ΑΠΟΨΗ: Ο Τραμπ, το πραξικόπημα και η Αμερική
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Κι όμως, κατά την άποψή μας, δεν βγαίνει ταπεινωμένη η Αμερική από τα τραγικά γεγονότα στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Όσο και εάν το άρθρο αυτό είναι «πρόωρο», αφού ακόμη η όλη κατάσταση στην Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ νωπό είναι και το αίμα τεσσάρων ανθρώπων, η σωστή αντίδραση της μεγάλης, της συντριπτικής πλειοψηφίας του Αμερικανικού λαού και της ηγεσίας του, πολιτικής, στρατιωτικής, πνευματικής, στην επικίνδυνη ιδιοσυγκρασία του Τραμπ, και των αποτελεσμάτων της, προσδιορίζει επακριβώς την επαύριον. Η Αμερική, λαβωμένη αλλά και περήφανη, στέκεται στα πόδια της, περιθωριοποιώντας το «πραξικόπημα», επισημοποιώντας την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, απομονώνοντας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Αν αυτό δεν είναι νίκη της Δημοκρατίας, τι είναι; Και εάν μία χώρα ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις αν βρεθεί, καταφέρνει με δημοκρατικές διαδικασίες να εξασφαλίσει την ελευθερία των πολιτών της, την κατίσχυση των θεσμών και των Νόμων της, και, εν τέλει, την απομόνωση εκείνων που επιδίωξανν το χάος, το πραξικόπημα και την καταστροφή της, δεν δικαιούται να λογίζεται ως ηγέτιδα δύναμη;
Αρκεί να παραθέσει κανείς, μερικά μόνο από τα διατρέξαντα, πριν από τα χθεσινά, γεγονότα. *Μακρά περίοδος εκ των άνω προσπάθειας να πεισθούν οι Αμερικανοί για …εκλογική νοθεία. * Προετοιμασία κλίματος ανατροπής της συνταγματικής τάξης για την αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος. *Συστηματική προπαγάνδα να αναγορευτεί σε «πληγωμένο [από τους …παραχαράκτες της βούλησης του λαού αντιπάλους του] φωτεινό ηγέτη» ο Τραμπ.
Οι μερικές χιλιάδες “οπαδοί” του Τραμπ, μπήκαν στο Καπιτώλιο. Κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους. Γραφεία, αίθουσες, εγκαταστάσεις. Απαιτούσαν την ματαίωση της Συνεδρίασης του Σώματος των εκλεκτόρων και την ετσιθελική ανακήρυξη σε νικητή των εκλογών του Ντόναλντ Τραμπ.
Τι είχαμε έναντι όλων αυτών; -Κατίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών με την δικαστικές απορρίψεις της προεδρικής καμπάνιας περί δήθεν αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. -Αποστομωτική απάντηση του Σώματος των Αντιπροσώπων του αμερικανικού έθνους να προχωρήσουν εν τω μέσω της νυκτός και της αναταραχής στην δημοκρατική ανακήρυξη του νικητή των εκλογών, Τζο Μπαιντεν. -Καθολική αποδοκιμασία του «φωτεινού ηγέτη» ακόμη και από τους έμπιστους υπουργούς του. -Και την μεγάλη πλειοψηφία του λαού να ζητά την τιμωρία του αποχωρούντος «ιδιόρρυθμου» Προέδρου.
Βέβαια είχαμε τέσσερις νεκρούς, προφανώς τραυματίες, είχαμε 52 συλλήψεις. Απολογισμός θλιβερός, αλλά «μικρός», όμως, εάν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη στην Τουρκία στην προσπάθεια του Ερντογάν να ανατρέψει το εναντίον του «πραξικόπημα»… Έξι χρόνια μετά, ακόμη συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι εκκαθαρίσεις…
Όχι, υποστηρίζουμε, δεν είναι να λυπάται κανείς μια χώρα που διαθέτει δημοκρατικούς θεσμούς με τους οποίους αντιμετωπίζει ακόμη και τόσο ακραίες καταστάσεις. Η κήρυξη της Πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ένας τέτοιος θεσμός. Η απόφαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων να προχωρήσουν στις διαδικασίες επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν, επίσης αποτελεί πράξη δημοκρατικής ευθύνης και παράδοσης.
Στο τέλος, είναι βέβαιο πως η Δημοκρατία θα κατισχύσει. Και αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα προκύψει από τα χθεσινά τραγικά γεγονότα. Κέρδος πάνω στο οποίο, όπως συνέβη και με την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, θα πατήσει με αυτοπεποίθηση η χώρα, για να προχωρήσει στο δρόμο του μέλλοντός της.
Σχόλια Facebook