Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης
Αθήνα.- .-Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα θέματα της επικαιρότητας, την πανδημία και το εμβόλιο για τον κορονοϊό, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι “σε καμιά περίπτωση δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος. Εξ ου και προετοιμαστήκαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Για όλες τις χώρες το δεύτερο κύμα ήταν πιο βίαιο. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία υποχωρεί και τα επίσημα δεδομένα το δείχνουν αυτό”.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως “η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε η Επιτροπή μας εισηγήθηκε για τη Θεσσαλονίκη κλείσιμο πριν από την 26η Οκτωβρίου. Ήμασταν συνεπείς με βάση τα στοιχεία που γνωρίζαμε αν και υπήρχαν επιμέρους απόψεις που δεν ταυτίζονται πάντα με την τελική απόφαση της Επιτροπής. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη των νοσοκομείων και του δυναμικού τους”.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε “παντελώς ανερμάτιστη” την κριτική που πολλές φορές ακούει επισημαίνοντας ότι παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ευρώπης σήμερα, είπε και έδειξε έναν χάρτη με τα κρούσματα σε όλες τις χώρες. “Θα συγκρίνουμε το Μάτι με μια παγκόσμια πανδημία;”, είπε απαντώντας σε σχόλια που του μετέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τραγικότητα του να συγκρίνει κανείς θανάτους.
“Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , λέγοντας ότι αναμένει να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σχολίασε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια;”. Αναφορικά με την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, απάντησε πως “γιατί να συζητήσουμε με κλειστές τις πόρτες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Τι να πούμε ακριβώς οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν μπορούμε να συζητήσουμε δημόσια στο Κοινοβούλιο ενώπιον του ελληνικού λαού;”.
Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων
Σχετικά με τις ανησυχίες του κόσμου του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια εμβόλια οπότε θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να εξυπηρετούν μαζικούς εμβολιασμούς” και εξήγησε ότι “έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, φον Ντερ Λάιεν για την έγκριση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού”.
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το ότι “θα είναι εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε με ασφάλεια εκατομμύρια επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι” και εξήγησε ότι “είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, κάνουμε καλύτερη ιχνηλάτηση, ενώ συμβάλλει η βελτίωση του ΕΣΥ και ο εμβολιασμός”. “Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή περίοδο και θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι “η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις εμβολίων, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών, δηλαδή του διπλάσιου αριθμού από αυτόν που θα εμβολιαστεί. Τώρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να αγοράσουμε ακόμη περισσότερα, θα είναι πρώτοι που θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάναμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια, ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση εμβολιασμών που θα υπάρχει. Η δυσκολία είναι δυσκολία αυτήν τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια γι’ αυτό υπάρχει σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού”.
Για την αγορά εμβολίων και εκτός πλαισίου ΕΕ
Αναφορικά με την αγορά εμβολίων και εκτός πλαισίου ΕΕ, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι “αυτό θα είχε νόημα για να καλυφθούν οι ανάγκες των δύο επόμενων μηνών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις ευρωπαϊκές συμφωνίες”. Όπως είπε, στο οικονομικό επίπεδο αυτό που πέτυχε η Ευρώπη τον Ιούλιο ήταν ένα άλμα, με πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό τον περασμένο Μάρτιο δεν φαινόταν καν εφικτό. Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. “Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει”, τόνισε. Σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας επανέλαβε ότι είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο εδώ και καιρό. Επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους διστακτικούς συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Εάν υπήρχε σοβαρή παρενέργεια θα το είχαμε μάθει γιατί έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, τόνισε.
