Φόβοι για κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία
Αθήνα.- Η Αττική φαίνεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στα νοσοκομεία, απευθύνοντας νέα έκκληση για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις στη χώρα μας, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε την ανησυχία της για την “αξιοσημείωτη σταθερή αύξηση κρουσμάτων” στην Αττική, κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική, αλλά και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας αλλά και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατέστησε σαφές ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου που είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα και υπογράμμισε πως “ακόμη αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών”.
Ειδικά για την Αττική ανακοίνωσε ότι από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 20%-25% (από 450 σε 550), κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όπως ανέφερε. Επίσης, προκύπτει μικρή αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών στην Αττική και “προβλέπουμε περαιτέρω αύξηση που έπεται 10 ημέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid”, τόνισε. Την ανησυχία της εξέφρασε, επίσης για τη μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως την αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων 25-35 ετών. Αυτό προφανώς οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα της ομάδας αυτής στη διάρκεια των γιορτών.
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων τις τελευταίες 10 ημέρες δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μία πολύ ήπια αυξητική τάση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, που δείχνει ότι διατηρεί τον ρυθμό συρρίκνωσης με 10-15% λιγότερες ανά εβδομάδα.
“Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί. Το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Η Δυτική Αττική, εξάλλου, είναι μία από τις πέντε περιοχές της χώρας όπου παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκτός της Δυτικής Αττικής, προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και από χθες στη Χαλκιδική, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε για την Αττική ότι: “Το ιικό φορτίο το προηγούμενο 10ημερο σε γενικές γραμμές ήταν μειωμένο και είναι. Ωστόσο καταγράψαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς μία αύξηση απότομη, η οποία δεν ήταν τυχαία διότι επαναλήφθηκε 2-3 μέρες και αυτό φαίνεται ότι συνέβη διότι υπήρξε μία διασπορά εντός δικτύου υδάτων”. Όπως, είπε, το ΕΚΠΑ παρακολουθεί την Ψυττάλεια η οποία αποτυπώνει το τι αποτίθεται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο υπάρχει μέρος του πληθυσμού που διαμένει εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ όπως η ανατολική Αττική ή κομμάτι της δυτικής Αττικής. “Αυτό που παρατηρήσαμε αυτό το 10ημερο ήταν μειωμένος πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, περίπου 500.000 κόσμος και εκείνες τις ημέρες υπήρξε μια αύξηση της κινητικότητας. Επομένως αυτά που είδαμε αυτό το 10ημερο είναι μία ένδειξη ότι υπήρξε κάποια διασπορά, δεν υπάρχει τάση αύξησης ακόμα του ιικού φορτίου στα λύματα ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να τηρούνται τα μέτρα ευλαβικά” τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι σε σκληρό lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου παραμένουν δύο δήμοι στη Δυτική Αττική (του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας), καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και κρίθηκε αναγκαία η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Σχόλια Facebook