μέλλον του οικουμενικού Ελληνισμού και θα έχουμε πάντα την πόρτα και την καρδιά μας ανοικτή για αυτούς. Στις προσπάθειές μας να έρθουμε πιο κοντά στην Ομογένεια, η νέα γενιά αποτέλεσε και θα αποτελεί ένα ξεχωριστό κίνητρο ώστε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να πηγαίνουμε την μητέρα Πατρίδα ακόμη πιο ψηλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πολεμικό Μουσείο και όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής για τη συνδρομή τους στον κοινό μας στόχο».

Από την πλευρά του ο κ. Λιάσκος τόνισε: «Το Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεων του, έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με μια

εταιρεία επιτραπέζιων παιχνιδιών μια ομάδα παιχνιδιών γνώσεων, τα οποία σήμερα έχουμε τη χαρά -μέσα από μια σύμπραξη με το Υπουργείο Εξωτερικών- να τα μεταβιβάσουμε και στα παιδιά των ομογενών μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού βρέθηκαν στο Μουσείο, με τη σημερινή μέρα να αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς, όπως Εκθέσεις και διαδραστικές δραστηριότητες, προκειμένου η ομογένεια να κοινωνεί με το έπος των 200ων χρόνων από την επανάσταση του ’21. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μπορούμε να βγάζουμε το Πολεμικό Μουσείο προς τα έξω -και εκτός Ελλάδος- και να του δίνουμε την εξωστρέφεια που του ταιριάζει».

Στην τελετή συμμετείχε ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος τόνισε: «Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω των δραστήριο πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, κ. Λιάσκο, καθώς και τον Α’ αντιπρόεδρο, Στρατηγό κ. Χιονή, για αυτή την πρωτοβουλία. Μία πρωτοβουλία, που με τη βοήθειά μας, θα στείλει στην Ομογένεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε δίπλα της, αλλά και θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά μας στο εξωτερικό, μέσα από μία ευχάριστη δραστηριότητα, να μελετήσουν σε βάθος την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης τη χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της. Η συνεργασία μας με το Πολεμικό Μουσείο, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Το Μουσείο εκσυγχρονίζει τις υπηρεσίες του ακολουθώντας μία νέα πολιτική εξωστρέφειας και εμείς είμαστε έτοιμοι να το συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια και για να προβάλουμε στην Ομογένεια τα νέα ψηφιακά προϊόντα που παρέχει».