Για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας – Τι είπε για το click away
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε ότι το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους. Υπογράμμισε ότι το κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια, χωρίς να ξοδέψει όλα τα χρήματα από την αρχή αλλά με στρατηγική και σχέδιο. Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο χρόνο χρειαστεί αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κλειστή μονίμως την αγορά. “Ένας από τους λόγους που καταβάλλουμε την προσπάθεια δεν είναι μόνο για να σώσουμε ζωές αλλά και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα”, είπε χαρακτηριστικά. “Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Όμως, το click away δούλεψε και είμαστε σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι στις 15 Δεκεμβρίου”, σημείωσε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι με δική του απόφαση, έκανε κάτι πιο σκληρό από τις συστάσεις των ειδικών κλείνοντας για δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου την αγορά, για να προλάβουμε τις όποιες κακές συνέπειες από τη σχετική χαλαρότητα των εορτών. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Υπογράμμισε, επίσης, πως ο βαθμός απόκλισης της συμπεριφοράς των πολιτών από τις υποδείξεις των ειδικών είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες. Σχετικά με τα Θεοφάνια, ανέφερε πως υπήρξε διαφωνία με την Εκκλησία για τον εορτασμό τους, αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η Εκκλησία συμμορφώθηκε.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λένε οι Εμπορικοί Σύλλογοι περί λουκέτων από τη στιγμή που λόγω lockdown χάνουν την περίοδο των εορτών και των χειμερινών εκπτώσεων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως “εγώ δεν θέλω να γίνω μάντης κακών και από τη φύση της δουλειάς μου θέλω να είμαι αισιόδοξος” για να προσθέσει ότι “εάν κάνετε ρεπορτάζ στην αγορά που κάνετε, θα διαπιστώσετε μία δύσκολη κατάσταση στην αγορά, αλλά πιστώνεται στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε γρήγορα και στήριξε την πραγματική οικονομία”.
Εξήγησε στη συνέχεια ότι “ένας από τους λόγους που καταβάλλουμε όλη αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για να εμποδίσουμε το δεύτερο κύμα κορονοϊού, δεν είναι μόνο για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, είναι για να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα”.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως “προφανώς με ενδιαφέρει να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε. Θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια, ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα”.
Για τα δάνεια, υπήρχε το πρόγραμμα Γέφυρα και θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληττόμενους, ανέφερε. “Το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμά από τη λέξη ευθύνη τη λέξη υπευθυνότητα.
Σχετικά με τα αιτήματα από τον κλάδο των ξεναγών και από τον τομέα του πολιτισμού, τόνισε πως “θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και την καθεμιά που έχουν ανάγκη” και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης του τομέα του πολιτισμού. Τόνισε ακόμη ότι έχει φροντίσει για να διαμορφωθούν αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή της διαφήμισης για τον εμβολιασμό.
Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία
Στα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου,
“Η κυβέρνησή μας επεδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο”, είπε ο Πρωθυπουργός για να διευκρινίσει: “Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο, με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, “καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου από το να μη συζητούμε”.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “η χώρα για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να λύσει διαφορές ειρηνικά, χτίζοντας όμως ταυτόχρονα και τις άμυνές της και τις συμμαχίες της. Και να προσθέσω σε αυτό και τη φύλαξη των συνόρων και στον Έβρο, αλλά και στα νησιά”.
“Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή”, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” μας, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι “καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας” για να συμπληρώσει ότι “έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος. Γιατί δεν πιστεύω ότι η πολιτική της όξυνσης, της προκλητικότητας, τελικά ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα”. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως “ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος από το 2020 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
Για την υπόθεση Novartis
Αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “ό,τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2018, τα ίδια υποστηρίζω και σήμερα”, ότι δηλαδή η χώρα θα διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis αλλά δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Από την υπόθεση αυτή μάθαμε, τόνισε.
Για τα πέντε χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ
Σχετικά με τα πέντε χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι “πράγματι περνάει γρήγορα ο χρόνος. Είχα δεσμευτεί για ανανέωση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις και αυτές τις δεσμεύσεις υπηρετώ”. Όπως είπε στη συνέχεια “τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη, και η ΝΔ σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό που αποκαλούμε πολιτικό κέντρο” σχολιάζοντας ότι “όσοι περιμένουν σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, εκφράζονται από τη ΝΔ”. Εξήγησε στη συνέχεια ότι “η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσει αυτή η κυβέρνηση την τετραετία. Δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Έχουμε μια συμπαγή και αποτελεσματική κοινοβουλευτική ομάδα, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης και στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης”.
enikos.gr
Σχόλια Facebook