Το σχέδιο για άνοιγμα του λιανεμπορίου
Αθήνα.- Το επόμενο βήμα προς το «άνοιγμα» της καθημερινότητας προετοιμάζουν πυρετωδώς κυβέρνηση και επιστήμονες.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει η αγορά, αφού αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίο σε συνέντευξή του υπογράμμισε πως, η επιθυμία είναι να ανοίξει η αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away.
Το πράσινο φως αναμένεται να δώσουν οι λοιμωξιολόγοι καθώς εκτιμούν ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα η λειτουργία του εμπορίου δεν αύξησε τη διασπορά του κοροναϊού.
Βέβαια, υπάρχει και μια μερίδα των ειδικών που προειδοποιεί ότι η ανοικτή αγορά θα φέρει και μια αύξηση των κρουσμάτων.
Γι’ αυτό τον λόγο, «πάγωσε» η συζήτηση για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων, καθώς δεν γινόταν να ανοίξουν και σχολεία και λιανεμπόριο. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων από όση θα άντεχε το σύστημα Υγείας και γι’ αυτό τον λόγο προκρίθηκε η οικονομία.
Άνοιγμα με προσοχή ζητούν οι ειδικοί
Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την άποψη ότι σιγά σιγά πρέπει να ανοίξουν όλοι οι τομείς της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ήδη , από το πρώτο εννιάμηνο του 2020 τα δημόσια έσοδα έχουν μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί, ενώ οι συνολικές απώλειες του εμπορικού τζίρου ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια.
Για τους εμπόρους τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία, καθώς την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, παραδοσιακά, το λιανικό εμπόριο καταγράφει τζίρο που κυμαίνεται από 4-5 δισ. ευρώ.
Στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και πώς μπορεί να γίνει αυτό αναφέρθηκαν, μιλώντας στο ΣΚΑΙ και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία δραστηριότητα με απόλυτη ασφάλεια. Σε κάθε άνοιγμα θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι να είναι μικρή» τόνισε ο καθηγητής, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους το λιανεμπόριο, ιδίως τα μικρά καταστήματα, πρέπει να λειτουργήσει με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια.
Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά με click away και τα υπόλοιπα με ραντεβού, όπως παραδείγματος χάρη τα μαγαζιά ένδυσης.
Με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό» επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ταυτόχρονα, υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων με ραντεβού και τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.
Με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως τόνισε, να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
Τι προτείνεται για το λιανεμπόριο
Έτσι, με ορόσημο την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου προτείνεται η λειτουργία με την μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων: ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης.
Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.
Με την γνωστή πλέον μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός) θα λειτουργήσουν και όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, όπως συνέβαινε μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.
Στην νέα, εμπορική πραγματικότητα προστίθεται και η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα αφενός για παραλαβή εντός στα στεγασμένα καταστήματα, όσο και παραλαβή εκτός για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς, πλην ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων.
Ερωτηματικό προς στιγμήν παραμένει πως θα λειτουργήσουν τα βιβλιοπωλεία, δηλαδή αν θα επιστρέψουν στο καθεστώς «ελευθερίας» που ίσχυε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αλλά και τι ακριβώς θα συμβεί με την πώληση προϊόντων -πέραν των αναλώσιμων- στα σούπερ μάρκετ, με δεδομένη την επαναλειτουργία σχεδόν του συνόλου του λιανεμπορίου.
Σχόλια Facebook