Ώρα αποφάσεων – Αγωνία για τα κρούσματα των εορτών
Αυστηρό lockdown ζητούν οι επιστήμονες καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται προ των πυλών.
Μπορεί οι λοιμωξιολόγοι να εισηγήθηκαν το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, πλην όμως δύσκολα θα δώσουν το «πράσινο φως» για την άρση του lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε «μάρτυρες» εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κοροναϊού, περίπου τον Φεβρουάριο.
Μάλιστα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες μέρες εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα.
Προκαλεί ανησυχία ο κοροναϊός στη χώρα
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το τρίτο κύμα ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά.
Στο MEGA μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκφράζοντας την αντίθεσή του τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων, δεδομένου ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.
Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
«Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Από την πλευρά του, για τρίτο πανδημικό κύμα τον Φεβρουάριο, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαϊδης.
Την ίδια ώρα, η αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες των γιορτών, η οποία αποτυπώθηκε και στα λύματα (τουλάχιστον της Αττικής) τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κρίνει και την πορεία της πανδημίας και κατ’ επέκταση των μέτρων περιορισμού του κοροναϊού.
Οι ειδικοί υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όλο αυτό το διάστημα για την αύξηση του συνωστισμού των πολιτών στα ρεβεγιόν.
Παρόλα αυτά και παρά την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλες τις περιοχές, ακόμα και σε αυτές με επιβαρυμένο φορτίο.
Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί προβληματισμό, αφού μπορεί να λένε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν το ίδιο με τους μεγάλους από τον φονικό ιό, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται ερωτηματικά για την αρχική απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. Μάλιστα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση της χώρας, θα αυξηθεί η κινητικότητα στους δρόμους από γονείς που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά από και προς τα σχολεία.
Και αν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Αυτό διότι, οι ειδικοί φαίνεται πως προβληματίζονται και θέλουν περιμένουν περίπου μια εβδομάδα για να πάρουν την απόφασή τους. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση τουλάχιστον για 10 ακόμα μέρες.
«Γρίφος» η λειτουργία του λιανεμπορίου
Δύσκολη εξίσωση θεωρείται το άνοιγμα της αγοράς, αφού παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, ωστόσο αυτό είναι ένα σενάριο που δείχνει να απομακρύνεται. Η κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, όπου οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν με θέμα το άνοιγμα της αγοράς, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται μέσα στη μέρα.
Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της άρσης του lockdown, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με το Star, αναφέρουν πως η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν την Παρασκευή θα εισηγηθούν συνέχιση του lockdown, συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, «όχι» στο λιανεμπόριο ακόμα και με τη μέθοδο του click away, φυσικά «όχι» στην εστίαση, αλλά ούτε κομμωτήρια – «νυχάδικα».
Ο χάρτης του κοροναϊού στην Ελλάδα
Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 510 κρούσματα, αριθμός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται διαχειρίσιμος και δείχνει πτωτική πορεία της επιδημίας, ωστόσο αν συσχετισθεί με τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν αλλάζει αμέσως την εικόνα.
Και αυτό διότι τα 510 θετικά κρούσματα προέκυψαν επί συνόλου 8.697 τεστ, μοριακών και rapid, που είναι χαμηλός αριθμός τεστ, ιδίως εάν συγκριθεί με τον αριθμό των περισσότερων εργάσιμων ημερών που φθάνουν τα 32.000.
Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 391.
Με μειωμένο τον συνολικό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων είναι εύλογη η σημαντική μείωση και του αντίστοιχου αριθμού των νέων διαγνώσεων στην Αττική.
Καταγράφηκαν χθες 187 νέα κρούσματα – προχθές είχαν ανακοινωθεί 363. Η Δυτική Αττική διατηρεί τα πρωτεία, με 14,91 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (5,92 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (5,83), ο Πειραιάς (5,79), η Ανατολική Αττική (5,18), ο Νότιος Τομέας (3,4) και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με μόλις 0,68 κρούσματα ανά 100.000. Στη Θεσσαλονίκη, αναλογούν 5,85 κρούσματα ανά 100.000.
Με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρίσκονται στον χθεσινό επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Αργολίδα (26), Αχαϊα (14), Βοιωτία (12), Έβρος (10), Κιλκίς (11), Λάρισα (31), Λέσβος 10), Πιερία (12) και Σέρρες (11). Συνολικά, αναφέρονται κρούσματα κορωνοϊού σε 42 περιοχές της επικράτειας.
Σχόλια Facebook