«Familie Φουκαρά»: Ελληνες ομογενείς δημιούργησαν την πρώτη τους ιντερνετική σειρά
Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπήκε σε καραντίνα κατά την διάρκεια του 2020. Τόσο επαγγελματίες, όσο και ερασιτέχνες καλλιτέχνες επιτρατεύτηκαν νέες μεθόδους για να επικοινωνήσουν τα έργα τους σε ένα κοινό που το είχε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Το ίδιο κατάφερε και η εταιρεία GreekTheater Art με επικεφαλής τον ηθοποιό και θεατρικό παραγωγό, Γιάννη Μπούσδρο. Κατάφεραν να δημιουργήσουν με Έλληνες ομογενείς από την Στουτγκάρδη μία σειρά για την πλατφόρμα του Youtube. Και μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθαρρυντική για την συνέχεια.
Η HuffPost Greece μίλησε με τον κ. Μπούσδρο, ο οποίος μετανάστευσε από την Θεσσαλονίκη για την Στουτγκάρδη το 2013. Από τότε, έψαχνε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το πτυχίο της δραματικής σχολής που είχε φεύγοντας. Μέχρι σήμερα, ήταν ο άνθρωπος που έφερνε ελληνικές παραστάσεις στην γερμανική πόλη για χάρη των διψασμένων για τέχνη ομογενών. Πλέον, καθώς τα θέατρα είναι κλειστά, έκανε τον επόμενο στόχο του πραγματικότητα. Να δημιουργήσει μία σειρά.
Σε αυτό το νέο εγχείρημα τον βοήθησε και η ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα που μιλά για αυτή με τα καλύτερα λόγια. Με τη δική της συνδρομή σε σενάριο και δράση, η σειρά «Οικογένεια Φουκαρά» είναι διαθέσιμη στο Youtube.
Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την ελληνική κοινότητα στην Στουτγκάρδη – Πόσο έντονη είναι η καλλιτεχνική ανησυχία τους;
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες της Στουτγκάρδης δραστηριοποιούνται συνεχώς, αρέσκονται στο να καταπιάνονται με καινούρια πράγματα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι στηρίζουν ο ένας τον άλλον όσο δεν πάει. Για παράδειγμα, για τις ανάγκες των γυρισμάτων φιλοτιμήθηκαν μόνοι τους και μας παραχώρησαν τα σπίτια τους, ρούχα, χρήματα, αλλά και μια αγκαλιά που είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε όσα κάνουμε.
Πώς προέκυψε η ιδέα της σειράς και πως καταφέρατε να πείσετε ερασιτέχνες ηθοποιούς να μπουν στην διαδικασία παραγωγής της;
Για την κατανομή ρόλων κάναμε οντισιόν, διότι δεν έχουμε στην πόλη Έλληνες επαγγελματίες ηθοποιούς. Τυγχάνει να έχουμε μία δημοτικότητα, καθώς με την GreekΤheaterArt φέρνουμε ελληνικές παραστάσεις εδώ.
Ήθελα πάρα πολύ να το κάνω εκείνο το διάστημα της πρώτης καραντίνας και όταν το ανακοίνωσα στον συνεργάτη μου γελούσε. Του είπα ότι θα το καταφέρουμε.
Στην αρχή σκεφτείτε ξεκινήσαμε τα γυρίσματα μόνο με τα κινητά μας. Στην πορεία, βρέθηκαν άνθρωποι που τους άρεσε πολύ αυτό που θέλαμε να κάνουμε- στην πόλη δεν έχει γίνει ξανά κάτι παρόμοιο από Έλληνες – και αρκετοί στήριξαν με χορηγίες.
Το εκμυστηρεύτηκα και στην Μπέσυ Μάλφα, καθώς είναι ένα άτομο που τυγχάνει να έχω και προσωπικές σχέσεις, και προσφέρθηκε να βοηθήσει αμέσως, τόσο στην παραγωγή όσο και στην ερμηνεία των υπολοίπων που στην ουσία έπαιζαν για πρώτη φορά.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους Στέφανο Κοντομάρη και Χρήστο Ξηρογιάννη. Και αυτοί οι δυο συνεργάτες που ήρθαν από Ελλάδα έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, έκαναν τα αδύνατα δυνατά και στήριξαν μέχρι τελικής πτώσης τα πάντα!
Η σειρά διακωμωδεί μια ελληνική οικογένεια που ζει στην Γερμανία – Βασίζεται σε γεγονότα που έχουν συμβεί στην πόλη σας;
Κατά βάση είναι μυθοπλασία. Έχω πάρει στοιχεία του Ελληνισμού εδώ και παίζω με την αντίθεση λαϊκή οικογένεια – πλούσια οικογένεια.
