Ξένοι κροίσοι επιλέγουν την Ελλάδα ως φορολογική τους πατρίδα
Θα γίνει η Ελλάδα φορολογικός παράδεισος; Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι, τουλάχιστον υπό την έννοια που όλοι γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό φορολογικό προορισμό για αρκετούς κροίσους του πλανήτη.
Στα πλαίσια εφαρμογής νόμου που έχει ψηφιστεί πρόσφατα, έχουν υποβληθεί εκατοντάδες αιτήματα, από Βρετανούς, Κινέζους, Ρώσους, Λιβανέζους κα. προκειμένου να κάνουν την Ελλάδα φορολογική τους πατρίδα.
Ήδη 20 πλούσιοι ξένοι, έχουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, τους τελευταίους μήνες και έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στην χώρα τουλάχιστον 500.000 ευρώ ο καθένας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο, ουσιαστικά «τρέχει» εν μέσω της πανδημίας και με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, φαίνεται να ξεπερνάει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις σε ότι αφορά την αποδοχή του.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, το κίνητρο που προσφέρεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, για να μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, μόνο αμελητέο δεν είναι. Προβλέπει την καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος που αποκτούν οι έχοντες βαρύ πορτοφόλι στο εξωτερικό.
Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις είναι να αποδεικνύει ότι, o ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, πραγματοποιεί τρεις κατ’ ανώτατο όριο διακριτές επενδύσεις, συνολικού ποσού που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 ευρώ.
Το φορολογικό πλαίσιο Non Dome έχει ενεργοποιηθεί αλλά οι λεπτομέρειες του, καθορίζονται με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι επενδύσεις που ανοίγουν στους ξένους την πόρτα στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση θα πρέπει να γίνουν στις εξής κατηγορίες:
- Απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Ως αποδεκτό ποσό της επένδυσης, καθορίζεται το μικρότερο ποσό μεταξύ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κατά τον χρόνο αγοράς, προσαυξημένης κατά 10%, και της αξίας αγοράς βάσει του οικείου συμβολαίου. Σε περίπτωση που για το ακίνητο δεν προσδιορίζεται αντικειμενική αξία ή ο φορολογούμενος επιθυμεί να τεκμηριώσει ποσό επένδυσης μεγαλύτερο του προσδιοριζόμενου βάσει της αντικειμενικής αξίας προσαυξημένης κατά 10% και μέχρι της αξίας αγοράς βάσει του οικείου συμβολαίου, για τον καθορισμό του αποδεκτού ύψους της επένδυσης υποβάλλεται από τον αιτούντα έκθεση αποτίμησης η οποία πρέπει να είναι πρόσφατη και πάντως όχι προγενέστερη του εξαμήνου από την ημερομηνία της πράξης αγοράς του ακινήτου.
- Αγορά υφιστάμενων ή δημιουργία νέων πάγιων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης.
- Απόκτηση τίτλων συμμετοχής σε εταιρεία, μη εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά. Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά τίτλων συμμετοχής, σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και ειδικότερα η αγορά μετοχών εδρεύουσας στην Ελλάδα Α.Ε. , μη εισηγμένης σε ρυθμιζόμενη αγορά, ή μεριδίων σε εδρεύουσα στην Ελλάδα Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή ΕΠΕ ή ΙΚΕ.
- Αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγοράς τουλάχιστον 3 έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα το οποίο αποτελεί και τον θεματοφύλακα αυτών.
- Εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων
- Αγορά τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές. Ο επενδυτής υποχρεούται να τηρεί σε πιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα μοναδικό και αποκλειστικής χρήσης λογαριασμό για τις πράξεις πραγματοποίησης της επένδυσης και των μετέπειτα συναλλαγών διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του και να μην εκταμιεύει οποιοδήποτε ποσό από ρευστοποίηση των κινητών αξίων, παρά μόνο για την επανεπένδυσή του σε κινητές αξίες επιλέξιμες για την κατηγορία αυτή, ώστε το μέσο ετήσιο υπόλοιπο του ανωτέρω λογαριασμού να μην υπερβαίνει το 20% του ποσού της αρχικής επένδυσης.
Η επένδυση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί, εφόσον έχει υλοποιηθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου και έχει καταβληθεί ή εξοφληθεί, κατά περίπτωση, το σύνολο των δαπανών της. Ο φορολογούμενος υποχρεούται να διατηρεί την επένδυση στην Ελλάδα για όλη την περίοδο υπαγωγής του στις ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 15 χρόνια. Αρμόδια για την υποβολή των αιτήσεων και τον έλεγχο των δικαιολογητικά των φορολογούμενων είναι η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.
Πηγή: newsit.gr
Σχόλια Facebook