Κυπριακό: Κίνδυνος μη αναστρέψιμων αλλαγών
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν πάνω στο κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κληθούν να υιοθετήσουν σε ανοιχτή συνεδρίαση, σήμερα Πέμπτη.
Νωρίτερα χθες, ολοκληρώθηκε και η σιωπηρή διαδικασία, οπότε το σχέδιο ψηφίσματος έχει λάβει την τελική του μορφή. Σημειώθηκε μικρή καθυστέρηση καθώς αναφορά σε «μη κανονική μετανάστευση» (irregular migration) προκάλεσε την αντίδραση του Μεξικού. Η αναφορά αφαιρέθηκε.
Στις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο επταήμερο, διαμορφώθηκε κείμενο το οποίο λαμβάνει υπόψη και την επικείμενη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό που θα φιλοξενήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στέλνοντας και τα μηνύματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, στο ψήφισμα τονίζεται καθαρά η βάση της λύσης, η ανάγκη για σεβασμό του έργου που έχει επιτελεστεί στις διαπραγματεύσεις, η ανάγκη αντιστροφής των τετελεσμένων στο Βαρώσι, αλλά και η πρόσκληση σε επίλυση των διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη παράγραφο του προοιμίου εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη του Συμβουλίου προς τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου επιτελεσθέντος έργου (body of work), που παραμένουν διαθέσιμα για να βοηθήσουν τις πλευρές.
Μη βιώσιμο status quo
Στη δεύτερη παράγραφο, εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και καλωσορίζει την πρόθεσή του να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση «πέντε συν των Ηνωμένων Εθνών» με τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και τις εγγυήτριες δυνάμεις στη συντομότερη ευκαιρία.
Καλωσορίζει περαιτέρω τη δηλωμένη αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ανταποκριθούν θετικά στο θέμα αυτό για να βρουν κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα εντός προβλέψιμου ορίζοντα.
Τονίζει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και ότι η έλλειψη συμφωνίας διευρύνει τις πολιτικές εντάσεις και βαθαίνει την αποξένωση και των δύο κοινοτήτων, διακινδυνεύοντας μη αναστρέψιμες αλλαγές επί του εδάφους και μειώνοντας τις προοπτικές διευθέτησης.
Υπενθυμίζει την Προεδρική του Δήλωση (S / PRST / 2020/9), η οποία εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, ζητεί την αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται στα προηγούμενα ψηφίσματά του.
Χωριστή παράγραφος για τα Βαρώσια
Επαναλαμβάνει επίσης ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα και τονίζει την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης.
Στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος υπάρχει χωριστή παράγραφος για τα Βαρώσια, στην οποία υπενθυμίζεται το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και της προεδρικής του δήλωσης του Οκτωβρίου.
Ταυτόσημες με το προηγούμενο ψήφισμα είναι οι αναφορές στα Στροβίλια.
Στο διατακτικό, το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999) και υπενθυμίζει τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης που θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του ψηφίσματός 716 (1991).
Με το διεθνές δίκαιο
Υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση «πέντε συν του ΟΗΕ» μεταξύ των ηγετών των δύο Κυπριακών Κοινοτήτων και των Εγγυητριών Δυνάμεων στη συντομότερη ευκαιρία
Και καλεί τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες με πνεύμα ανοιχτό, ευελιξίας και συμβιβασμού και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και δέσμευση να διαπραγματευτούν ελεύθερα μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Επαναλαμβάνει το κάλεσμά του για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σε συμφωνία με το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο.
Τέλος, καλεί περαιτέρω τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από όποιες ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας.
Πηγή: philenews.com / ΚΥΠΕ/in.gr
Σχόλια Facebook