Τσικνοπέμπτη με lockdown – Νέες περιοχές στο κόκκινο

Αθήνα.- Νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, ενώ και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, 371 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, δηλαδή τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με χθες. Σε ένα 24ωρο εξέπνευσαν ακόμη 29 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.439.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού. Διενεργήθηκαν 50.334 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23.861 μοριακά και τα 26.473 rapid.

Στο μεταξύ, την παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Το αυστηρό lockdown παρατείνεται και στην Αρκαδία, την Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο), την Αχαΐα, την Κάλυμνο και τον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου. Αυτές οι περιοχές παραμένουν στο βαθύ κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου.

Από το βαθύ κόκκινο βγαίνει η Μύκονος και μπαίνει στο πορτοκαλί, δηλαδή στο επίπεδο επιτήρησης. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και τις περιοχές της χώρας, οι οποίες εισέρχονται από το πρωί του Σαββάτου στις 6.00 στο “κόκκινο”, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, στο “κόκκινο” μπαίνουν:

-η Π.Ε. Λευκάδας πλην του Δήμου Μεγανησίου, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 7 στις 18 Φεβρουαρίου σε 43 το βράδυ της Πέμπτης.

-η Π.Ε. Θεσπρωτίας, με ιδιαίτερη προσοχή να απαιτείται στον Δήμο Ηγουμενίτσας όπου τα ενεργά κρόυσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί τη τελευταία εβδομάδα. Αυξητική τάση, μικρότερης κλίμακας όμως, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών δήμων, όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα όσο και από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.

-η Π.Ε. Σύρου, όπου τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 3 στις 18 Φεβρουαρίου σε 32 το βράδυ της Πέμπτης

-η Π.Ε. Σάμου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7 στις 18 Φεβρουαρίου σε 45 το βράδυ της Πέμπτης

-ο Δήμος Αρτέων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 6 στις 18 Φεβρουαρίου σε 64 το βράδυ της Πέμπτης

-ο Δήμος Διδυμότειχου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25 σε 89.

-ο Δήμος Λοκρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 17 σε 82. “Η κατάσταση στη Μαλεσίνα είναι ανησυχητική και συστήνουμε πιστή, αυστηρή εφαρμογή των μέτρων” τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

-ο Δήμος Αμφιλοχίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 15 στις 18 Φεβρουαρίου σε 50 το βράδυ της Πέμπτης

-ολόκληρη η Π.Ε. Ηρακλείου, λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, καθώς και της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν ανιχνευτεί στην Π.Ε. Ηρακλείου και μεταλλαγμένα στελέχη που προφανώς προβληματίζουν τους επιδημιολόγους.

-ολόκληρη η Π.Ε. Κορινθίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους δήμους. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στον Δήμο Λουτρακίου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 4 στις 18 Φεβρουαρίου σε 27.

Προειδοποίηση για Βόλο και Λάρισα

Εν συνεχεία ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στη Λάρισα και τον Βόλο, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει η ανάγκη λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Στο επίπεδο αυξημένο κινδύνου (κόκκινο) παραμένουν οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηλείας (εκτός από τους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και της Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Θάσου, Αγιάς, Ζίτσας, Τανάγρας και Θηβαίων. Από το “κόκκινο” βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, που περνούν στα επίπεδο επιτήρησης καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική τους κατάσταση.

Αλλαγές στα χερσαία σύνορα 

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:- Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Για την Τσικνοπέμπτη είπε ότι θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες.