Με αφορμή το σατιρικό μας άρθρο γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ας μας επιτραπεί να το σημειώσουμε: Συγκινούμεθα κάθε φορά, που άρθρο μας στην Panhellenic Post αποτελεί έναυσμα για την δημόσια εκδήλωση των συναισθημάτων φιλοπατρίας και φιλελληνισμού από τα οποία διαχρονικά διακατέχονται οι Έλληνες απόδημοι και οι Ομογενείς μας σε όλο τον κόσμο. Αυτή η πάλλουσα «πυρηνική καρδιά» του Ελληνισμού!
Τη φορά αυτή, το σατιρικό μας άρθρο με τίτλο «Για να μην φανεί η μακραίωνη πολιτιστική σας γύμνια!», που απευθύνετο στην εκ του πονηρού εκπορευόμενη «σταθερή» άρνηση των Βρεταννών να αποδεχθούν το αυτονόητο όσο και δίκαιο αίτημα της Ελλάδος να της επιστραφούν τα κλεμμένα Γλυπτά Αριστουργήματα του Παρθενώνα, προκάλεσε –εκτός από την πληθώρα «likes»- και το ενδιαφέρον σχόλιο της γνωστής ομογενούς, από την Ιταλία, Κατερίνας Γιαννάκη, π. μέλους του ΣΑΕ Ευρώπης.
Μας γράφει:
<<Christos Malaspinas
Αποτελεί οικουμενική αξία η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, με βάση την ανάδειξη των ιδεών των αξιών που υπηρέτησε με την ποίηση του και τους αγώνες του ο μεγάλος φιλέλληνας και “πολίτης του κόσμου “, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν, Λόρδος Μπάυρον.
Οι ίδιες οι αξίες της ελευθερίας της κοινωνικής δικαιοσύνης της ειρήνης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,του σεβασμού στη πολιτιστική κληρονομιά των λαών.
Σε αυτό το πλαίσιο η φωνή του Μπάυρον αντήχησε με δύναμη και θάρρος στην πατρίδα του και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν,σε μία εποχή που “όλα τα σκίαζε η φοβερά και τα πλάκωνε η σκλαβιά” στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
Ας ενώσουμε την φωνή μας για το δίκαιο αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα υποστηρίζοντας τη σχετική καμπάνια υπό τον εύγλωττο τίτλο “Μπάυρον εναντίον Έλγιν>>.
Ναι, να ενώσουμε τη φωνή μας υποστηρίζοντας την σχετική καμπάνια, αλλά όχι με τον Τίτλο «Μπάυρον εναντίον Ελγιν». Με κάθε σεβασμό, δεν πρόκειται περί διαμάχης ατόμων, έστω και του βεληνεκούς του Λόρδου Μπάϋρον. Πρόκειται, όπως και η κα Γιάννακη επισημαίνει, για αγώνα στο όνομα της προάσπισης των: «αξιών της ελευθερίας της κοινωνικής δικαιοσύνης της ειρήνης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού στη πολιτιστική κληρονομιά των λαών». Και εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα ξήλωσε βάρβαρα επί τουρκοκρατίας η «σωτήρια» σκαπάνη του Έλγιν, τις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών κανείς δεν μπορεί ούτε να καπηλευθεί ούτε να αγνοήσει.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει και θα γυρίσουν αργά ή γρήγορα στον τόπο όπου οι Έλληνες Καλλιτέχνες τα εμπνεύστηκαν και τα δημιούργησαν. Στο περιβάλλον μέσα στο οποίο και μόνον προβάλλεται σωστά και αποθεώνεται η απαράμιλλη ομορφιά τους κάτω από το μοναδικό Αττικό φως. Περιβαλλόμενα από την ατμόσφαιρα στην οποία γεννήθηκαν η φιλοσοφία, οι επιστήμες οι Καλές Τέχνες και η Δημοκρατία.
Οι Βρετανοί, εκτός από τα Γλυπτά, θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψουν ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, από την ημέρα που εγκατέστησαν τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι και την ημέρα της παράδοσής στους νόμιμους δικαιούχους-κληρονόμους τους. Στους Έλληνες. Για να θαυμάσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επισκέφθηκαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, από όλο τον κόσμο, το Βρετανικό Μουσείο, καταθέτοντας στο “ταμείο” τον οβολό τους. Αυτός, ο οικονομικός, είναι και ένας από τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους δεν θέλουν να τα επιστρέψουν… Ο άλλος αφορά στο δίλημμα: Αν όχι τα Γλυπτά, τι θα εκθέτουν; Αλλά αυτό το δίλημμα οι ίδιοι πρέπει να το διαχειριστούν! Εμάς δεν μας αφορά.
Σχόλια Facebook