Ξανθός: Γιατί δεν είναι λύση τα self-test
«Είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας», δηλώνει ο Ανδρέας Ξανθός. Σημειώνει ότι «μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, έπειτα από συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ».
Ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και – σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ης χώρας -η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών». Ο κ. Ξανθός αναφέρει ότι την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η εξαγγελία της δωρεάν αυτοεξέτασης αποτελεί έμμεση αναγνώριση ότι «είχαν δίκιο όσοι (μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ) εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμα στη διαχείριση της πανδημίας την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και στις “εστίες υπερμετάδοσης” του ιού (χώροι εργασίας, καταστήματα, κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ)». Ωστόσο τονίζει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «η “λύση” που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς». Ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζει ο κ. Ξανθός, ότι: «δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ΕΟΔΥ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης, αλλά για πολιτική επιλογή του Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test, στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι όμως προκύπτουν και άλλα θέματα ουσίας από αυτή την επιλογή:
«1. Η αξιοπιστία των self-test , ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους , σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος. Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας;
2. Η ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους.
3. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ.
4. Η διαφάνεια στην προμήθεια των self-test και η διαδικασία χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων.
Σχόλια Facebook