Πώς βιώνουν οι ομογενείς το lockdown, με βάση αυτά που έχετε δει και ακούσει;
Οι Έλληνες είναι ανήσυχα πνεύματα. Δεν είναι ξεροκέφαλοι, αλλά έχουν τα στοιχεία του αντάρτη μέσα τους. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι κι εδώ προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής από αυτή την κατάσταση. Όλοι κουραστήκαμε πολύ με το lockdown και την παράταση των μέτρων.
Για να σχολιάσουμε και λίγο τον τίτλο της σειράς, μπορεί οι ομογενείς της Στουτγγάρδης να ζουν σαν «φουκαράδες»;
Σε καμία περίπτωση ο Έλληνας που ζει εδώ δεν είναι φουκαράς. Ο τίτλος μου ήρθε σκεπτόμενος τη νοσταλγία που έχουμε για την Ελλάδα, για τον ήλιο και την θάλασσα. Δεν έχει υποτιμητικό χαρακτήρα, αλλά νοσταλγικό.
– Πείτε μου δυο λόγια για την βοήθεια της κυρίας Μάλφα τόσο στο σενάριο όσο και στην ίδια τη σειρά, καθώς υποδύεται τη μητέρα σας. Πόσο μπορεί να βοηθήσει τους ερασιτέχνες ηθοποιούς μια τέτοια συνεργασία;
Με το που ήρθε η Μπέσυ για να παίξει στην Στουτγκάρδη την Σίρλεϋ Βαλεντάιν, πήρε τόση ενέργεια από το κοινό που έκλαιγε πάνω στην σκηνή. Από τότε συνεργαστήκαμε ξανά και όταν της είπα για την σειρά που είχα σκοπό να κάνω δέχτηκε να βοηθήσει. Δεν ήξερε τι θα αντιμετωπίσει (γέλια).
Με το που ήρθε ήταν φοβερή δασκάλα σε πάρα πολλά πράγματα, ήταν από πάνω μας 24 ώρες τον 24ωρο, τους αγκάλιασε όλους με μητρική στοργή. Διόρθωσε ολονών μας τα λάθη
– Πείτε μας (χωρίς να μας κάνετε spoiler) ποιό είναι ο σκοπός αυτή της σειράς. Τι είναι αυτό που θα πάρει στο τέλος ο θεατής;
Θα πάρει σίγουρα μια γερή δόση Γερμανίας (γέλια). Επίσης θα παρατηρήσει και το δέσιμο μιας δυναμικής μητέρας με την οικογένειά της.
Αυτό που μου επιτρέπεται να πω είναι ότι στο τελευταίο επεισόδειο η μητέρα (Μπέσσυ Μάλφα), που είναι μυστικός πράκτορας πυροβολείται. Είναι αυτή όμως που πυροβολείται; Και ποιανού την κηδεία θα κάνουν μετά; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα βάλουν τους αναγνώστες σε ένα δέλεαρ.
Η δεύτερη σεζόν ευελπιστούμε να βγει στο Youtube το καλοκαίρι.
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα θέατρα παραμένουν κλειστά. Πώς βλέπετε την κατάσταση;
Από τον καλλιτέχνη λείπει η δημιουργία και η ενέργεια του κόσμου. Εδώ στην Γερμανία για παράδειγμα την παίρνει σε διπλάσιο βαθμό. Είναι ατόφια η ενέργεια και η λαχτάρα για το θέτρο εδώ.
Φυσικά, είναι πλήγμα και για τους θεατές. Λαμβάνω μηνύματα ανησυχίας για τις θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί κάποιος στην Ελλάδα να πει «έλα, μωρε, θα ξανανοίξουν», εδώ όμως ήταν ένας ξεχωριστός τρόπος ψυχαγωγίας και αποτελεί πλήγμα.
Αλήθεια, τι σημαίνει η τέχνη για εσάς;
Θα είμαι λακωνικός. Η τέχνη είναι αγάπη και τρόπος ζωής για μένα. Νομίζω αρκεί.
Για φινάλε, θα ήθελα να μου αποκαλύψετε τους επόμενους στόχους σας, που πιστεύω θα είναι τόσο ενδιαφέροντες όσο η «Familie Φουκαρά»;
Θέλουμε σαν εταιρεία να δημιουργούμε συνεχώς και να κάνουμε τον κόσμο ευτυχισμένο. Και εξίσου σημαντικό, να μικραίνουμε διαρκώς το χάσμα μεταξύ Ελλήνων και ομογενών.
Πηγή:huffingtonpost.gr
Σχόλια Facebook