Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας
Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, παραμένει “κορυφαία εθνική προτεραιότητα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικότερο θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών, ήταν ο συντονισμός των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης των δύο Κυπριακών κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε και θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους. Επίσης υπογράμμισε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται “στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο” ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής προς όφελος όλων των Κύπριων.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, περιέγραψε ως μόνη βιώσιμη λύση, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και όρισε τα χαρακτηριστικά της τα οποία όπως είπε είναι “απαράβατα”.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα χαρακτηριστικά αυτά είναι “πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Και πρόσθεσε ότι προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
Επίσης κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπήρξε πλήρης συναντίληψη ότι “το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις.
Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook