Ζήτω η Ελλάς! Βροντοφώνησε Αυστραλός γερουσιαστής (video)
Φωτογραφία:O Mark Buttigieg στο βήμα. Φώτο:AAP /Joel Carrett
Ολόκληρη η ομιλία του γερουσιαστή Μπαρκ Μπάτιγκ στη βουλή της Ν.Ν. Ουαλίας με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση:
-Στις 25 Μαρτίου 2021, ο ελληνικός λαός γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Κήρυξη του Πολέμου για Ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς, δηλαδή 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Οθωμανούς για 400 ολόκληρα χρόνια, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαίου 1453, όταν αποφάσισαν να επαναστατήσουν στις 25 Μαρτίου του 1821.
Από την έναρξη της Επανάστασης και μέχρι την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού κράτους στη σύγχρονη ιστορία του έθνους, στις 3 Φεβρουαρίου 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου, οι Έλληνες πολέμησαν γενναία εναντίον της παντοδύναμης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και με τη βοήθεια των Δυτικών κρατών συμμάχων τους, κατάφεραν να απελευθερωθούν.
Οι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά τον γιγάντιο αγώνα που τους περίμενε όταν πήραν τη γενναία απόφαση να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων κατακτητών, και όμως δεν δίστασαν ούτε στιγμή. Αυτό αποδεικνύει πόσο γενναίοι και αποφασισμένοι ήσαν, αλλά και πόσο σημαντική ήταν για αυτούς η έννοια της ελευθερίας.
Η ιδέα της ελευθερίας είναι κεντρικό θέμα της Ελληνικής Επανάστασης και η αγάπη που δείχνουν οι Έλληνες προς αυτό το ιδανικό είναι βασικό στοιχείο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την ψυχή αυτού του λαού.
Οι Έλληνες πιστεύουν, και ίσως να έχουν δίκιο σ´αυτό, ότι κανένας άλλος λαός δεν αγαπά την ελευθερία τόσο πολύ όσο αυτοί. Τόσο για τους σύγχρονους Έλληνες όσο και για τους προγόνους τους που ζούσαν τα χρόνια της Επανάστασης, η ζωή δεν έχει καμία αξία αν δεν είναι ελεύθερη.
Αυτή η αγάπη προς την ελευθερία φαίνεται ξεκάθαρα από τους στίχους του «Θούριου», το πασίγνωστο ποίημα του Ρήγα Φεραίου, όπου λέει:
«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή».
Η ελευθερία ήταν τόσο σημαντική για τους Έλληνες της Επανάστασης, που προτιμούσαν να πεθάνουν πολεμώντας για αυτήν. Ήθελαν η σημαία τους ν’αντιπροσωπεύει δύο πράγματα. Την αγάπη τους για την ελευθερία και την αγάπη τους για την χώρα τους, που περιβάλλεται από θάλασσα. Γι’αυτόν τον λόγο διάλεξαν μία γαλανόλευκη σημαία με 9 ρίγες. Οι 5 γαλάζιες ρίγες αντιπροσωπεύουν τη θάλασσα, αλλά και τις πέντε συλλαβές που σχηματίζουν τη λέξη «ελευθερία». Οι 4 λευκές ρίγες αντιπροσωπεύουν το έδαφος της χώρας τους, αλλά και τις 4 συλλαβές των λέξεων «ή θάνατος». Ελευθερία ή Θάνατος. Αυτό είναι το μήνυμα της ελληνικής σημαίας αλλά και η ουσία του ελληνικού πνεύματος.
Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε τη μέγιστη απόδειξη αγάπης προς την χώρα τους, τον λαό τους αλλά και για ό,τι θεωρούσαν ιερό στη ζωή τους, που άξιζε και να θυσιαστούν ακόμα γι’αυτό. Αυτή την απόδειξη την άφησαν ως ενθύμιο προς τους απογόνους τους, για να θυμούνται πάντα και να μην ξεχνούν τί θυσίασαν οι πρόγονοί τους ώστε να μπορούν αυτοί να ζουν ελεύθεροι. Τους χάρισαν ένα δώρο ακριβό και σπάνιο, το δώρο της ελευθερίας.
Οι Νεοέλληνες γνωρίζουν πολύ καλά πόσα οφείλουν στους προγόνους τους, σ´αυτούς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που πολέμησαν και πέθαναν για να ζουν αυτοί σήμερα ελεύθεροι, και τη βαριά κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.
Ζήτω η Ελλάς!
Πηγή:Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook