Σενάρια για νέα μέτρα μετά το “άλμα” στα κρούσματα
Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για νέα μέτρα, ακόμη και για ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, μετά την “έκρηξη” κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο. Η κατάσταση με την πανδημία που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, με την αύξηση των μολύνσεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες Covid, αλλά και τα κρούσματα των μεταλλάξεων, αποτελούν ένα ανησυχητικό “κοκτέιλ”, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Το σενάριο λήψης πιο αυστηρών μέτρων δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραπέμποντας αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, την Παρασκευή. Όπως δήλωσε ο υπουργός το βράδυ της Τρίτης, “τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά” και “με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια, που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία”.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.261 νέες μολύνσεις (έναντι 543 χθες), εκ των οποίων οι 652 εντοπίζονται στην Αττική. Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο είναι δύσκολη, καθώς φαίνεται πως υπάρχει διασπορά σε όλες τις γειτονιές, με το κέντρο της πρωτεύουσας και τη δυτική Αττική να βρίσκεται στο “κόκκινο”. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 68 νέα κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 79, στη Δυτική Αττική 36 και 105 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Στον Κεντρικό Τομέα εντοπίστηκαν 180 νέα κρούσματα, ενώ στον Νότιο Τομέα 84 νέες μολύνσεις. Εξίσου προβληματική η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα, ενώ στις Νήσους υπήρξαν τρία. Εκτός από την Αττική, επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα σε: Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι και Χαλκιδική.
Την ανησυχητική εικόνα συμπληρώνουν και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις μεταλλάξεις κορονοϊού. Μόνο το διάστημα 19-27 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, όλα στην περιοχή της Αττικής (7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας). Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί έως τώρα 205 κρούσματα μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 204 της βρετανικής μετάλλαξης και ένα της νοτιοαφρικανικής.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε προειδοποιήσει για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα. “Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.
Κικίλιας: Ανεβαίνουν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο – Αν τα δεδομένα είναι τέτοια, που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα τα πάρουμε
“Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά”, είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως “μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων” σημειώνοντας ειδικά για την Αττική, “βλέπουμε ότι σήμερα έχει φτάσει στα 652 νέα κρούσματα και ανεβαίνουν σταθερά οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο. Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα -και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει ανάσα η κοινωνία- η κινητικότητα, οι ανθρώπινες επαφές, οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Θέλω να πω όμως παρά την κούραση των 12 μηνών ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μία τεράστια κρίση της δημόσιας Υγείας και χάνονται ανθρώπινες ζωές” και επανέλαβε ότι το πρώτο μέλημα είναι να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις. “Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε, σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά -βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πραγματικά ένας κακός χαμός, υπάρχει 3ο κύμα στην Ευρώπη- αποδείξαμε ότι με υπευθυνότητα, χωρίς να προτρέχουμε”. Και συμπλήρωσε ότι “πλέον μετά την εμπειρία των 12 μηνών, υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες σε κάθε χώρα για να μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση”.
Έστειλε, δε, μήνυμα ότι “στις κρίσιμες στιγμές, όπως είναι αυτές μιας πανδημίας, πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν και θέλω να συστήσω αυστηρά αυτήν τη φορά, σε οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάρη ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας, μιλάει στην κοινωνία και τον κόσμο να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας” για να προσθέσει: “Ούτε θα πανικοβάλλουμε τον κόσμο, ούτε θα καθησυχάζουμε τον κόσμο”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για την Αττική, είπε ότι “με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια, που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία”.
Σχόλια Facebook