Vaxzevria: H AstraZeneca άλλαξε όνομα στο εμβόλιο
Η AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού, σε μια κίνηση που συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειές της εταιρείας να αποτινάξει από τις αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματός της έπειτα από την καταγραφή περιστατικών με ανεπιθύμητες παρενέργειες παγκοσμίως.
Το βρετανικό-σουηδικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο μέχρι τώρα ήταν γνωστό απλά ως «εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», θα ονομάζεται πλέον «Vaxzevria».
Στο σχετικό δελτίο τύπου, η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή ονόματος δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ίδιο το φάρμακο. Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για την νέα επωνυμία, τόνισε η εταιρεία, επειδή η ετικέτα και η συσκευασία μπορεί να φαίνονται διαφορετικά.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας του εμβολίου.
Το «ντεμπούτο» του Vaxzevria έρχεται την ώρα που η AstraZeneca προσπαθεί να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το φάρμακό της, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Περισσότερες από δώδεκα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σταμάτησαν προσωρινά την κυκλοφορία του εμβολίου μετά από αναφορές θρόμβων στο αίμα εμβολιασθέντων. Αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ, καθώς και η φαρμακευτική εταιρεία, υποστήριξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν σχετίζεται με τα αυτά τα περιστατικά, μερικά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο.
Ο Καναδάς, ωστόσο, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι σταματά τη διάθεση εμβολίων AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών, επικαλούμενος «σημαντική αβεβαιότητα».
Ο Καναδάς εντάχθηκε στον αυξανόμενο κατάλογο των χωρών που έχουν αναστείλει ή θέσει περιορισμούς στη χρήση του εν λόγω εμβολίου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερη δυσπιστία για το φάρμακο της AstraZeneca. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την YouGov την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι μόνο το 23% των Γάλλων και το 32% των Γερμανών θεωρούν το εμβόλιο ασφαλές.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή του ονόματος οφείλεται αποκλειστικά στην κακή δημοσιότητα που έχει λάβει έως τώρα, καθώς η αίτηση του εμπορικού σήματος για το φάρμακο χρονολογείται από τον Δεκέμβριο.
(με πληροφορίες από RT)
Σχόλια Facebook